Review: miCal – compleet nieuwe versie van populaire agenda-app

Agenda-app miCal is terug in het nieuw voor iOS 7 op de iPhone. De kalender-app is veelzijdig, heeft ingebouwde todo's, het weer en meer.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

miCal agenda-app in het nieuw iOS 7Het is jammer dat de oude miCal al uit de App Store is verwijderd. Zo is het lastig na te gaan hoeveel handen de agenda-app nou uiteindelijk op elkaar kreeg. Maar dat de app populair was, staat buiten kijf. De applicatie werd bekend om zijn dashboard met de tijd, kalender, volgende afspraken en jarigen waar je meteen contact mee kan opnemen, maar genoot ook nog eens veel verschillende agenda-weergaven. Ontwikkelaar Entwicklungsschmiede heeft nu een compleet nieuwe miCal uitgebracht die er een ‘tikkeltje’ strakker uitziet.


Tikkeltje is eigenlijk een understatement. Het originele miCal was zeker in het dashboard waarin je de app binnenkwam, nogal een drukke bedoening. De tijd groot in een flipklok-ontwerp, veel kleuren voor afspraken, een veelvoud aan knoppen en een kleurenovergang voor elk vlak. Dan ziet de nieuwe app er heel wat zakelijker uit. Het is blauw en wit wat de klok slaat. De tijd maakte plaats voor de datum in het groot, het weerbericht is ook in het blauw weergegeven en de verjaardagen met fotootjes zijn wat naar onderen gedrukt, omdat je onder de afspraken van vandaag ook de andere komende afspraken ziet.

miCal dashboard entree iPhone miCal dagweergave in blokken iPhone

Hoe wil je de agenda zien?

Het zijn vooral de andere agenda-weergaven waarin miCal sprongen heeft gemaakt. Om het rijtje maar even langs te gaan: het dagoverzicht ‘1’ bevat blokken overzichtelijk naast elkaar als een tijdstip dubbel geboekt is, niet door elkaar heen. ‘7A’ heeft wat kleine tekst, maar is een overzichtelijke papieren agenda waarop je helaas wordt doorgestuurd naar een dagoverzicht in plaats van dat je meteen afspraken kan inzien en bewerken. ‘7’ Is een blokkenschema voor een week die zich eigenlijk alleen laat lezen in de liggende stand van de iPhone, maar 31 is voor een maandelijks blokkenschema dan weer verrassend leesbaar. 365 is een jaaragenda waar je verder niks aan hebt en met de laatste lijstknop zie je alle komende afspraken onder elkaar op datum, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Sunrise Calendar. Alleen vanuit het dashboard, 1 en 7 zie je meteen de afspraakdetails als je erop drukt.

Afspraak aanmaken en wijzigen

miCal heeft twee verschillende weergaven van een afspraak. Je komt binnen op een overzicht met naam, tijd, locatie en ook de reistijd met de auto die je naar een locatie nodig hebt. Je kan er snel een alarm mee instellen, de agenda veranderen en je beschikbaarheid duiden. Ook zie je actieknoppen voor verwijdering, verplaatsing, kopiëren, versturen en het sms-en van een afspraak. Met Wijzig rechtsboven kom je op de uitgebreide informatie. Hetzelfde formulier dat je hebt als bij het aanmaken van een afspraak.

miCal reistijd naar locatie miCal afspraak tijdstip bepalen

Het afspraakveld in miCal is niet ‘intelligent’ zoals in Calendars 5 of Fantastical. Je kan dus geen tijd of locatie schrijven om die meteen in de andere invulvelden te krijgen. Zo ga je alles stap voor stap langs. Gelukkig doet miCal die stappen wel slim. Bij het aantikken van het tijdstip, stel je niet alleen de begintijd in, maar met een knop erboven ook meteen de duur. Bij frequentie kan je helaas niet voor alleen werkdagen kiezen. Wel weer aardig is dat je kleuren aan afspraken kan toekennen. Je hebt keuze uit tien basiskleuren die je zelf instelt, of voegt ter plekke een nieuwe kleur toe.

miCal hoofdmenu miCal maandweergave iPhone

Weer, taken en verjaardagen

miCal heeft een handvol nevenfuncties die je niet perse nodig hebt in een agenda, maar je misschien wel net op je wenken bedienen. Met het ‘hamburgermenu’ linksboven bekijk je een overzicht van aankomende verjaardagen, een beknopte weervoorspelling voor de komende vijf dagen en ook: toegang tot je herinneringen. Die synchroniseert volledig met de Herinneringen-app die standaard op elke iPhone staat, en categoriseert taken in prioriteit, te laat en lijsten. Handig om die functie bij de hand te hebben, zonder dat ie wordt opgedrongen in miCal. Je ziet actuele taken wel in het dashboard waarop je binnenkomt, maar de functie wordt niet krampachtig in elke agenda-weergave gepropt.

Een goede app

De nieuwe miCal wil voor alle functies bij het opstarten meteen toegang tot je agenda, afspraken, contacten, je locatie en pushberichten. Dat is even een bittere pil waar je doorheen moet om de app goed te laten werken. Je krijgt er wel wat voor terug. miCal is veelzijdig, heeft zeer waarschijnlijk ook een overzicht naar jouw wens en is goedkoper met zijn taken-integratie dan concurrerende agenda-apps. miCal is het overwegen waard.

Downloaden: miCal (€1,79, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.