Skype onder druk door WhatsApp en Facebook

Skype wordt minder gebruikt op de dekstop. Ook het gebruik op de iPhone groeit niet meer onder druk van concurrenten Whatsapp en Facebook.

Skype chatten iPhoneBerichtendienst Skype heeft steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden. Dit blijkt uit cijfers van de onderzoeksbureaus comScore en Onavo. Het gebruik van Skype op de desktop holt met 12% achteruit, mede onder druk van de uitgebreide berichtendienst die Facebook inmiddels in de browser biedt. Ook de overstap van veel MSN-gebruikers naar de nieuwe Skype-berichtendienst is niet vlekkeloos verlopen. Op smartphones is de terugval iets minder dramatisch. Op de iPhone ging het gebruik in vijf maanden van 16,7% naar 16,5% van de totale gebruikers.

De berichtendiensten schieten als paddenstoelen uit de grond. Apps als MessageMe, WhatsApp, Viber en Kik vinden gretig aftrek. Met de komst van Google Hangouts is daar nog een stevige concurrent bijgekomen. Door alle berichtendiensten van Google samen te brengen in één centrale app, lijkt Hangouts de ideale keuze voor intensieve Google-gebruikers. Met Facebook kun je sinds kort ook bellen in Nederland en België. Skype heeft moeite om te groeien en kan blijkbaar niet de voorsprong van eigen desktopsoftware benutten op zijn concurrenten. Ook het imago van Skype helpt niet: de dienst staat voor veel consumenten gelijk aan een vervanging voor de telefoon, niet zozeer het versturen van tekstberichten. Skype’s overname door Microsoft heeft daar geen verandering in gebracht.

Downloaden: Skype (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 mei 2013, 10:57
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen skype, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.