Zeeweer HD: weerapp voor scheepvaart en waterliefhebbers

Zeeweer HD voor iPad is een weerapp voor scheepvaart, zeilers en watersporters. De app bevat getijen, golven en meer.

Zeeweer HD iPad strandfotoInformatie en beeld over de wind, golven, het zicht, neerslag en een marifoon met waarschuwingen. Dan weet je dat het over een weerapp voor waterliefhebbers en scheepvaart gaat op de iPad. Dat is dan ook precies van Zeeweer HD van ontwikkelaar Martijn de Meulder is. De applicatie verzamelt weermetingen uit de kuststations van het KNMI en golfinformatie van Rijkswaterstaat. Volgens De Meulder was het nog een flinke klus om de app te maken.


Als je de app toestemming hebt gegeven om je huidige locatie uit te lezen, zie je drie pagina’s met weerberichten erop. Dat lijkt een lekker overzichtelijk aantal, maar de hoeveelheid informatie die je erop vindt is ongekend. In linker vlakken op de eerste pagina zie je algemene informatie over het weer, de wind, de golven, de luchtdruk, de verwachting, het getij, kustwaarschuwingen en Noordzee-waarschuwingen staan. En dat is eigenlijk nog een opsomming wat je op de rest van de pagina’s ziet. De Meulder, die trouwens eerder Het Weer in Nederland HD maakte:

“Zeeweer HD maakt gebruik van zestig datapunten. Met name het aan elkaar lussen van die gegevens in een database was een enorm karwei. Het heeft me maanden gekost om het goed te krijgen. Maar nu draait het prachtig. Ieder kwartier wordt de data ververst.”

Zeeweer HD kaartenJe hebt een behoorlijke kennis van het weer op het water nodig om alle informatie te kunnen plaatsen. Volgens de ontwikkelaar is de app prima voor recreatiesurfers, kiters en zeilers, maar die kunnen de tweede pagina wellicht beter overslaan. Of kan je als surfer wel goed uit de voeten met de synoptische situatiebeschrijving bij de kaarten van bijvoorbeeld Hirlam en Bracknell? De Pluim-kaarten voor het weer de aankomende dagen uitgedrukt in neerslag, temperatuur en een ijsverwachting, zijn echter ook zonder expertise handig. De informatie is afkomstig van het Global Forecasting System.

Zeeweer HD samenvattingsscherm

De derde pagina van Zeeweer HD bevat de functionaliteit van De Meulders iPhone-app Het Getij, dat een gemiddelde van 4 sterren haalt in de Nederlandse App Store. Je ziet er de getijverwachtingen – eb en vloed dus – van alle meetpunten van de Rijkswaterstaat. Ook kan je locaties als favoriet uitroepen om snel linksboven onder de vinger te hebben. Je ziet de actuele waterhoogte ook. De waarde staat niet alleen aangegeven in NAP, maar ook in LAT. Lowest Astronomical Tide, vaak gebruikt door professionele of fanatieke zeezeilers. Zeeweer HD is duidelijk niet voor iedereen – en daar plukken waterraten de vruchten van.

Downloaden: Zeeweer HD (€2,69, iPad, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2014, 10:22
Categorieën Het weer, Nederlandse apps
Onderwerpen weer, weerbericht
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.