OV Status 3.0: update met nieuwe interface en meer functies

OV Status heeft een update gekregen. De openbaar vervoer-app heeft een verbeterde interface, Google Maps, nieuws en verbeterde info.

ov status icoonHalf januari schreven we over OV Status, een nieuwe Nederlandse openbaar vervoer-app. Het publiek kon het niet bekoren: de gratis app kreeg een gemiddelde score van één ster en de betaalde versie kreeg te weinig beoordelingen om überhaupt een sterrenbeoordeling in de App Store te scoren. Twee weken later zijn Erik en Arjen van Heck terug met een nieuwe app, meteen al versie 3.0. Gaat het met een nieuwe interface, nieuwe functies en verbeterde data deze keer wel lukken?


Gebruikers vonden de vorige versie van de app slordig geprogrammeerd. Informatie stond rommelig op het scherm en sommige regels vielen half weg. De ontwikkelaar bleek best bereid om wat verbeteringen door te voeren en dat is nu in deze update gelukt. De interface van de app is sterk verbeterd, er staan Back-knoppen op de schermen om terug te bladeren en de details van een buslijn staan nu duidelijker in beeld. Wat nieuwe functionaliteit betreft is Google Maps nu geïntegreerd, zodat je locaties op een kaart kunt terugzien.

Toch heeft de app nog steeds een wat ‘moeilijke’ interface. De teksten bij de knoppen onderin het scherm zijn flinterdun en klein, zodat vijftigplussers een leesbril erbij moeten pakken. Dat geldt trouwens ook voor de lijst met aankomst- en vertrektijden. Bij het opstarten van de app zie je welke haltes bij jou in de buurt zijn. Je kunt ook op een logo van je lokale vervoerder tikken (bijvoorbeeld GVB of Connexxion) en vervolgens tikken op de gewenste lijn (bijvoorbeeld lijn 14). Je krijgt dan een lijst te zien van trams of bussen die onderweg zijn.

ov-status-1   ov-status-2

Die lijst laat qua duidelijkheid nog wel wat te wensen over. Het was op het moment van testen 15:42 uur en de tekst “is nu bij Flevopark, aankomst halte om 15:53” klinkt dan wel logisch. Over een paar minuten moet de tram aankomen bij de halte Flevopark. Maar wat te denken van het volgende item: “is nu bij Flevopark, aankomst halte om 16:33”? Doet de tram er dan drie kwartier over om bij de halte te komen? De enige mogelijkheid om te zien wanneer de tram bij jouw favoriete halte is, is om op meerdere items te tikken en te kijken wanneer de tram bij de halte is (zie rechter afbeelding). Maar dat vereist meermaals heen- en weertappen tussen schermen. Vorige week zag ik een andere OV-app die binnenkort uitkomt en die de informatie veel duidelijker weergeeft op een kaartje. Je ziet dan meteen hoever de tram en de daaropvolgende twee, drie trams nog van jouw locatie zijn verwijderd. OV-apps worden vaak in weer en wind geraadpleegd, waarbij je vaak haast hebt. Het is dan wel zo handig als de informatie hapklaar en zo duidelijk mogelijk wordt voorgeschoteld. Bij deze vernieuwde OV Status-app ontbreekt dat er nog een beetje aan.

ov-status-vertrektijdenDe app bevat vanaf deze update ook een lijstje met nieuws, bijvoorbeeld over schade aan de Fyra door ijs en sneeuw, hinder van het openbaar vervoer door sneeuw en het aantal downloads van de app. Leuk, maar een toevoeging die eigenlijk niet zoveel toevoegt, want nieuws over wel en wee in het openbaar vervoer lees je ook wel op Teletekst of NU. Het tabblad Storingen zou handig kunnen zijn als het rekening houdt met je huidige locatie, maar dat is niet het geval. Bovendien staan er storingen tussen die op 31 januari of 2 februari plaatsvonden en dus niet meer actueel zijn. Je moet de hele lijst doorwerken om te zien of er een storing tussenstaat die voor jou relevant is.

Een functie die je uit de brand zou kunnen helpen als je haast hebt, is te vinden op het tabblad Vertrektijden. De app toont dan welke haltes in de buurt zijn en toont vervolgens de vertrektrijden. De haltes Westermarkt en Bloemgracht bij mij in de buurt tonen geen vertrektijden, de (dubbele) halte ‘Amsterdam, Bloemgracht’ toont alleen vertrektijden van bussen. De halte ‘Amsterdam Centraal (megastation)’ toont daarentegen alleen de vertrektijden van treinen en niet van bussen en trams. In ons eerdere artikel klaagden gebruikers die elders in Nederland wonen al dat cruciale reisinformatie ontbreekt en dat lijkt met deze update nog steeds niet opgelost.

Downloaden:

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.