NS Reisplanner Xtra voor iPhone: NS brengt eigen treinapplicatie uit (exclusieve preview)

NS Reisplanner Xtra is de officiële treinapplicatie van de NS. Met deze reisplanner plan je treinreizen, vraag je vertrektijden op en krijg je seintjes op belangrijke momenten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ns reisplannerDe NS lanceert komende maandag een eigen iPhone-applicatie waarmee je treinreizen kunt plannen: NS Reisplanner Xtra. Deze iPhone-applicatie is een actuele reishulp voor onderweg, die via het pas geopende Twitter-account @ns_online onder de aandacht van reizigers gebracht zal worden. iPhoneclub kreeg de mogelijkheid om alvast in de trein te stappen en de applicatie te testen. Kan Trein wel inpakken nu de NS een gratis alternatief heeft uitgebracht?

NS Reisplanner Xtra belooft diverse informatie te kunnen leveren: niet alleen actuele reisinformatie, maar ook stationsberichten en lokale stations- en omgevingsinformatie. Daarnaast is er pro-actieve reisbewaking, aangevuld met Eropuit-informatie.


Die pro-actieve reisbewaking houdt in dat je een seintje krijgt bij vertrek, aankomst en wijziging van het reisschema. Door de lancering van de IPhone-applicatie is de informatie straks op bijna alle smartphones te raadplegen: iPhone, Blackberry, Windows Mobile en Java (alleen een native Android-applicatie ontbreekt nog in het lijstje). Op de NS-webpagina over Reisplanner Xtra was al te achterhalen dat er een iPhone-applicatie aan zou komen. Daarin wordt nog ‘begin april’ genoemd als moment waarop de applicaties beschikbaar komen, maar voor de iPhone zal de lancering op maandag 3 mei 2010 zijn.

Openingsscherm van NS Reisplanner Xtra.Voor deze preview ging onze eindredacteur Peter Zantingh twee dagen op pad en maakte daarbij vier treinreizen. We keken daarbij of de informatie in de applicatie klopt en of NS Reisplanner Xtra handig in gebruik is. Op een apart tabblad gaan we in op de vraag welke voordelen (of nadelen) er zijn ten opzichte van de al langer bestaande applicatie Trein.

De iPhone-applicatie NS Reisplanner Xtra bestaat uit vijf onderdelen:

  • Reisplanner
  • Vertrektijden
  • Mijn Reizen
  • Informatie
  • Instellingen

Elk onderdeel zullen we op de volgende tabbladen bespreken.

peter zantinghDit is een gezamenlijke preview van iPhoneclub-eindredacteur Peter Zantingh en Gonny van der Zwaag. Peter is voor deze preview in de trein gestapt en heeft de applicatie twee dagen lang uitvoerig getest. Omdat eindredacteuren op de achtergrond hun werk doen en maar zelden in beeld komen gaat alle eer naar hem. Bezoek ook eens Peter’s persoonlijke weblog Zanti.nl.

Waarschuwing: in de algemene voorwaarden van NS Reisplanner Xtra staat dat de NS persoonsgegevens vastlegt. Bij navraag bleek dat het om de volgende gegevens gaat:
1. Naam,favoriete stations, 06 (mobiele) nummer en soortgelijke voor communicatie benodigde gegevens;
2. Soort hardware;
3. Door de gebruiker opgegeven reiskenmerken, zoals reisfrequentie, reismotief en bewaakte reis
4. Laatst bekende locatie

Reisplanner

Als je de applicatie start kom je terecht op het scherm Reisplanner. Deze ziet eruit zoals je van de NS-website gewend bent: een formulier met vertrek- en eindpunt met eventueel de mogelijkheid om via een tussenstation te reizen. Vanzelfsprekend kun je handmatig een station invullen of met de GPS-functie van je iPhone zoeken naar het dichtstbijzijnde station. Na het invoeren verschijnen meerdere reisadviezen, zoals je ook gewend bent van ns.nl. De interface is vergelijkbaar met Trein: de app toont vertrektijd, aankomst, overstap en reistijd. Trek je het lijst omhoog of omlaag, dan worden automatisch vroegere of latere adviezen geladen.

Waarschuwingen heten Seintjes

Als je een reis kiest verschijnt gedetailleerde reisinformatie, inclusief spoor van vertrek en aankomst, eventuele vertragingen en alle tussenstations. Daarna kun je je reis opslaan en ‘Seintjes’ instellen: bijvoorbeeld een bepaald aantal minuten voor vertrek (omdat je weet dat je 15 minuten moet fietsen naar het station). Je kunt ook Seintjes krijgen bij een wijziging (vertraging, uitval, ander spoor etc), bij aankomst (als vervanging van iNap, bijvoorbeeld vijf minuten voor aankomst seintje krijgen).

Tijdens de testperiode werkten de Seintjes nog niet goed. In de versie die naar de App Store is gestuurd, hoort alles wel te werken. Seintjes kunnen maar voor één reis aan staan. Daarom komt er melding dat de andere uitgeschakeld zullen worden.

Behalve naar station, kun je als bestemming ook een adres, postcode of ‘anders’ kiezen. ‘Anders’ doe je met behulp iLocal, zo kun je bijvoorbeeld ook een restaurant, museum of bowlingbaan zoeken. Handig.

Schrijf het adres wel meteen goed – anders vindt de app hem niet en je kunt niet terug om het adres te wijzigen. Ook kun je hier een vriend per sms laten weten wanneer en op welk spoor je aankomt, zoals je op de linker afbeelding ziet.

Verder reizen met fiets, auto of lopend

Als je een adres opgeeft, vraagt de app hoe je vanaf het station verder wilt reizen: lopend, met de fiets of met de auto. Bus, tram en metro worden niet genoemd. Dat is jammer, want als ik op een onbekend station aankom en niet weet hoe ver het is, kan het handig zijn om te weten of er treintaxi’s of ov-fietsen zijn en of er nog bussen rijden.

Bij lopen of de fiets moet je aangeven waar je naartoe wilt, waarna de applicatie een precieze routebeschrijving geeft.

Werkzaamheden en storingen

Natuurlijk bevat de applicatie ook informatie over storingen en werkzaamheden op het spoort. De interface oogt een beetje slordig: linksboven een icoontje voor werkzaamheden, rechtsboven een knop met tekstopschrift voor storingen. Beide functies hadden misschien achter een icoontje ondergebracht moeten worden of in het normale menu, zoals Trein ook doet met ‘Storingen’. Informatie en Instellingen zouden ook kunnen worden samengevoegd, bijvoorbeeld achter een extra menuknop ‘Meer’. Je wilt immers niet elke dag je instellingen wijzigen of kijken of er via Eropuit nog iets leuks te beleven is.

Vertrektijden

De applicatie geeft ook een overzicht van treinen die vanaf een bepaald station vertrekken: geef station, datum en tijdstip aan en de applicatie toont alle vertrekkende treinen.

Dit overzicht van vertrektijden per station kennen we ook van Trein. In rood staan vertragingen en spoorwijzigingen aangegeven. Je kunt niet, zoals bij Trein, op een bestemming tikken (om tussenstations en eventuele reden van vertraging te zien). Wat NS Reisplanner Xtra niet doet en Trein ook niet, is vanuit dit vertrektijdenbord je reis plannen. Het zou handig zijn als je hier op de bestemming kunt tikken en het resultaat opslaan onder Mijn Reizen, zodat je op de hoogte gehouden kan worden van vertragingen.

Rechts bovenaan zie je de button ‘Kies station’. Het was intuïtiever geweest om gewoon een grote knop met de naam van het huidige station te tonen, waarbij je erop moet tikken om een andere te kiezen. Tik je op ‘Kies station’ dan zal de applicatie net als bij Trein het dichtstbijzijnde en de laatst gekozen stations tonen.

Op dit tabblad vind je informatie over de overige functies van NS Reisplanner Xtra.

Mijn Reizen

Bij het onderdeel ‘Mijn Reizen’ vind je de reizen die je via de Reisplanner hebt opgeslagen. Per reis kun je (opnieuw) instellen of en welke Seintjes je wenst te ontvangen:

Informatie

Op het scherm ‘Informatie’ vind je drie onderdelen: algemene informatie over de NS, speciale mededelingen rondom bijvoorbeeld de dienstregeling rond Koninginnedag en een optie om in de buurt te zoeken. Kom je aan op het station, dan krijg je onder ‘Zoek in de buurt’ te zien welke voorzieningen er in de buurt van je bestemmingsstation te vinden zijn. Ook deze informatie wordt geleverd door iLocal.

Tenslotte vind je bij dit onderdeel ook Eropuit, het eigen initiatief van NS voor een dagje weg, museumbezoek en dergelijke. De hier genoemde tips worden gebaseerd op je huidige locatie, maar je kunt ook handmatig een ander station kiezen:

Instellingen

Deze pagina vul je je profielgegevens in, zoals je naam en telefoonnummer zodat de ontvanger van de aankomst-sms’jes weet dat jij het hebt gestuurd. Ook geef je in dit onderdeel aan of je in bezit bent van een jaarkaart en of je met de HSL wilt reizen. Beide instellingen hebben invloed op de reisadviezen. Met een jaarkaart kun je namelijk kosteloos omrijden via andere stations, bij een normaal treinkaartje niet.

Vergelijking met Trein

Op diverse plekken in dit artikel hebben we al de vergelijking gemaakt met Trein, de €2,39 kostende iPhone-applicatie die al langere tijd beschikbaar is in de App Store. Trein baseert zich op informatie die van de website van NS wordt gehaald.

Reisplanner versus Trein: reis plannen.
Plannen van een reis in NS Reisplanner Xtra (links) en Trein (rechts).

Bij het plannen van reizen is de weergave verschillend, maar het eindresultaat is hetzelfde. Bij de NS Reisplanner Xtra is wat duidelijker aangegeven hoeveel vertraging je hebt (namelijk 2 minuten). Bij Trein moet je zelf maar uitzoeken dat het om 2 minuten vertraging gaat. Bij NS Reisplanner Xtra blader je naar beneden om latere reizen te zien, bij Trein moet je op het linkje ‘Latere adviezen’ klikken.

storingen werkzaamheden

Dat wil niet zeggen dat Trein noodzakelijk beter is. Bij Trein wordt de indruk gewekt dat er 5 storingen en vertragingen zijn, maar de genoemde storing was gisteren en is inmiddels opgelost. Wel opvallend is dat op de website van NS melding wordt gemaakt van zes plekken waar werkzaamheden aan het spoor worden uitgevoerd. De NS-applicatie noemt ze niet, Trein noemt alleen de werkzaamheden die momenteel aan de gang zijn. De werkzaamheden op 3 en 4 mei zijn daarom nog niet zichtbaar. Op de website van NS staan ze wel.

Grootste pluspunt is natuurlijk dat de NS Reisplanner Xtra nét zo actueel is, maar volledig gratis. Persoonlijk vinden we het plannen van reizen ook iets intuïtiever: bij Trein moet je naar het tabblad Planner gaan en het plusje aantikken, bij de NS-applicatie kun je meteen beginnen met plannen via het vertrouwde formulier.

reisplanner versus trein

Conclusie

We zijn door Trein al erg verwend met een app die duidelijk inzicht geeft in actuele treininformatie. De officiële app van NS doet daar nog een schepje bovenop met het zoeken naar meerdere soorten locaties (station, adres, iLocal) en de mogelijkheid jezelf en anderen op de hoogte te houden van je reis. Ook een iNap-variant zit ingebouwd. Het geheel oogt compleet en past binnen de look-and-feel van NS. Bovendien is deze applicatie gratis terwijl je voor Trein vele maanden na de lancering nog steeds €2,39 moet betalen.

Leuk is dat de applicatie meerdere NS-diensten aan elkaar koppelt, zodat het treinreizen meer wordt dan alleen maar op tijd op het juiste perron staan. Tegelijk zitten er nog wat onvolkomenheden in de applicatie. De interface oogt wat rommelig in de manier waarop Werkzaamheden en Storingen in de app zijn verwerkt. Klein detail: ‘Reis details’ en ‘Reis opties’ zijn woorden die gewoon aan elkaar worden geschreven.

Het bord met vertrektijden werkt hetzelfde als ‘Trein’, maar de reizen zijn hier niet klikbaar om meer te kunnen zien (tussenstations, reden vertragingen, etc). Meer dan een lijst met vertrekkende treinen is dit dus niet.

Het is jammer dat de app wel mogelijkheden geeft tot reisadvies van deur tot deur, maar daarbij negeert dat bus, metro of tram bestaan. Vanaf een station kun je er alleen voor kiezen te lopen, fietsen of met de auto te gaan. Bovendien weet de gebruiker niet altijd hoe hij verder wil reizen en wil hij juist dat de app advies geeft over het vervoermiddel. Het is begrijpelijk dat NS niet alle reisinfo van busmaatschappijen kan integreren, maar door de deur-tot-deur-opzet waarvoor gekozen is, wekt het wel zelf de verwachting.

Bovenstaande zijn geen onoverkomelijke problemen, maar meer suggesties voor verbeteringen in de toekomst. Was dit de eerste applicatie met alle actuele treininformatie geweest, dan was het een enorme uitkomst voor velen. Nu heeft NS lang gewacht en is iedereen al gewend aan het gemak van Trein. Daarom schrikken we nu niet meer van wat deze app allemaal kan: het is gewoonweg degelijk, goed en handig. Wat Trein doet, doet NS Reisplanner Xtra ook, af en toe wat beter en af en toe wat slechter, maar dan gratis.

Info: NS Reisplanner Xtra

  • Ontwikkelaar: Service2Media in opdracht van NS
  • Applicatie: NS Reisplanner Xtra
  • Verkrijgbaar via: App Store (link volgt maandag)
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: pre-release beta
  • Bestandsgrootte: 3,5MB
  • Cijfer: 7,5

Reacties: 97 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.