wifimapper-iphoneapp

Review: WifiMapper wijst de weg naar gratis internet-hotspots

WifiMapper is een nieuwe app van OpenSignal, waarmee je gratis internet-hotspots in de buurt kunt vinden. Handig, want het spaart je databundel!

wifimapper-iphoneappEr was een tijd dat je naar internetcafé’s ging als je een e-mailtje wilde versturen. Die gewoonte verdween al snel toen de eerste iPhones met databundel op de markt kwamen en café’s steeds vaker gratis Wi-Fi beschikbaar gingen stellen. Als je foto’s wilt uploaden en niet in één keer je databundel er doorheen wil jagen, zoek je een hotspot op. Met de nieuw verschenen app WifiMapper kun je nóg makkelijker achterhalen waar goede hotspots zijn.


WifiMapper maakt gebruik van crowdsourcing om in kaart te brengen waar de gratis hotspots zijn. Je ziet meteen of een hotspot open is en of er een wachtwoord is vereist. WifiMapper haalt informatie binnen van Foursquare, zodat je meteen kunt zien of het een gezellige plek is. Volgens de makers zijn er al 2 miljoen gratis Wi-Fi-hotspots in kaart gebracht. Dat wilden we natuurlijk proberen en we hebben daarom de afgelopen dagen met een testversie van WifiMapper rondgelopen. Inmiddels is de app voor iedereen beschikbaar.

WifiMapper: waar is die hotspot?

Bij het opstarten van WifiMapper zie je een kaartje met alle beschikbare hotspots in de buurt. Je kunt erop inzoomen of tikken op één van de groene pijltjes. Je krijgt dan de naam van de locatie te zien en als je op het i-knopje tikt, krijg je nog meer info in beeld. Je ziet hoeveel mensen er geweest zijn en of er een wachtwoord is vereist. Er zijn drie opties: groen is gratis, blauw is betaald en roze is een privénetwerk waar je geen gebruik van kunt maken. Bij de gratis netwerken zie je ook nog er een tijdslimiet geldt en of registratie is vereist.

Lees ook: Veilig internetten met de iPhone via Wi-Fi-hotspots

Gelukkig zitten we op het iCulture-hoofdkwartier op een steenworp van meerdere gratis hotspots, dus mocht ons internet ooit uitvallen dan kunnen we op diverse plekken terecht om toch nieuws te kunnen schrijven. Nou is het makkelijk als je in het centrum van Amsterdam zit, maar hoe zit het met andere steden? We gingen kijken in kleinere plaatsen zoals Assen (11 gratis hotspots in het centrum), Woerden (9 hotspots) en Helmond (15 hotspots) en ontdekten dat je daar ook goed terecht kunt. Ben je bereid om buiten het centrum van een dorp of stad te kijken, dan zijn er vaak nog meer opties.

wifimapper-1 wifimapper-2

WifiMapper kan een uitkomst zijn als je ergens wilt pauzeren en dat het liefst doet op een plek met goede Wi-Fi, zodat je even wat foto’s kunt uploaden of een filmpje kunt kijken. Of in ons geval: even snel een artikel schrijven voor de site, onder het genot van een kop koffie.

Wens: meer info over wachtwoorden

Toch hebben we nog wel twee wensen, die te maken hebben met wachtwoorden en de kwaliteit van het netwerk. Als er een wachtwoord is vereist, waar vind je die dan? Soms kun je het wachtwoord in de Foursquare-reacties terugvinden, maar lang niet altijd. Het personeel is ook niet altijd op de hoogte. Bij populaire locaties moet je honderden reacties doorspitten, om te kijken of er een wachtwoord wordt genoemd. Een vakje was makkelijker geweest, zodat anderen ook meteen op de hoogte zijn. De makers moedigen gebruikers wel aan om wachtwoorden te delen (“Wellicht vind je het wachtwoord in de comments, of je kunt de community helpen door zelf toe te voegen”) maar we zagen dat maar weinig gebeuren.

Wens: meer info over snelheden

Het andere punt, heeft te maken met kwaliteit en snelheid. Je ziet in de Foursquare-comments wat mensen vinden van de koffie en de broodjes, maar er wordt niets gezegd over de kwaliteit van het Wi-Fi-netwerk. Toch zou het handig zijn als je bijvoorbeeld een gemiddelde snelheid of een range kunt aangeven (bijvoorbeeld tot 1 Mbps, 1 tot 5Mbps, 5 tot 20Mbps en hoger). Op die manier kun je beter inschatten of een netwerk alleen geschikt is om wat e-mail op te halen, of dat je je nieuwe filmproject lekker snel kunt uploaden.

OpenSignal

WifiMapper wordt gemaakt door OpenSignal, een bedrijf dat al veel langer bezig is met het maken van kaarten voor draadloze dekking. Ze hadden al de OpenSignal-app waarmee je al naar hotspots kon zoeken en de dekking van 3G en 4G kon checken. WifiMapper richt zich alleen op hotspots. Op zich is het idee natuurlijk niet nieuw. Vlak nadat de App Store werd geopend waren er talloze apps waarmee je Wi-Fi-hotspots kon zoeken. Het is eigenlijk een raadsel waarom deze categorie apps op een gegeven moment uit de belangstelling zijn verdwenen. Gebruikte niemand ze meer, omdat iedereen toch wel een databundel heeft? En is OpenSignal nu dus hopeloos laat met deze app, of komt er een revival van hotspots aan? In ieder geval is het goed om weer een actuele app te hebben die er goed uitziet, want veel van die oude apps zijn sinds 2010 niet meer bijgewerkt.

Pluspunten

  • Handig en redelijk actueel overzicht van hotspots
  • Ook in kleinere dorpen en steden zijn hotspots te vinden

Minpunten

  • Informatie over wachtwoorden moeilijk te vinden
  • Geen informatie over kwaliteit en snelheid van hotspots

Conclusie WifiMapper review

WifiMapper kan een handige app zijn, als je op zoek bent naar een plek met Wi-Fi – al heb je wel internettoegang nodig om überhaupt informatie te kunnen opvragen. De app bevat redelijk actuele informatie over beschikbare hotspots, uitgesplitst naar gratis en betaald. Dankzij Foursquare krijg je nog wat aanvullende informatie. Wel hadden we liever wat meer informatie gezien over wachtwoorden en over de snelheid van de verbinding op de verschillende locaties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
18 mei 2015 om 14:58
Onderwerp
Categorie
Diensten
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.