Soundwave: ontdek muziek die vrienden op iPhone luisteren

Soundwave voor iPhone en Android is een app die je afgespeelde muziek van de muziek-app, Spotify en Rdio vastlegt en automatisch deelt.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Soundwave Music Discovery want Bono iPhoneHet aantal apps waarmee je muziek deelt die je luistert op de iPhone, is niet op twee handen te tellen. Maar kijk je naar handige apps op dat vlak, dan blijft er niet zoveel meer over. De meeste applicaties lezen alleen de muziek uit die in de Muziek-app op je iPhone staat, en kunnen niks met apps als Spotify of Rdio. Soundwave is een nieuwe applicatie die wél weet welke muziek je luistert via die app, dankzij een geheim gehouden techniek waar Apple ruim baan voor gaf. Toch kan Soundwave nog wel wat leuker.

Update januari 2016: Soundwave is overgenomen door Spotify en gaat waarschijnlijk verdwijnen.

Soundwave staat voor twee dingen. Het is een manier om muziek die je luistert in de muziek-app, Spotify en Rdio te delen met anderen. Maar het is ook een applicatie om muziek die vrienden op dezelfde manier delen, te ontdekken. Soundwave heeft een activiteitsfeed die aan Instagram doet denken, waarop je steeds de nieuwst geluisterde nummers van je vrienden en gevolgden ziet. Elk vierkant bevat een cover van het nummer, de naam, artiest en albumnaam van het nummer, en showt linksonder waarmee de muziek is geluisterd. Daaronder zie je gegeven duimpjes omhoog en omlaag en kan je zelf natuurlijk ook je beoordeling achterlaten.

Soundwave: muziek ontdekken

Met de play-knop rechtsboven een nummer kan je een sample luisteren van een halve minuut, afkomstig van iTunes. Tik op een nummer en je krijgt meer opties. In drie verschillende tabbladen zie je YouTube-video’s, het nummer (of vaker eigenlijk: werk dat erop moet lijken) vanaf Soundcloud en een koop-tabblad, die wel weer verwijst naar iTunes. Het is momenteel nog niet mogelijk om nummers af te spelen met Spotify of Rdio-connectiviteit, maar die mogelijkheid heeft Soundwave ons al toegezegd.

Soundwave timeline muziek Soundwave muziek afspelen

Soundwave: als een radiostation

Een andere optie die Soundwave overweegt om te implementeren, is dat je alle gedeelde muziek als één radiostation achter elkaar kan beluisteren. Dat is een mogelijkheid die we verwelkomen. Nu is het eigenlijk best vermoeiend om constant samples te beluisteren waardoor je nog niet echt weet hoe een liedje klinkt. Om het zoeken wat gerichter te maken, kan je met een knop rechtsboven gelukkig wel sorteren op recent afgespeeld, beoordelingen van vrienden, toppers en gedeelde items van vrienden. Dat laatste slaat op deelknop die je bij elk nummer vindt, een variant op de retweet van Twitter.

Muziekkaart
Om je niet te beknotten in het ontdekken van muziek, kan je in het schuifmenu op de pagina Mensen zoeken naar aanbevolen en bekende personen, kan je de meest gespeelde muziek en muziek met meeste (dis)likes afspelen, en je hebt nog de Muziekkaart. Die is vooral leuk door de bediening. Je tekent een cirkel op de kaart en daarbinnen krijg je de meest geluisterde muziek dan op de kaart te zien. De functie lijkt sterk op de nieuwste functie van Shazam.

Soundwave muziek op kaart Soundwave profielpagina

De nieuwe Last.fm?

Soundwave is een knappe applicatie. Het delen van muziek gaat automatisch op meerdere platformen, en dat was voorheen eigenlijk alleen mogelijk met het inmiddels van de radar verdwenen Last.fm. Maar het is niet alleen technisch knap. Ook qua marketing. De ontwikkelaar uit Dublin vond Bono van U2 en Apple-legende Steve Wozniak zelfs bereid al opzwepend positief over de app te praten. Daarnaast is het tegelijk op iPhone en Android uitgebracht, en spreekt het op papier een grote doelgroep aan. Heeft Last.fm na jaren dan een opvolger gekregen?

Downloaden: Soundwave Music Discovery (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 20 januari: Toegevoegd dat Soundwave is overgenomen door Spotify. De app gaat waarschijnlijk verdwijnen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 januari 2016, 12:31
Categorie Muziek
Onderwerpen last.fm, muziek, rdio, sound, spotify

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.