‘Slechts 1 op de 20 spelers downloadde onze game legaal’

Slechts een twintigste van de spelers van GAMEized's FingerKicks heeft het spel ook daadwerkelijk gekocht. De rest heeft de game op illegale wijze verworden. De ontwikkelaar kwam hier achter omdat ook illegale kopieën met Game Center geregistreerd worden.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Van de 17.000 spelers van FingerKicks, kocht een twintigste het spel maar.Ontwikkelaar GAMEized heeft een nare ontdekking gemaakt: van de meer dan 17.000 spelers die hun game FingerKicks de afgelopen maanden via Game Center speelde, heeft maar een twintigste het spel ook echt gekocht. Er is geen beveiliging tegen het gebruiken van Game Center met een illegaal verworven game, wat piraten vrij baan geeft.

GAMEized verkocht op de eerste dag 144 keer hun game, gevolgd door 115 en 122 maal op de dagen daarna. 200 spelers hadden de game geregistreerd op Game Center en de studio was er van overtuigd: ze waren succesvol. FingerKicks stond zelfs op nummer 5 in de Portugese App Store. Een week later waren er 5.000 spelers in Game Center te vinden. Inmiddels gebruikten ze Apple’s game-app als graadmeter voor de verkoopcijfers, omdat ze bij Apple maar eenmaal per dag cijfers mochten opvragen.

Toen de ontwikkelaar uiteindelijk weer een kijkje nam in Apple’s statistieken, bleken de verkoopcijfers flink tegen te vallen: FingerKicks was in totaal maar 160 keer verkocht – ruim 25 keer minder dan verwacht. Wat bleek: het spel stond in de spotlight op een bekende website in de piracy-wereld, waar hij inmiddels ontzettend populair was. Hoofdontwikkelaar Luis Fonseca zegt:

We waren ons altijd bewust van de jailbreakmogelijkheiden en de mensen die liever andermans werk stelen dan er voor betalen, maar we hadden geen idee van de omvang van dit probleem.

Omdat Apple Game Center niet heeft beveiligd tegen illegale downloaders, zijn spelers van de gekraakte game in staat om gebruik te maken van het systeem om scores bij te houden. Een soortgelijk systeem op Microsoft’s spelcomputer, Xbox LIVE, staat er bekend om spelers van illegale software de toegang te ontzeggen.

FingerKicks heeft in totaal maar 800 dollar opgeleverd, terwijl er nu ruim 17.000 spelers actief zijn op Game Center. Eén op de twintig spelers heeft hem dus legaal bemachtigd. GAMEized vraagt zich op zijn blog daarom hardop af of ze nog voor Apple’s OS blijven ontwikkelen. Liever keren ze later eens terug, wanneer de omvang van het piracy probleem is teruggedreven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juli 2011, 1:31
Categorie Diensten
Onderwerpen app store, jailbreak, piracy, piraterij

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.