Review: NetNewsWire 2.0, RSS-lezer synchroniseert met Google Reader

Review van NetNewsWire 2.0, de nieuwe versie van de RSS-reader van Newsgator. Vanaf nu kun je met deze applicatie met Google Reader synchroniseren, maar of dat een stap vooruit is?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

NetNewsWireNetNewsWire voor de iPhone heeft vorige week een update gekregen naar versie 2.0. Als fanatieke RSS-gebruiker wilde ik even de tijd nemen om er goed naar te kijken, want er zijn nu twee versies verkrijgbaar: de gratis versie en een betaalde uitvoering waarvoor je op dit moment €1,59 moet betalen. De ontwikkelaar dreigt echter, dat de prijs in oktober omhoog gaat naar €3,99. Het verschil is dat NetNewsWire Premium geen reclames vertoont en de gratis versie wel. Er is de laatste tijd een hoop gebeurd bij NewsGator, de makers van NetNewsWire. Ze synchroniseren niet langer met hun eigen online nieuwslezer, maar dwongen gebruikers min of meer om over te stappen naar Google Reader. Ook de desktopsoftware van NetNewsWire, die ik tot nu toe gebruikte, heb ik daardoor maar even tijdelijk aan de kant gezet. Met de nieuwe versie 3.2 voor de desktop en 2.0 voor de iPhone zou alles weer als vanouds moeten werken – alleen nu komen de RSS-feeds via Google Reader binnen en niet langer via de eigen dienst Newsgator.

Wie niet meer snapt hoe het zit: het enige wat je hoeft te onthouden is dat NetNewsWire met Google Reader synchroniseert, zowel op de desktop als op de iPhone. Op de desktop is er ondersteuning voor Instapaper bijgekomen en een functie om feeds aan te maken die Twitter doorzoekt op bepaalde trefwoorden. Op de iPhone heeft NetNewsWire ene nieuw icoontje gekregen en een nieuw uiterlijk. Bij het opstarten vul je je Google-gebruikersnaam in, waarna de applicatie begint met het downloaden van je feeds. Een handige functie die eerder niet beschikbaar was, is het lezen van de nieuwsberichten van de afgelopen 24 uur. Zo weet je meteen of er nog iets belangrijks is gebeurd terwijl je een weekendje weg was.

NetNewsWire had bij mij nogal eens last van traagheid: met zo’ 200 RSS-feeds was de applicatie niet meer vooruit te branden en crashte vaak. Ik was daarom maar overgestapt op de webversie van Google Reader (gewoon reader.google.com in je Safari-browser intikken). Een alternatief, Byline voor iPhone (zie review), bleek maar een tijdelijke favoriet want die geeft je niet de mogelijkheid om losse RSS-feeds te bekijken: als je wilt kijken wat iphon.fr recent heeft geschreven moet je door het mapje ‘iPhone’ bladeren en daaruit afleiden dat alles wat in het Frans is geschreven, wel van iphon.fr zal zijn. Bij NetNewsWire 2.0 is dat gelukkig anders: daar zie je alle feeds waarop je geabonneerd bent, netjes gerangschikt op map.

Het inlezen van de RSS-feeds gaat nog steeds tergend langzaam: nadat ik mijn iPhone een kwartiertje op mijn bureau had lagen liggen, zodat ik even wat andere dingen kon gaan doen, bleek NetNewsWire bij terugkomst nog steeds bezig met inlezen van feeds. Een pluspunt is wel dat je nu meteen kunt beginnen te lezen, ook als het ophalen van de feeds nog niet klaar is. Voorheen was dat niet mogelijk. Elke feed verschijnt in de lijst, ook de feeds waarvan je alle berichten al gelezen hebt. In de instellingen kun je dat niet wijzigen. De instellingen geven je eigenlijk alleen de mogelijkheid om je Google- en Instapaper-gebruikersnaam in te stellen en de sortering van nieuws aan te passen (nieuwe of oude berichten eerst).

Bij het openen van elke feed zie je de vier laatste berichten als eerste in beeld; door te bladeren zie je ook de oudere berichten. Het is niet mogelijk om de weergave van dit lijstje te veranderen, met bijvoorbeeld een kleiner lettertype of het uitschakelen icons. In de gratis versie wordt het bovenste artikelblok gevuld met een vrij forse advertentie, die dus zo’n 25% van de totale leesruimte het scherm in beslag neem. De advertenties worden geleverd door The Deck en maken reclame voor Microsoft Silverlight en andere (voornamelijk) technologieproducten.

Bij het openen van een nieuwsartikel heb je de mogelijkheid om een ster te zetten, als gelezen te markeren of door te sturen via e-mail, op Twitter te publiceren naar Instapaper te sturen of in de browser te openen. Dit gaat echter tergend langzaam: wanneer je op het doorzendicoontje onder een artikel tikt duurt het zeker 10 seconden voordat de applicatie reageert (ik heb getest op een iPhone 3G). Misschien dat de applicatie er vanuit gaat dat iedereen al wel een iPhone 3GS gebruikt, maar zeker als je gelijktijdig nog bezig bent met het ophalen van nieuwsitems is het een vrij onwerkbare situatie.

Hoe nu verder? Ik ga weer terug naar reader.google.com, een oplossing die prima werkt – zowel op de desktop als op de iPhone. Als ik offline wil lezen heb ik Byline achter de hand. Die combinatie werkt eigenlijk prima. Eigenlijk heeft Newsgator door gedwongen synchronisatie met Google Reader een domme stap gemaakt: ze hebben met succes klanten weggejaagd naar de concurrentie. Ik heb Newsgator/NetNewsWire helemaal niet meer nodig en in denk dat veel andere voormalig Newsgator-gebruikers er netzo over denken.

Conclusie

NetNewsWire was een goede oplossing om je RSS-feeds op de desktop en op je iPhone te lezen, maar de veranderingen hebben weinig goeds gebracht: als je eerst werd gedwongen om naar Google Reader over te stappen sta je nu voor het probleem dat je opvallend grote reclamebanners krijgt voorgeschoteld of voor €1,59 een betaalde versie aanschaft. Ik raad aan om met die betaalde versie nog even te wachten, totdat je zeker weet dat NetNewsWire jouw hoeveelheid RSS-feeds aankan. Voor RSS-junkies zoals ik is de applicatie niet vooruit te branden.

Info: NetNewsWire (Premium)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 februari 2010, 18:28
Categorie Nieuws
Onderwerpen google, rss

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.