Path 3.0 gaat strijd aan met WhatsApp: persoonlijk chatten

Het sociale netwerk Path op iPhone en iPad laat je nu ook op WhatsApp-achtige manier privéchatten met personen. Ook is de app sneller.

Path 3.0 header iPhone instant messagingHet sociale netwerk Path wil een nieuwe, extra markt aanboren. De update naar versie 3.0 maakt het mogelijk persoonlijk te chatten met vrienden, op de manier die bekend is van instant messaging-apps als WhatsApp Messenger en Line. Vanuit de rechterbalk in de app benader je vrienden voor een besloten gesprek en kan je elkaar berichten, foto’s, liedjes, locaties en audio-opnames sturen. Verder heb je grote emoticons die Path stickers noemt.


Path is dus eigenlijk twee apps in één geworden: een besloten sociaal netwerk voor niet meer dan 150 vrienden enerzijds en een WhatsApp-concurrent anderzijds. De tweedeling is logisch in de interface van de applicatie. De middelste witte pagina is nog steeds de timeline met statusupdates en de laatste foto’s, sportprestaties, berichten en liedjes van vrienden, rechts is de stek voor al het privéverkeer. Je moet aardig je best doen om de twee elementen door elkaar te halen, temeer omdat je de reusachtige stickers van de privéchats (gelukkig) niet publiekelijk kan gebruiken.

Hand in hand met de mogelijkheid stickers te versturen, heeft Path haar verdienmodel uitgebreid. Een paar sets met stickers kan je gratis downloaden om te gebruiken in de app, maar sets van andere artiesten vragen een kleine in-app betaling. Het ligt in de lijn der verwachting dat er meer sets en misschien wel tijdelijke sets zullen volgen – een principe dat al toegepast werd door het inmiddels van het toneel verdwenen MSN Messenger op de desktop.

Path 3.0 instant messaging iPhone Path 3.0 shop met stickers en filters

In Path 3.0 koop je eveneens nieuwe kleurenfilters voor foto’s in je publiekelijke en privé-uitingen. Je benadert de stickers met de Shop-knop bij het selecteren of schieten van een foto. Er zijn zes opties: Woodstock is wat geel, Sketch maakt een schets van je foto, Old time geeft een verouderd effect, The Grid is een soort negatieve schets, Loko zorgt voor een ‘psychedelisch’ tunneleffect en 3D geeft een foto een werkend 3D-effect. Alle in-app aankopen kosten 89 cent per stuk in de app. Het introduceren van nieuwe kleurenfilters heeft er gelukkig niet toe geleid dat Path heeft bezuinigd op de bestaande filters. De kwaliteit ervan is nog steeds hoog.

De laatste grote verbetering van Path 3.0, noemt de ontwikkelaar de verbeterde snelheidsprestaties van de app. Die kunnen we onderschrijven: Path heeft momenten in het verleden gehad dat het sociale netwerk niet vooruit te branden was. Nu loopt alles soepel. Wel raakten we bij het opstarten een keer een privéchat kwijt. Die stond na een herstart weer op de juiste plek.

Dat Path een WhatsApp-achtige één-op-één chat introduceert, maakt nog niet dat het sociale netwerk direct op WhatsApp lijkt. In haar huidige gedaante doet Path vooral denken aan Touch, de opvolger van het ooit zo populaire Ping Chat. Ook die app combineert foto’s in een timeline met privégesprekken. In Path is de opzet wel een stuk duidelijker.

Downloaden: Path (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.