Atooma icon borderless

Review: Atooma zet je iPhone automatisch aan het werk met bewegingsdata en meer

Met Atooma voert de iPhone automatisch acties uit als je bijvoorbeeld aan het sporten bent of in de auto zit. Hiervoor gebruikt Atooma de iPhone-sensoren.

Atooma icon borderlessEen slimme iPhone-gebruiker hoeft een hele hoop niet zelf te doen: installeer je de juiste apps, dan kun je veel gebruikelijke acties namelijk automatiseren. Dat was al mogelijk met bijvoorbeeld IFTTT en Workflow, maar er is nog een app die je iPhone voor jou aan het werk zet: Atooma. Hiermee stuurt de iPhone bijvoorbeeld automatisch weerupdates terwijl je aan het hardlopen bent en krijg je een e-mail met de gps-locatie van je auto – zonder dat je een knop indrukt.


Je vindt in Atooma negen acties waarmee de iPhone je automatisch kan helpen. Deze acties gebruiken van een simpele formule. De app kijkt of je iets specifieks aan het doen bent, waarna er op basis daarvan een actie wordt uitgevoerd. Veeg je Umbrella Reminder van rechts naar links? Dan zal de app je een notificatie sturen zodra het bij jou in de buurt gaat regenen. Met het recept Music on the Move start Atooma je favoriete muziekapp als je aan het hardlopen bent en er oordopjes zijn aangesloten op de audiopoort.

Het is in Atooma niet mogelijk om eigen acties te maken, zoals bijvoorbeeld kan in IFTTT. Je bent beperkt tot de negen opties die je in Atooma vindt, die je soms wel naar eigen smaak kunt aanpassen. Zo kun je een weermelding ook laten afgaan als het zonnig of bewolkt wordt. Hoewel je hierdoor beperkter bent in Atooma dan in andere apps, steken de bestaande acties verdraaid slim in elkaar.

Atooma 1Atooma 2

iPhone-sensoren voor automatische acties

Atooma vertrouwt volledig op de sensoren van de iPhone, waardoor de app heel goed weet wat je aan het doen bent – waar op kan worden ingespeeld. Zo ziet de app wanneer je aan het hardlopen bent volgens de M7- of M8-chip in de iPhone, waardoor vervolgens automatisch je muziekapp gestart wordt. Ziet de iPhone dat je in de auto zit? Dan kan Atooma een telefoongesprek naar een vooraf ingesteld nummer starten, door de iPhone simpelweg te schudden. Nog een handige voor in de auto: bij een verbroken Bluetooth-verbinding krijg je automatisch je huidige gps-locatie toegemaild. Op deze manier vertelt Atooma waar je auto waarschijnlijk geparkeerd staat.

Je kunt iedere actie in Atooma aan- of uitzetten vanuit de app. Ben je zuinig met de batterij van je iPhone, dan is dit ook wel nodig: veel van de mogelijkheden van de app zijn namelijk gekoppeld aan je locatie, wat betekent dat je geregeld GPS gebruikt met de app. De ontwikkelaar waarschuwt dat de app daarom impact kan hebben op de accuduur van je iPhone.

Conclusie Atooma review

Juist omdat Atooma op zo slimme wijze je iPhone-sensoren benut, balen we er van dat we niet zelf acties kunnen ontwerpen. We willen meer dan op het moment met Atooma mogelijk is – juist omdat Atooma laat zien wat er in theorie allemaal kan. We willen net als in IFTTT eigen recepten maken – maar dan op basis van je bewegingsdata, Bluetooth-informatie en de andere slimmigheden waar Atooma’s eigen acties gebruik van maken. Wordt dit later mogelijk, dan kan Atooma één van de krachtigste apps voor de iPhone worden.

Pluspunten

  • Gebruik van locatiedata en andere iPhone-sensoren voelt slim.
  • Steekt logischer in elkaar voor de gemiddelde gebruiker dan IFTTT en Workflow.

Minpunten

  • Je mag niet zelf acties maken.

Dank voor de tip, Tobias!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
11 mei 2015 om 20:19
Categorie
Productiviteit
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.