Reacties voor: Review: NRC Handelsblad, krant lezen op de iPhone

Review van NRC Handelsblad, een applicatie waarmee je op de iPhone de digitale editie van deze krant kunt lezen. Tegelijk kwam er een soortgelijke applicatie voor De Volkskrant uit. Via In App Purchases koop je de krant.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -
27 reacties
 1. Klinkt interessant, en 79 cent is een realistische prijs lijkt me. Maar wat betreft die opmerking over de reclame in de e-krant: heb je wel eens gezien hoeveel ruimte er voor advertenties wordt gebruikt in de papieren krant?

 2. Telegraaf en nu.nl bevallen prima. Ik krijg al het nieuws mee. Zie het nut niet in om ervoor te betalen. Vooral Telegraaf met nieuws zoeken gaat super. Blijf op de hoogte van alle onderwerpen die ik interessant vind.

 3. Goede review.
  Dank, aangepast.

 4. hij staat er op. prima recensie en bedankt voor de tip. betaalde content is de toekomst 😉

  graphicart eservice is overigens zwitsers met het lijkt wel een deels nederlandse bezetting 😉
  in het nrc staat overigens nog keurig een reclame voor de epaper versie. ze hadden de app vast nog niet verwacht !

  overigens kreeg ik vandaag ook bericht van turner.com dat de eerste betaalde nieuws app cnn mobile binnenkort ook buiten de vs verschijnt.

 5. Origineel geplaatst door mhoutman
  graphicart eservice is overigens zwitsers

  Ah, ik dacht bij GmbH meteen aan Duits. Aangepast.

  Origineel geplaatst door Killingsjaakie
  Telegraaf en nu.nl bevallen prima. Ik krijg al het nieuws mee. Zie het nut niet in om ervoor te betalen.

  Prima toch, als jij zo het nieuws leest en daar genoeg aan hebt? Maar er zijn ook mensen die dat te oppervlakkig vinden. In dat geval vind ik 79 eurocent niet te veel.

 6. Als ik het goed begrijp kost de App € 0,79. Indien je geen abbo hebt op de digitale versie van de krant betaal je per dag €0,79 voor je krant?!

  Dan sla ik deze dus mooi over en blijf bij Nu.nl, Telegraaf en de gratis versie van de Volkskrant.

 7. Het was al niet helemaal mijn krant. En om er voor te betalen vind ik zonde.
  Nu.nl de Telegraaf en natuurlijk teletekst. Daar heb ik meer aan. En heb ik wat meer tijd, dan kijk ik het journaal wel op mijn iPhone.
  En ik verwacht dat de mensen in anno 2010 minder tijd zullen hebben en alles sneller moet gaan. (iets wat eigenlijk altijd al zo is)
  voor de mensen die wel alle tijd hebben zal het misschien wel wat zijn. Maar dat laat ik aan hun over.

 8. Ik heb wel interesse.
  Vraag: krijg je alleen de laatste editie te zien of wordt er een archief van gekochte kranten bewaard.

 9. Beetje warrige recensie helaas. Je beoordeelt kranten inhoudelijk, maar daar gaat het natuurlijk niet om. En dan zeg je dat je de Telegraaf ook niet inhoudelijk beoordeeld hebt, maar vervolgens heb je kritiek op de inhoud van de telegraaf. Je kunt toch wel wat dieper ingaan op user interface, funtionaliteiten, gebruiksgemak ed? Het blijft nu wel erg aan de oppervlakte.

 10. @Marbo: Wat de user interface en functionaliteit betreft: er is niet meer dan wat je op de screenshots ziet, dus daar kan ik niet meer van maken.
  Wat de inhoudelijke beoordeling betreft: ik kon er niet onderuit om iets te zeggen over de prijs en of dit, gezien de inhoud, de moeite waard is. Het is namelijk nogal een verschil: elke dag gratis het nieuws lezen of elke dag 79 eurocent uitgeven. Je betaalt geen 79 eurocent vanwege de mooie interface. De vergelijking Telegraaf/NRC is bedoeld om het contrast aan te geven en bevindt zich uitsluitend onder het kopje ‘Is NRC z’n prijs waard?’ dus dat baken ik volgens mij wel aardig af.

  In de conclusie geef ik aan, dat ik de waardering in het verleden niet op basis van de journalistieke kwaliteit heb gedaan, en dat dus ook niet bij deze app zal doen. Dat is toch helder?

 11. Voor de onvermijdelijke free-riders een gouden tip: zelfs de NRC van eergisteren biedt nog meer info dan de gratis pulpkranten.

 12. Een goeie krant is z’n geld waard, ook digitaal. Waar ik even aan twijfel is de opmerking van Gonny dat er mogelijk placeholders voor advertenties staan en dat vind ik voor het relatief kleine scherm van de iphone iets te veel van het goede. Het parool heeft ook een iphone applicatie waar een behoorlijk groot deel van het scherm voor reclame gebruikt wordt. Alleen daarom al gebruik ik die app niet meer. Als ze zich een beetje in kunnen houden met de reclame is het absoluut een interessante optie.

 13. Epaper editie van NRC werkt in Stanza in ieder geval sneller dan de app. Het bladersysteem in Stanza vind ik ook prettiger dan het naar beneden scrollen van lappen tekst.

 14. Merk zelf dat ik de Telegraaf & NU app vaak op de WC lees maar voor het serieuzere werk gewoon liever de papieren Volkskrant op de keukentafel wil hebben liggen. Heb wel net de Volkskrant-app gedownload, dus ik ga het een kans geven. Lijkt mij in ieder geval een leuke aanvulling op de papieren versie.

 15. Ik lees de NRC op alle mogelijke manieren: papier, web, stanza, etc. Voor mij kan deze er ook wel bij, want de interface lijkt inderdaad goed.

  Vraag me alleen af of de app ook door NRC ‘approved’ is? Ze gaan toch niet stiekem met mijn abonnement/inloggegevens aan de haal?

  edit — ah ik ziet het al. Approved: http://epaper.nrc.nl/iphone.php

  Gelijk kopen dus 🙂

 16. Origineel geplaatst door Jens Kortmeijer
  Voor de onvermijdelijke free-riders een gouden tip: zelfs de NRC van eergisteren biedt nog meer info dan de gratis pulpkranten.

  1
  nu en Telegraaf bieden niets extra boven het nieuws wat je op de radio hoort… Als je te schraal bent om iets te betalen, dan kun je kijken naar gratis de wsj en fd. Je kan ook de juiste mensen gaan followen op twitter. 🙂

 17. Mijn eerste indruk is dat het veel prettiger leest, dan de combinatie met Stanza. iPhone interface wordt goed gebruikt. Leuke bladermogelijkheden en bovenal handig om de weergave staand of liggend te blokkeren. De tekstgrootte setting mag van mij in een apart instellingen menu worden ondergebracht. Hierdoor ontstaat er meer ruimte op het scherm. Ik kan het niet onder woorden brengen, maar de subtitels van een artikel, vind ik niet netjes worden weergegeven (is een kwestie van smaak van de lay-out). Daarnaast zijn de kleine artikelen, op bijvoorbeeld de voorpagina, niet als aparte onderwerpen weergegeven in het bladervenster van de voorpagina. Ook kan er niet doorgesprongen worden naar de genoemde verwijzingen op de volgende pagina’s.  Verder mis ik een integratie met NRC.tv, een apart menu met diverse video’s. Waar zijn Fokke&Sukke? En het laatste nieuws op NRC.nl moet gewoon volledig op dezelfde manier worden weergegeven, dan een link naar de website.

  Verder een heel goed begin!

  @Ruud, ja in de volgende versie (zie de FAQ op de website)

 18. het lijkt mij dat de app editie ook gratis is voor houders van het 6 daagse abonnement:

  http://abonnementen.nrc.nl/index.php?type=13

  Het zesdaagse abonnement: U ontvangt de papieren krant van maandag tot en met zaterdag. U kunt elke editie ook volledig online lezen tot een week terug.

 19. Leuke start, en absoluut de enige toekomst die kranten nog hebben, als ze die al hebben.
  Maar in mijn opinie is er simpelweg teveel gratis en goed nieuws te vinden op internet om een betaalde krant nog te rechtvaardigen, zelfs al is het maar 79 cent.
  De snobs die roepen dat NRC beter nieuws heeft dan gratis kranten of nieuwsbronnen online moeten even verder kijken dan Spits of Metro, of misschien zelfs wel verder dan Nederland….

  En ja, ik heb een abonnement op twee papieren kranten,Volkskrant en AD, en lees ook veel nieuws online daarnaast, dus heb een redelijk idee waar het over gaat.

 20. Het hangslot is fantastisch. Dat mag elke app wat mij betreft linea recta invoeren.

 21. Ik heb sinds twee maanden de NRC in het epaper-format gelezen. Het was even wennen maar na een week ben je gewend aan de gekozen indeling. En via Stanza is het prettig lezen, met name de langere dieper gravende artikelen.
  Ik heb zojuist de nieuwe app bekeken. De layout doet me erg denken aan sites als nu.nl met de nadruk op snelle informatie. Pluspunt is wel een kijkje in blogs en reacties daarop. Negatief punt: de lege plekken bij video’s omdat flash niet werkt op de iphone.
  NRC met zijn analyses leent zich m.i. beter voor het eboekformaat. De artikelen blijven beter hangen dan in de papieren krant.

 22. Ik gebruik nu al een tijdje de gratis app kranten.
  Kan er bijna elke krant mee lezen. Inclusief NRC. Ik zou dus nooit geld uitgeven wat ook gratis kan.

 23. Ik heb als abonnee van de Volkskrant op zaterdag toegang tot de digitale editie. Via deze applicatie werkt dit heel erg goed. Veel beter dan in safari. Eindelijk de krant makkelijk in zijn geheel lezen in plaats van delen van de krant in de gratis applicaties.

 24. Origineel geplaatst door Pete
  Leuke start, en absoluut de enige toekomst die kranten nog hebben, als ze die al hebben….. En ja, ik heb een abonnement op twee papieren kranten,Volkskrant en AD, en lees ook veel nieuws online daarnaast, dus heb een redelijk idee waar het over gaat.

  Deze app is voor mij nu juist een mooie vervanging van de papieren krant. Ik lees de krant voor analyses, columns, recensies , niet voor nieuws, dat ken ik al. En nu heb ik de krant beschikbaar wanneer ik het wil en waar ik het wil en ook in een prettig format (ik vind de digitale versie en de epaper versie op Stanza niet zo prettig).

 25. Voor de Volkskrant/NRC Handelsblad/Nederlands Dagblad en veel internationale kranten is PressReader ook prima te gebruiken.
  Interface werkt ook prima. De hele krant is in te zoomen, maar de meeste artikelen zijn nog makkelijker apart leesbaar door ze aan te tikken. Je kunt ze ook nog voor laten lezen (in de auto?) maar dat klinkt nog wel “heel bijzonder”.

 26. @Pelle4495: Met de app kranten lees je in feite de site van de nrc. De nrc app geeft je daarentegen ook de mogelijkheid om de krant te kopen ipv de site te lezen. Daar zit het verschil.

 27. Ik heb inmiddels twee edities van de Volkskrant op mijn iPhone staan en ik moet zeggen dat het prima bevalt. Het zou wel ‘ns een vervanger van mijn papieren krant kunnen worden. Vreemd is wel dat op de site van de Volkskrant helemaal niets over deze app te vinden is…alleen over de gratis versie. Het is wel zaak even goed op te letten met de kosten in relatie tot een online abonnement van de krant. Een jaar lang losse nummers kopen via de App Store gaat toch een kostbare geschiedenis worden.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.