Review: Harbor Master HD, havenmeester spelen in het groot

Harbor Master HD is letterlijk een grote versie van Harbor Master op de iPhone, maar door het grotere scherm van de iPad is het tegelijkertijd moeilijker om te spelen. Het valt niet mee om overzicht te bewaren.
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

Van heel veel spellen die op de iPhone beschikbaar zijn hebben de ontwikkelaars een grotere versie gemaakt voor de iPad. Eén van die games die al direct met de release van de iPad af is, is Harbor Master HD: het grote broertje van Harbor Master. Momenteel is hij gratis, dus je kunt je er in principe geen buil aan vallen.

Wat direct opvalt als je het spel downloadt, is dat het icoontje en het menu van Harbor Master HD precies hetzelfde is als dat van Harbor Master. Het enige verschil is dat er in het menu HD op de buik van de groene havenmeester staat. Ook de mogelijkheid om een account aan te maken en de in te stellen opties zijn hetzelfde. Zou het spel echt gewoon helemaal hetzelfde zijn?

Doel van het spel

Het doel van Harbor Master (HD) is dat je schepen de haven in stuurt en dat de vracht van de schepen wordt geladen. Vervolgens moet je het het havendock zo snel mogelijk weer vrij maken voor volgende schepen Er zijn verschillende kleuren vracht met elke hun eigen havendock en schepen van verschillende grootte met elk hun eigen snelheid en hoeveelheid vracht. Hoe groter het schip hoe langzamer hij vaart en hoe langer hij in het dok moet blijven staan.

De vergelijking met Flight Control is snel getrokken, maar doordat je schepen naar een dok moet loodsen, vervolgens moet wachten en ze vervolgens ook weer weg moet sturen is het wel degelijk een ander spel.

De schepen en havendocks zijn op de iPad ongeveer even groot als op de iPhone, waardoor je op de iPad plots met een gigantisch grote zee te maken hebt met veel meer havens. Dit maakt het spel er echter niet makkelijker op, want ondanks dat je letterlijk zeeën van ruimte hebt, is het moeilijk om het overzicht te houden.

Levels

In de iPhone-versie van Harbor Master begin je met twee havendocks en één kleur vracht. Een makkelijk begin en in elk level wat je daarna kunt spelen wordt het moeilijker. Meerdere kleuren vracht op één boot, draaikolken die de richting van je boot veranderen en een dok waarmee je sneller kunt ontladen; op de iPhone komt er elk level iets nieuws bij.

Op de iPad hebben de ontwikkelaars een andere opzet gekozen. Er is maar één level waar alles in gestopt is. In combinatie met het grote scherm waarop het overzicht houden soms moeilijk is, is het vanaf het eerste moment een pittig spel. Het spel biedt de mogelijkheid om ‘fast forward’ aan te zetten als de schepen naar jouw mening te langzaam varen, maar ik heb er nog geen gebruik van hoeven maken.

Conclusie

Samenvattend: Harbor Master HD is letterlijk een grote versie van Harbor Master HD, maar tegelijkertijd ook een moeilijkere versie. Het eerste en enige level bevat alle spelelementen uit alle levels op de iPhone en het is op het grote scherm lastig het overzicht te bewaren. Voor diegene die uitgekeken zijn op het spelletje op hun iPhone is dit een nieuwe uitdaging; voor nieuwe spelers kan het nog wel eens iets te moeilijk zijn.

Dat het spel enkel een grotere versie is van Harbor Master is tegelijkertijd ook de beperking. Er is niets nieuws onder de horizon. Ook gaat het ene level na een tijdje misschien vervelen. Ik hoop dan ook dat het spel uitgebreid wordt met nieuwe levels en spelelementen die we niet op de iPhone zagen. In afwachting daarvan krijgt het spel van mij voorlopig een 7.

Info: Harbor Master HD

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 april 2010, 14:41
Categorie Games
Onderwerpen app store, game, harbor master, muziek, ontvangst, review, sms

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.