Range Messenger iPhone chatten op locatie

Range Messenger: zo slim kan chatten op locatie zijn

In Range Messenger bepaal je een gebied op de kaart en stuur je een bericht naar iedereen of een groep in die straal. Inspiratie voor WhatsApp?

Range Messenger iPhone chatten op locatieVanavond barbecuen in het park? Iemand zin in een hapje eten? Het zijn loze vragen als je ze naar de verkeerde personen stuurt, maar toch doen we het al tijden met WhatsApp en andere chatapplicaties. Daarin kies je een groep en zie je wel wie er antwoordt. Of beter gezegd: wie er in de buurt is en wil meedoen. Range Messenger laat nu zien dat het slimmer kan. Met elk bericht dat je verstuurt in deze chatapp, kan je aangeven in welke omgeving hij moet worden verstuurd.

Midden in beeld zie je een kaart met daarop de omvang van het gebied dat je bericht bereikt. Met in- en uitzoomen pas je het bereik aan, en dan hoef je bovenin alleen nog maar je tekst te tikken en eventueel een foto te selecteren om een bericht te versturen. Maar Range Messenger combineert het wel handig met groepen: je deelt je contacten namelijk in verschillende groepen in en spreekt dus zo heel gericht een groep aan. Aan iedereen in mijn voetbalteam die momenteel in de stad is: wie heeft er zin om zo een balletje te trappen in het park?

Leuk idee met haken en ogen

Range Messenger omgeving berichtenRange Messenger heeft met die werkwijze een goede manier gevonden om onnodige clutter, loze gespreksstof, te vermijden. De teamgenoot die bij zijn ouders aan de andere kant in het land zit, hoeft niet te antwoorden dat hij er niet bij is. Er zijn natuurlijk wel wat haken en ogen aan de aanpak. Zo wíl de verhinderde teamgenoot misschien wel berichten ontvangen over wat teamgenoten doen. Bovendien kan die ene teamgenoot over een half uur misschien wel in de stad zijn en willen meedoen, maar weet hij nu nergens van. En dan maakt de app natuurlijk voortdurend gebruik van je GPS-locatie. Dat trekt een zware wissel op je batterij. En dan is er nog iets raars.

Aan de kleur van de omtrek die je op de kaart ziet, weet je hoeveel personen je bereikt met je bericht. Rood staat voor 0 tot 2 contacten, geel loopt tot 10 en met een groene kleur, spreek je allerlei mensen aan. Maar Range Messenger heeft er opvallend genoeg voor gekozen dat je niet kan zien aan wie je bericht is verstuurd. Als iemand niet reageert, kan je denken dat diegene je bericht niet heeft gelezen. Tja, dan open je alsnog een andere chatapp zodat je zeker weet dat je iemand bereikt. Een rare keuze die eigenlijk tegen het handige principe van Range in gaat.

Range Messenger openstaande chats Range Messenger groepen

Idee voor WhatsApp?

Zelf is Range Messenger niet de volgende chatapp-hype waar je al je vrienden naartoe zal slepen. De app is duidelijk van opzet en bedient snel, maar heeft een wat slordige uitstraling. Hij maakt bijvoorbeeld geen gebruik van standaard iOS-vormgevingsnormen zoals lettertypes en knopgroottes. Maar de locatie-insteek die Range aan het voetlicht brengt, zou een WhatsApp zeker niet misstaan. Met één knop locatiegerelateerde vragen aan geselecteerde groepen stellen: het is best een goed idee.

Pluspunten

  • Slim idee
  • Kan grote chatapps aan het denken zetten

Minpunten

  • Zelf niet echt een fraaie app
  • Je kan niet zien aan wie je bericht is verstuurd

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 augustus 2014, 15:06
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen gps, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.