Pointers TV-Gids review iPad sociaal kijken

Pointers TV-Gids: Nederlandse televisiegids is slim en sociaal

Is er nog wat op tv? Die vraag is snel verleden tijd als het aan de Nederlandse iPad-app Pointers TV-Gids ligt. Maar raadt de app ons onze favoriete programma's aan?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Pointers TV-Gids review iPad sociaal kijkenDe vraag is niet ‘is er nog wat op televisie?’, maar ‘wat is er voor míj op tv te zien?’. Dat is de gedachte achter de nieuwe Nederlandse iPad-app Pointers TV-Gids. Een ‘televisiegids nieuwe stijl’, waarin je voorkeuren belangrijker zijn dan het algemene zenderaanbod. Houd je van documentaires, verborgen camera-programma’s, thrillers en sitcoms? En wil je niks missen met Yvon Jaspers? Pointers TV-Gids stelt een persoonlijke gids voor je samen.


Het centrale tabblad van Pointers TV-Gids voor de iPad is een dashboard. Een dashboard met kijktips van de eerstvolgende programma’s, films en series die op jouw voorkeuren aansluiten of trending zijn in Nederland. Elke keer dat je op een groene plus drukt, komt die uitzending in het overzicht Mijn programma’s te staan. In dat overzicht vind je jouw bij elkaar geselecteerde televisieavond bij elkaar.

Pointers TV-Gids review iPad app kijktips

Het sociale aspect

In het dashboard met Kijktips zie je bij elke programmasuggestie waarom die aan jou wordt aangeraden. Zo zie je aan het roze hartje en matching dat een programma aansluit op je eigen smaak. Een rode euh… druppel (?) staat voor trending programma’s en dan zijn er nog blauwe points: programma’s die door je vrienden in de app worden aangeraden. Want waar je een persoonlijk profiel maakt, kan je natuurlijk ook vrienden toevoegen en hun suggesties meenemen. Dat is het sociale aspect aan Pointers. Misschien houd je zelf niet van voetbal; als een wedstrijd trending is en wordt aangeraden (‘gepoint’) door al je vrienden, is het misschien toch goed om te weten dat ie erop is.

Pointers TV-Gids review samenstellen

Hoe werken de Kijktips van Pointers TV-Gids?

Het registratieproces bij Pointers is leuk. Na je profielfoto en je naam en wachtwoord, geef je in velden van steekwoorden in wat voor soort programma’s en genres je leuk vindt. Daarna kan je op een balk alles intypen wat je sowieso wilt zien. Alles met pokeren, Arjen Robben of paarden? Je kan ze allemaal invoeren.

Pointers review traditionele tv-gids iPadRechts in beeld bij de Kijktips zie je filters waarmee je kan schakelen tussen de aanraders. Zo kan je eenvoudig suggesties van vrienden en trending programma’s in of uitschakelen. Het is niet zo dat je het gehele programma-aanbod te zien krijgt met alle filters uit. Daarvoor kan je op het eerste tabblad Gids terecht in Pointers. Daar tref je een behoudend totaaloverzicht van de programma’s op de gangbare Nederlandse zenders, te beginnen bij NPO 1. Je scrollt naar rechts om de volgende vier zenders in beeld te krijgen, scrollt naar onderen om de programma’s verderop de dag te bekijken. Ook hier is een plus genoeg om een programma toe te voegen aan Mijn programma’s.

Balans aangeraden programma’s

Op de iPad 3 waarop we Pointers TV-Gids testen, voelt de app een beetje zwaar aan. Scrollen mag net wat vloeiender, zeker op de traditionele Gids-pagina die helemaal geen afbeeldingen heeft. Maar een groter probleem hebben we vooralsnog met de daadwerkelijke aanraders die de app doet. Aanvankelijk loopt de hele Kijktips-pagina vol met alle programma’s van National Geographic, Discovery en Sci-fi Channel omdat we ‘informatieve programma’s’ als voorkeur hebben aangegeven.

Pointers review iPad Big Bang Theory medekijkers

Schakelen we die uit, dan wordt de balans al wat beter. We hebben aangegeven sitcoms leuk te vinden – en we zien sitcoms. Wel de verkeerde, maar dat is geen probleem: je kan een programma als King of Queens op de detailpagina eenvoudig elimineren zodat die er de volgende keer niet komt te staan. Zou de bedoeling moeten zien. We zien Kings of Queens het eerstvolgende tijdstip van uitzending, gewoon weer tussen de Kijktips. Ook onze ingestelde favoriete actieseries en films zien we minder goed terugkomen, maar dat kan natuurlijk ook door het daadwerkelijke zenderaanbod. Verder kunnen we ons voorstellen dat het algoritme waarmee Pointers programma’s aanraadt, nog moet groeien. Ook een optie om bepaalde (betaal)zenders uit te schakelen uit het overzicht is wel welkom. Als tijdelijke noodgreep kan je op je profielpagina ‘opnieuw kennismaken’ met de app, waarna je nieuwe voorkeuren doorgeeft.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

Conclusie Pointers TV-Gids review

Pointers TV-Gids is nog maar net aan zijn leuke en originele missie begonnen: een sociale tv-gids maken die beter bij je past dan de papieren gids of ‘statische’ tv-gids-apps. De app kan wat soepeler, maar ziet er alvast strak uit en bedient helder. Pointers staat of valt echter met de kwaliteit van de aanraders. Daarop is nu nog wel wat te verbeteren.

Pluspunten

  • TV-Gids persoonlijker maken is leuk idee
  • Verzorgde app

Minpunten

  • Persoonlijke aanbevelingen nog niet vlekkeloos
  • Mag net wat soepeler

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.