Haiku Deck: presentaties maken op iPad, presenteren met iPhone

Het prachtige Powerpoint- en Keynote-alternatief Haiku Deck is na de iPad ook op de iPhone. De iPhone-app fungeert als afstandsbediening.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

haiku-deckNog simpeler een Powerpoint-achtige presentatie maken dan met Haiku Deck? Dat was al een uitdaging op de iPad. En nu is het ook een uitdaging op de iPhone. Haiku Deck heeft een nieuwe update gekregen die de applicatie ook naar Apple’s telefoon brengt. Goed nieuws als je over beide apparaten beschikt en je even moet improviseren. Een presentatie maken in de iPad-app hoeft niet langer dan vijf minuten te duren. Ervan uitgaande dat je al weet wat je wilt zeggen en hoe je dat wil overbrengen dan, natuurlijk. Daarna kan je de nieuwe iPhone-variant als afstandsbediening gebruiken.

Tekst, foto, volgende slide

In Haiku Deck gebruik je de rechter zijbalk om een nieuwe slide toe te voegen en bepaal je direct de indeling van de slide. Daarna pas je de tekst aan en kies je een achtergrondfoto uit je eigen fotoalbum, vanuit Dropbox, Picasa, Instagram, Facebook of uit het enorme fotoarchief van Getty Images. De tekst wordt automatisch uitgelijnd. Gebruik je een opsomming, dan wordt de tekst ook zo gepresenteerd. Binnen no-time kan je naar de volgende slide.

Je hoeft niet perse een slide met een afbeelding als basis te nemen. Pagina’s met alleen tekst op een egale achtergrond zijn ook mogelijk en diagrammen invoeren gaat al bijna zo makkelijk in de app. Ja, daarvoor voeg je zelf de gegevens van de verschillende staven of taartpunten in, maar het is geen hogere wiskunde. Je kan de waardes zelfs vastpakken en schuiven in de diagram zelf, in plaats van handmatig de cijfers in te vullen. Tijdens de presentatie druk je op een van de waarden om die uit te lichten.

Haiku Deck iPhone screenshots

Nog geen succes

Ondanks de eenvoud die de app biedt, is Haiku Deck geen groot succes geworden op de iPad alleen. Met slechts 18 beoordelingen in de Nederlandse App Store ondanks vier grote updates na de release, kan je gerust stellen dat de applicatie teleurstellend scoort. Zeker als je ziet dat Apple’s eigen uitgebreidere, maar 8,99 euro kostende en complexere app Keynote wel ruim 500 beoordelingen behaalde. Als presentator pluk je daar de vruchten van. De kans dat iemand een presentatie heeft met hetzelfde visuele standaardthema van de app is daardoor niet zo groot. Als je meer onderscheid wil, kan dat wel. Je koopt verschillende thema’s in de app voor 1,79 euro per stuk. Hetzelfde bedrag ben je kwijt als je foto’s in hogere kwaliteit wil ontgrendelen.

Prijs en gemak

Je kan een presentatie vanuit Haiku Deck publiceren in de timeline van de app en op de website, waar vanaf je hem in volledig scherm kan presenteren aan publiek. En ook kan wijzigen als het moet. Op de webpagina staat ook een embedcode zodat andere websites de presentatie kunnen insluiten. Je bepaalt zelf wie je presentatie online mag zien. Alleen mensen met de link of iedereen? Dat je meteen een website als platform voor je presentatie hebt, is iets dat Keynote ontbeert.

Haiku Deck op de iPhone zelf

De functionaliteit van Haiku Deck op de iPhone zelf is beperkt. De applicatie dient twee doelen. In de app bekijk je eigen presentaties en presentaties van andere gebruikers in een timeline. De andere functie is dat je presentaties gedaan vanaf de iPad of de website, kan bedienen met de iPhone als afstandsbediening. Zo ga je met de iPhone in je hand tijdens het presenteren, naar de volgende of vorige slide.

Omdat je gebonden bent aan thema’s, kan je niet zoveel eigen draai geven aan een presentatie als in Keynote. Maar de prijs en het gemak van Haiku Deck? Daar kan geen concurrent tegenop.

Downloaden: Haiku Deck (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2014, 13:48
Categorie Productiviteit
Onderwerpen keynote, microsoft, presentatie
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.