Mextures: stel je eigen fotofilters samen in iPhone-app

Mextures is een fotofilter-app voor de iPhone waarmee je zelf formules van filters kan maken om die op elke foto toe te passen. Bijzonder!

Mextures fotofilters samenstellen iPhoneAls je wilt, kan je de hele iPhone volplempen met applicaties waarmee je foto’s voorziet van kleurenfilters. Misschien zelfs het 64 GB-model. De een na de ander komt uit, en waar het overgrote deel van de apps niks bijzonders doet, zijn er ook toepassingen die nog wel onderscheidend zijn. A Beautiful Mess had even geleden bijvoorbeeld opmaak specifiek gericht op vrouwen en Tumblr-tieners; Analog Camera is gericht op zo snel mogelijk een filter toepassen. Mextures is een nieuwe app waarmee je zelf uitgebreid ‘formules’ kan samenstellen bestaande uit allerlei filters op elkaar.

Intentie en interface

Aan een foto vierkant uitsnijden ontkom je in Mextures niet. Dat idee zit er nou eenmaal in geramd bij makers van foto-apps en is hier niet anders. Maar als je daarmee kan leven, gaat er wel een wereld van andere aanpassingsmogelijkheden voor je open. De app is zo opgebouwd dat je makkelijk filters over elkaar neerlegt. Bij het eerste filter kan je met een schuif rechts in de foto al aangeven hoe krachtig die moet zijn en dat geldt ook voor elke laag die je daarop aanbrengt.

De interface van de applicatie is niet al te ingewikkeld. De filters waar je uit kan kiezen staan helemaal onder in beeld, daarboven tref je van links naar rechts in een balk een knop met ‘blending modes’ (extra afwerkingsglans), de lagen die je op elkaar hebt gelegd (met verwijderfunctie per laag), de plus-knop voor een nieuwe laag en ten slotte de knop voor het opslaan en delen van de foto en tegelijk het openen van de foto in een andere app. Zoals natuurlijk: Instagram.

Mextures fotobewerkingen Mextures nieuw filterpakket kiezen

Formule opslaan

In de foto zelf zie je een ongedaan maken-knop en helemaal bovenin staat een knop om opnieuw te beginnen. Als je tevreden bent met een bewerking, kan je ervoor kiezen om de exacte combinatie van de door jou toegepaste filters en schuifjes op te slaan als een formule. Die formule kan je vervolgens op al je foto’s loslaten – en dáár zit de kracht van Mextures. De app biedt je gewoon je eigen foto-huisstijl.

Geen totale fotobewerker

Behalve je eigen formules, kan je ook een beroep doen op de huisstijlen van andere gebruikers. Het gaat daarbij om Instagrammers die door app-ontwerper en zèlf fervent Instagrammer Merek Devis worden aangedragen. Hun profielfoto’s worden zó krachtig in zwart-wit aangekondigd, dat je toch al snel ontdekt welke functie er nog mist in Mextures: een optie om een foto snel van kleur te ontdoen. Als je het contrast, de scherpte of kleurstelling van een foto wil bepalen, mag je toch nog steeds uitwijken naar een andere fotobewerkingsapp. Daar is Mextures niet voor. Er valt ook weer wat voor te zeggen, hoe raar het ook klinkt. Want nu staat de intentie van Mextures wel als een paal boven water: je schiet en bewerkt zelf een fraaie foto met andere toepassingen, en past puur je eigen huisstijl toe met Mextures. Een kunstje waar de app in floreert.

Downloaden: Mextures (€0,89 ter introductie, daarna €1,79, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.