Socie: eigen Nederlandse iPhone-app voor verenigingen

Socie is een iPhone- en Android-app die verenigingen kunnen toe-eigenen als hun eigen applicatie. Er is zelfs ruimte voor sponsoring.

Socie iPhone Android app voor verenigingenSocie is een interessante Nederlandse start-up. Het is een applicatie die ervoor moet zorgen dat verenigingen die geen geld hebben voor een eigen app, alsnog een eigen app hebben voor de iPhone en Android. Je start de app Socie op, maar lijkt in de app van je eigen vereniging te komen. Als vereniging van de toepassing gebruik maken kost 240 euro per jaar, maar het is het Plus-abonnement dat interessant is. Dat kost 360 per jaar, maar geeft verenigingen de mogelijkheid een sponsor aan de app te koppelen. Zo kan de app terugverdiend worden.

Socie laat zich het best omschrijven als een besloten groep op Facebook, maar met meer opties voor de degene die de groep aanmaakt. Misschien dikwijls: het bestuur van een studievereniging. Als gebruikers zich eenmaal bij de vereniging hebben aangemeld in de app, komen ze elke keer daarna terecht in een hoofdpagina van de vereniging. Daarop prijken evenement van vandaag, morgen of anders de eerstvolgende bovenaan in beeld, is ruimte voor oproepen en zie je het laatste nieuws onder elkaar staan.

Met een menuknop links ga je naar de secties die door een vereniging worden gebruikt. Nieuws spreekt voor zich, Agenda zet de eerstvolgende evenementen met beschrijving op rij en Social Media biedt een overzicht van officiële Twitter- en Facebook-kanalen in het linker tabblad, en een verzameling van mentions en reacties met een veegbeweging naar tabblad twee. Meldingen is een sectie waarin belangrijke mededelingen onder elkaar komen te staan, die trouwens eveneens vanuit de vereniging als pushbericht kunnen worden gestuurd. Een meerwaarde ten opzichte van concurrent Facebook. Ten slotte is een algemene informatiepagina.

Socie iPhone menu linkerkant Socie introscherm verenigingen

Mist er niet iets, voor een vereniging? Ontwikkelaar Berend Menninga van Tizin Mobile:

“We hebben tien verenigingen verzameld om de app bij te toetsen. We hebben er maandelijks contact mee voor feedback. Één wens hoorden we steeds terugkomen: een ledenbestand in de app. Dat hoorden we vaak. Binnenkort komt er dus een contactenlijst met leden in de app, dat is iets waarop we ons ook onderscheiden van Facebook groepen. We hebben een roadmap voor alle volgende toevoegingen. Een van de eerstvolgende updates daarna zal foto’s zijn. In eerste instantie zullen die vanaf een website in te voeren zijn, later kan je eraan denken dat iedereen foto’s kan toevoegen. Maar dat is toekomstmuziek.”

Momenteel kan je alleen een abonnement afsluiten voor 240 euro per jaar. De ontwikkelaar verzekert dat de abonnees daarvan niet in de steek worden gelaten als het Plus-abonnement er eenmaal is. Beide abonnementsvormen kunnen rekenen op de toevoeging van foto’s en de ledenlijst. En toch is het aankomende Plus-abonnement waarschijnlijk interessanter voor veel verenigingen.

“Niet voor elke vereniging zal 360 euro aan sponsorgeld ophalen haalbare kaart zijn, maar in de wereld van studie- en studentenverenigingen is het geen bijzonderheid. Die hebben dat er met één of twee sponsors uit. Sponsors krijgen in ruil daarvoor hun logo met link gepresenteerd in het opstartscherm van de applicatie. Verder kan je in de Plus-versie kleuren aanpassen in die van je vereniging en kan je statistieken zien. Die zijn weer handig voor de sponsoring.”

Socie versie 1.1 kwam dit weekeinde uit op de iPhone en voegt de mogelijkheid toe om contactpersonen vanuit de applicatie toe te voegen aan je eigen adresboek – iets dat welkom is als dadelijk de volledige ledenlijst is geïmplementeerd in de app. Versie 1.1 geeft berichten afkomstig van sociale netwerken nu volledig weer en kapt berichten ook niet langer af. Vooralsnog zien de berichten er nog wel ‘droog’ uit in de app. Je kan niet echt spreken van een opmaak van de artikelen en bovendien zijn links en hashtags in sociale netwerk-berichten niet drukbaar. YouTube-video’s in een bericht worden nog niet weergegeven en je kan alleen reageren met je Facebook-account op berichten vanaf Facebook; niet op nieuwsberichten of tweets. Dat is inconsistent. Er kan nog wel wat bijgeschaafd worden aan Socie.

Versie 1.1 introduceert ten slotte een reactiemogelijkheid via Facebook op berichten. Want Facebook mag dan wel een van de concurrenten zijn; het sociale netwerk kan in de pagina Social Media wel voor aanlevering van berichten zorgen. Toch vindt mede-ontwikkelaar Jurjen Rammeloo Facebook-groepen en Socie geen goede vergelijking:

“Socie heeft naast het feit dat je een eigen app hebt als vereniging, nog een voordeel ten opzichte van een Facebook-groep. Hier heb je geen afleiding. Je komt meteen binnen bij het belangrijkste nieuws van je vereniging en hoeft niet eerst te lezen wat je tante op haar tosti heeft gedaan.”

Downloaden: Socie (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 april 2013, 15:53
Categorieën Nederlandse apps, Sociaal netwerken
Onderwerpen facebook, sociale netwerken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.