Applijst: Google Reader-alternatieven voor je iPhone of iPad

Google stopt met Google Reader. Het is dus tijd om uit te gaan kijken naar alternatieven voor je dagelijkse nieuwsbehoefte. In dit artikel zetten we 10 Google Reader-alternatieven voor de iPhone op een rij, plus vier bonusopties.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Kranten nieuwsapps RSS op iPhoneGoogle Reader stopt in juli 2013. Dat betekent voor veel iPhone-gebruikers dat ze niet langer automatisch nieuws krijgen aangeleverd via hun favoriete RSS-apps. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg alternatieven om ook na 1 juli nieuws te kunnen volgen. Wij zetten de diensten die Google Reader willen opvolgen op een rij én beschrijven de beste opvolgers van Google Reader voor iPhone en iPad. Ben je op zoek naar een actuelere lijst met RSS-apps? Dan vind je die in onderstaande lijst met RSS-apps voor iPhone en iPad.


Bekijk ook

De beste RSS-apps voor iPhone en iPad: blijf op de hoogte van al het nieuws

Wat zijn de beste RSS-apps voor je iPhone of iPad, waarmee je nog sneller nieuws kunt lezen? In dit artikel vind je de belangrijkste iPhone RSS-apps op een rijtje, die samenwerken met Feedly, Feedbin, Newsblur en andere RSS-diensten.

Alternatieven voor Google Reader

Flipboard-updateGoogle Reader verdwijnt, maar de meeste RSS-apps die voor de iPhone verkrijgbaar zijn, blijven gewoon bestaan. Hoe zit dat? Dat komt omdat er verschil is tussen RSS-diensten die de achtergrondprocessen verzorgen en en RSS-apps die zorgen voor een mooie presentatie op het scherm. Bekende apps als Flipboard, Reeder en Newsify zijn afhankelijk van de backend van Google Reader en andere dienstenaanbieders, die het verzamelen van de feeds en het synchroniseren van feeds verzorgen. Apps zoals Flipboard zorgen alleen maar voor het inlezen van de feeds vanuit Google Reader-achtige diensten, mooi presenteren van de inhoud in een app en terugrapporteren van eventuele acties (als gelezen markeren, etc).

reeder-appWaar je naar op zoek moet, is dus niet zozeer een nieuwe app, maar een nieuwe dienstenaanbieder. Gelukkig zijn er al meerdere partijen die alternatieven hebben aangekondigd, zoals Feedly, Feed Wrangler, Fever en Feedbin. Bij de keuze van de meest geschikte dienstenaanbieder moet je kijken of jouw favoriete app wordt ondersteund. Publieksfavoriet Reeder (zie foto hiernaast) heeft bijvoorbeeld al wel ondersteuning voor Feedbin en Fever, maar nog niet voor Feed Wrangler en het snel in populariteit stijgende Feedly. Dat komt er overigens wel aan, maar ontwikkelaar Silvio Rizzi is niet op tijd klaar. Op de favoriete combinatie Reeder + Feedly moeten we nog een paar dagen wachten, maar dat betekent niet dat je nog rustig kunt afwachten. Je moet vóór 1 juli je feeds uit Google Reader exporteren, om ze straks te kunnen importeren in je favoriete nieuwsapp.

Wil je je nieuwsfeeds lokaal lezen via één iPhone-app, dan heeft het verdwijnen van Google Reader eigenlijk geen impact. Je leest via een iPhone-app de feeds lokaal in en markeert wat je hebt gelezen. Maar wil je je nieuws op meerdere platformen (iPhone, iPad, Mac, Windows) lezen en moeten favorieten en gelezen items tussen deze platformen worden gesynchroniseerd, dan heb je wél een vervanger voor Google Reader nodig. Diensten als Feedly, Feedbin en Fever nemen de synchronisatie tussen apparaten voor hun rekening. Maar voordat we een alternatieve dienst kunnen kiezen, moeten we eerst de bestaande feeds uit Google Reader exporteren. Gebruikte je Google Reader nog niet, dan hoef je voorlopig niets te doen. Je kunt dan gewoon een aanbieder en een bijpassende app kiezen en met een schone lei van start gaan.

Nu doen: feeds exporteren uit Google Reader

Als gebruiker van Google Reader kun je uiterlijk dit weekeinde gebruik maken van Google Takeout voor het exporteren van je RSS-feeds. Neem voor het exporteren de volgende stappen:

 1. Log in bij Google via de Google Takeout Page.
 2. Ga naar het tabblad ‘Services kiezen’ en selecteer ‘Reader’. Na 1 juli zal deze knop niet meer zichtbaar zijn.
 3. google takeout

 4. Klik op “Archief maken” aan de onderklant van de pagina. Google maakt nu een kopie van de settings in jouw Google Reader-account. Dit kan enkele minuten duren. Eventueel kun je een e-mailwaarschuwing ontvangen zodra het klaar is.
 5. Klik daarna op het tabblad ‘Downloads’ en sla het gecreëerde xml-bestand op een makkelijke plaats op.

google-reader-takeout

Als je deze stappen hebt genomen, ben je in feite klaar. Je kunt nu rustig de tijd nemen om te beslissen welke combinatie van RSS-leverancier en RSS-app het meest aan jouw behoefte voldoet. Zoals aangegeven bestaat het proces uit twee stappen: eerst kies je de beste RSS-leverancier en daarna een bijbehorende RSS-app.

Veel RSS-leveranciers ondersteunen overigens ook het rechtstreeks importeren van data uit Google Reader-accounts, zonder dat je eerst een export hoeft te maken. Maar dat kan alleen dit weekend nog, dus als je nog even rustig de tijd wilt nemen om je keuze te bepalen, is het verstandig om een exportbestand veilig op je harde schijf te hebben staan.

google reader alternatievenIs het erg dat Google stopt met Google Reader? Misschien niet. Het geeft kleinere bedrijven de mogelijkheid om eens iets nieuws te ontwikkelen voor het lezen van nieuws. Twee nieuwe ontwikkelingen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt zijn Hivemined en Qrius. Maar wie nu alvast een oplossing zoekt het komende verlies van Google Reader heeft al keuze genoeg in de App Store. We hebben 10 iPhone-apps op een rij gezet om nieuws te kunnen lezen, ook als Google Reader straks stopt.

En dan blijkt dat er eigenlijk niets te vrezen is, want er is keuze genoeg uit apps die het nieuws op allerlei manieren kunnen weergeven. Tegelijk merkten we ook dat er nog wel wat gaten in de markt zijn: apps die het nieuws in een leuke magazine-layout weergeven zijn er inmiddels in overvloed, maar apps gericht op de professionele nieuwsverslinder zijn lastiger te vinden.

reeder icoonAls je €2,69 voor de Reeder-app had neergeteld en daarna nog eens €4,49 voor de iPad- en Mac-versie, zul je misschien hebben zitten balen dat Google Reader ermee stopt. Weg investering, want Reeder is sterk afhankelijk van Google Reader. Gelukkig is er hoop: de ontwikkelaar heeft laten weten dat Reeder zal blijven bestaan en wekte daarmee de indruk dat er aan een oplossing wordt gewerkt. Reeder is mijn persoonlijke favoriet en is vooral geschikt voor mensen die grote hoeveelheden feeds gestructureerd moeten doorlezen. De oplossing is er dus nog niet, maar komt er wel aan.

Downloaden: Reeder (€2,69, iPhone, iOS 5.1+)

xfeedxFeed RSS Reader is een simpel uitziende rss-lezer die ook nog eens gratis is. De app is standaard al gevuld met feeds in de categorieën News, Tech, Sports, Favorites, Humor en dergelijke. Je kunt via een plusteken onderin het scherm je favoriete feeds toevoegen, maar daarbij blijkt wel meteen een vreemd contrast: xFeed is erg geschikt voor mensen die erg veel feeds moeten doorlezen. Maar tegelijk is er geen manier om een bestaande collectie feeds in te lezen, bijvoorbeeld via een OPML-bestand. Dat wordt dus handmatig invoeren, één voor één. Je kunt bijvoorbeeld ook niet op ‘iphoneclub’ zoeken om makkelijk feeds op internet te laten zoeken. Nee, het wordt een langdurig handmatig proces. Daarna ben je wel een blije gup, want de app is snel en prettig in gebruik.

Downloaden: xFeed RSS Reader (gratis, universeel, iOS 5.0+)

feedly icoonFeedly kan zichzelf op de borst kloppen als de eerste winnaar van het post-Google Reader-tijdperk. De rss-dienst haalde in twee dagen tijd ruim een half miljoen nieuwe gebruikers binnen. De infrastructuur kraakt onder de extra belangstelling, maar er wordt hard gewerkt om iedereen te kunnen blijven bedienen. Ook Feedly heeft gekozen voor een magazine-structuur.

Downloaden: Feedly (gratis, universeel, iOS 4.3+)

zite icoonZite heeft altijd al ondersteuning voor Google Reader gehad. Ze kondigden meteen aan dat ze een alternatief voor Google Reader hebben klaarliggen, maar die heeftog wel een paar nadelen. Je kunt bijvoorbeeld geen feeds bewerken en er zijn ook geen mappen mogelijk. Niet handig dus voor mensen die honderden feeds volgen. Bovendien is het magazine-achtige uiterlijk van Zite niet zo geschikt om snel te kunnen koppensnellen. Zite is meer geschikt voor recreatief nieuwslezen, onder andere door een functie om nieuws te ontdekken van bronnen die je nog niet volgt.

Downloaden: Zite (gratis, universeel, iOS 6.0+)

pulse icoonPulse is volgens geruchten in gesprek met Linkedin over een overname, waardoor de toekomst van deze iOS-app voorlopig wat onzeker is. Maar als Pulse blijft bestaan is het een prima manier om nieuws te lezen. Het werkt onafhankelijk van Google Reader, wat betekent dat je alle feeds uit je oude reader handmatig zult moeten overzetten. En hee… ook hier weer die indeling met grote foto’s in vlakverdeling, alsof je een tijdschrift aan het doorbladeren bent. Pulse werkt daarbij wel met stroken, om het iets overzichtelijker te maken. Als je in de app een lijst met feeds aanmaakt kun je die synchroniseren met Pulse op al je andere iOS-apparaten. Een Android-app is er trouwens ook.

Downloaden: Pulse (gratis, universeel, iOS 5.0+)

flipboard icoonFlipboard is al meermaals heilig verklaard. Het werd gezien als de toekomst van de journalistiek, beïnvloedde het design van diverse apps en maakte duidelijk dat het om meer gaat dan traditionele nieuwsbronnen. Nieuws halen we ook van Facebook, Twitter en andere sociale netwerken. Flipboard ondersteunt die dan ook. Flipboard heeft ondersteuning voor Google Reader, maar is er niet van afhankelijk. Nieuwsfeeds en artikelen synchroniseer je tussen alle apparaten waarop je Flipboard hebt geïnstalleerd.

Downloaden: Flipboard (gratis, universeel, iOS 4.2)

taptu icoonTaptu positioneert zichzelf als een dj voor nieuws. Het combineert rss-feeds van websites, Facebook en Twitter tot een visuele nieuwsstream. Het resultaat lijkt op Pulse, maar met wat specifieke eigen accenten. Zo is er een StreamStore waaruit je allerlei feeds bij elkaar kunt sprokkelen en aanvullen met eigen favorieten. Veel plaatjes, dus niet zo geschikt voor koppensnellers.

Downloaden: Taptu (gratis, universeel, iOS 5.0+)

newsblur icoonNewsBlur: een sociale nieuwslezer, waarbij je direct kunt importeren vanuit Google Reader (en daarna Google Reader totaal mag vergeten). NewsBlur is meer gericht op het delen en becommentariëren van nieuws met vrienden. Je kunt er ook mensen mee ontmoeten die dezelfde interesses hebben. Er zijn filters voor gelezen en ongelezen verhalen, opties om naar Instapaper te sturen of om artikelen in NewsBlur zelf op te slaan. Je kunt sorteren op oudste en nieuwste verhalen en op gelezen/ongelezen.

Downloaden: NewsBlur (gratis, universeel, iOS 5.0+)

google currents icoonGoogle Currents is misschien niet iets waar je meteen aan had gedacht. Maar Google heeft nog een andere nieuwssapp uit eigen stal, die het nieuws op een iets fraaiere manier presenteert. Google Currents werkt samen met Google Reader, maar levert ook nieuwsberichten op basis van je interesses. Je kunt snel het nieuws scannen, tussen de secties springen of het nieuws in een wat drukkere magazine-weergave bekijken. Je kunt dankzij Google Translate de artikelen ook meteen vertalen naar één van de 44 ondersteunde talen. Elke editie is offline te lezen.

Downloaden: Google Currents (gratis, universeel, iOS 6.0+)

twitter icoonHuh, Twitter? Ja, waarom niet? Er zijn genoeg mensen die maar een stuk of tien rss-feeds volgen. Zoek de Twitter-feeds op van die websites (die hebben ze bijna allemaal), stop ze in een speciale Twitter-lijst en je hebt voortaan je eigen nieuwsstroom. Twitter-berichten zijn bovendien vaak sneller dan rss-diensten, die met een vertraging werken. En je kunt ook nog makkelijker notificaties instellen vanuit de app.

Downloaden: Twitter (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Bonus: dit komt eraan

qriusQrius bestaat nog niet, maar biedt wel interessante vooruitzichten. Qrius is een product van MediaFed, het bedrijf dat eigenaar is van de eerder genoemde Taptu-app. MediaFed is van plan om iets te maken dat beter is dan RSS. Het wordt een nieuwe manier om nieuws te consumeren via geautomatiseerde feeds. Qrius wordt een protocol dat door allerlei iPhone-apps gebruikt kan worden, maar ook geschikt is voor gebruik op de desktop. MediaFed vindt dat rss teveel gericht is op tech-savvy gebruikers. Negentig procent van de mensen heeft geen idee wat rss is en wil gewoon nieuws lezen. Qrius is al een jaar in ontwikkeling en gebruikt Twitter, Facebook en Google+ om te kunnen inloggen.

Meer informatie: Qrius

hive_logoHivemined bestaat ook nog niet en we weten niet eens of er een iOS-app van komt. Maar tegenwoordig doe je niet meer mee als je niet aan een mobiele oplossing denkt, dus we gaan er maar vanuit. Hivemined is een rss-lezer met sociale componenten. Je abonneert je op je favoriete blogs, deelt artikelen en laat je followers commentaar geven. Ook krijg je de beste content te zien van mensen die er volgens jou toe doen. Eén minpuntje: Hivemined wordt gemaakt door een zelfstandige ontwikkelaar, die het naast zijn betaalde baan doet. Het kan dus wel even duren voordat het klaar is.

Meer informatie: Hivemined

Feed Wrangler is een alternatief voor Google Reader, ontwikkeld door David Smith. Het ontstond toen David een manier zocht om zijn rss-feeds te beheren, maar het moest niet aanvoelen als een oplossing van 5 jaar geleden. Dat David ermee bezig ging, is geen reactie op het feit dat Google Reader gaat verdwijnen. Hij was er al behoorlijke tijd mee bezig en heeft al een webinterface en native apps klaarliggen Het plan was om Feed Wrangler rond de zomer van 2013 uit te brengen, maar door het stopzetten van Google Reader zal het iets eerder gebeuren. Het gaat om een betaalde abonnementsdienst. Dat is bewust: David wil zijn gebruikers als klanten zien en aanspreekbaar zijn op de dingen die hij aanbiedt.

Meer informatie: Feed Wrangler

En ook…

the old readerEn opeens was er The Old Reader. Vanuit het niets werd deze nieuwsreader naar voren geschoven als hét antwoord op Google Reader. De naam klinkt niet bepaald vooruitstrevend en ze hebben niet eens een app. Maar gelukkig is er wel een mobiele versie van de website, die redelijk te gebruiken is als je eenmaal je feeds hebt ingevoerd. Na het inloggen (met je Facebook- of Google-account) kun je een OPML-bestand importeren met al je bestaande RSS-feeds. Daarna wordt The Old Reader de nieuwe plek om rond te hangen als je op de hoogte wilt blijven van nieuws. Helemaal ideaal is het niet, maar het werkt wel. Tip: regel eerst alles op de desktop, voordat je op de iPhone gaat lezen.

Gebruiken: The Old Reader

RSS-leveranciers vergeleken

Welke RSS-dienst is het handigst en het betaalbaarst? We zetten de kosten en de iPhone- en iPad-apps die ze gebruiken op een rij. Ook geven we aan of er desktopalternatieven zijn. Feedly lijkt als publiekslieveling uit de bus te komen, omdat het gratis is en heel wat appontwikkelaars al ondersteuning bieden voor Feedly. Feedbin krijgt ook steun van veel appontwikkelaars, maar is betaald.

iCulture adviseert: Feedly

Digg

 • Kosten: gratis
 • App ondersteuning op iOS: Digg
 • Desktopversie: Digg.com/reader (binnenkort)
 • Oordeel: Onafhankelijk, (gesloten?) platform. Uitbreiding naar andere apps onwaarschijnlijk.

Feedbin

FeedHQ

Feed Wrangler

Fever

The Old Reader

 • Kosten: Gratis te gebruiken
 • App ondersteuning op iOS: Feeddler
 • Desktopversie: TheOldReader.com
 • Oordeel: Goede webinterface, app-ondersteuning summier.

Update: Op 29 juli 2013 werd bekend dat The Old Reader ermee stopt. Mensen die voor 13 maart 2013 een actief account hadden, kunnen de dienst blijven gebruiken. Alle anderen hebben twee weken de tijd om hun feeds te exporteren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!