feedly apple watch

Review: Feedly-app op de Apple Watch, hoe handig is dat?

Met de Feedly-app voor de Apple Watch kun je voortaan RSS-feeds op je pols lezen. Hoe handig is dat? Of kun je net zo makkelijk de iPhone pakken?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Zoals je al in ons Apple Watch-review hebt kunnen lezen, leveren apps van derden nog wel eens problemen op bij de Apple Watch. We waren dan ook benieuwd, toen we hoorden dat Feedly was aangepast voor de Apple Watch. Als je RSS gebruikt ben je meestal iemand die ook flinke hoeveelheden nieuws wil doornemen – en liefst ook een beetje vlot. Dus hoe handig is een RSS-lezer op de Apple Watch dan?

feedly apple watch

Feedly op je pols

Na het verdwijnen van Google Reeder heeft Feedly die positie overgenomen als dé RSS-dienst. Je bent niet verplicht om de bijbehorende app te gebruiken, want andere apps zoals Reeder kunnen ook de nieuwsberichten van Feedly inlezen. Toch is het juist Feedly, die als een van de eerste RSS-apps op de Apple Watch beschikbaar komt. Het team heeft met opzet gewacht tot de Apple Watch verkrijgbaar was, om een goed idee te krijgen hoe je het beste de RSS-app kunt gebruiken en hoe je een app met veel informatie (zoals Feedly) kunt vertalen naar het kleinere scherm. Bij de onlangs besproken Google Nieuws & Weer-app raakten we al wat teleurgesteld, want je kunt sneller je iPhone tevoorschijn pakken, dan dat je gaat zitten wachten op de nieuwsberichten van Google. Zou dat bij Feedly ook het geval zijn? Bij de eerste paar keer proberen kregen we inderdaad lange tijd dit te zien:

feedly-apple-watch-1 feedly-apple-watch-2

Gelukkig lukte het een stuk beter, toen we op een goede internetverbinding zaten. Feedly laat je de 8 meest recente RSS-berichten zien. Je ziet de tekst die je ook in op de website of in de iPhone-app zou lezen, dus bij websites die volledige artikelen in hun RSS-feed publiceren kun je volledige artikelen inclusief afbeeldingen bekijken. Met de digitale kroon blader je door het artikel en door te swipen ga je naar het volgende artikel. Maar met slechts 8 artikelen ben je natuurlijk wel snel klaar. Feedly heeft nog geen ‘Snelle blik’ (Glance) gemaakt voor de nieuwste headlines.

feedly-apple-watch-3 feedly-apple-watch-4

Lees ook: Goede RSS-apps voor iPhone en iPad en Applijst: 10 iPhone-alternatieven voor Google Reader

Feedly op je pols

Met Force Touch kun je de artikelen markeren voor later lezen, markeren als gelezen of taggen. Je kiest daarbij uit de tags die je al langer gebruikte in de app. In feite heeft Feedly dezelfde route gekozen als de New York Times: je kunt snel zien welke nieuwsberichten er nog voor je klaarstaan. In eerste instantie dacht ik dat het helemaal niets was. Zeker bij Google Nieuws ben je al snel uitgekeken op dat handjevol nieuwsberichten en als je echt wilt weten wat er speelt, pak je wel de iPhone. Na gesprekken met andere Apple Watch-gebruikers is me ook wel duidelijk geworden dat de Apple Watch vooral een instrument is om makkelijk notificaties te ontvangen. Het horloge houdt je op de hoogte wat er speelt, zodat je weet of je je iPhone tevoorschijn moet pakken. Tijdens een avondje op een terras kan dat erg handig zijn, als je nieuwsjager van iCulture bent. Feedly geeft die notificaties niet, maar levert pas nieuws op het moment dat jij aangeeft dat je wilt lezen. Dat leek me vrij zinloos.

feedly-apple-watch-5 feedly-apple-watch-6

Toch zag ik na verloop van tijd wel de voordelen van de Feedly-app op de Apple Watch. OK, het laden duurt nog steeds wat lang en je hebt sneller je iPhone erbij gepakt, maar er zijn momenten waarop deze app toch van pas komt, bijvoorbeeld in bad of als ik staat te wachten tot de koffieautomaat is opgewarmd. Ik heb dan meestal geen iPhone in de hand, maar heb wel even een momentje niets te doen. Is dit de breakthrough use case waar Feedly mede-oprichter Arthur Bodolec afgelopen maand over schreef? Nou nee, spectaculair is het niet en sneller dan je iPhone pakken waarschijnlijk ook niet. Maar handig is het wel.

Pluspunten

  • Het Feedly-team heeft niet zomaar een app uitgebracht om de eerste te zijn, maar heeft goed over de mogelijkheden nagedacht
  • Handig op momenten dat je geen iPhone kunt vasthouden
  • Handig voor mensen die beroepsmatig nieuws moeten volgen

Minpunten

  • Net als andere third party-apps relatief traag (maar moet je dat Feedly aanrekenen?)

Conclusie Feedly voor Apple Watch review

Het vergt wat tijd om Feedly op de Apple Watch te gaan waarderen. Dit is niet een app die je dagelijks gebruikt, maar meer eentje die je erbij pakt als de situatie erom vraagt. Als je ‘s avonds in bed voor het slapen gaan nog even wilt kijken of je nieuws hebt gemist, bijvoorbeeld. Het zwart verlichte Apple Watch-schermpje is minder storend voor je bedgenoot dan het witte scherm van de iPhone (hoewel je in Feedly op de iPhone ook een nachtthema kunt instellen).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 mei 2015, 12:27
Categorie Nieuws
Onderwerpen apple watch, feedly

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.