Handwriter: Nederlandse app zet handschrift op foto’s

Handwriter is een nieuwe Nederlandse iPhone-app waarmee je kiest uit 16 handgeschreven lettertypes om mee te schrijven op foto's.

Handwriter iPhone handgeschreven tekstenDe foto schiet je zelf en ook het fotofilter kies je zelf, maar maakt dat een foto al persoonlijk genoeg? Volgens de Nederlandse ontwikkelaar PrintPersonal kan het versturen van een ‘virtueel kaartje’ naar anderen wel wat persoonlijker. Daarom kwam ze op de proppen met de iPhone-app Handwriter. De applicatie heeft niet alleen een keur aan handgeschreven lettertypes om op foto’s en afbeeldingen te zetten, maar verzon ook een knappe truc waardoor teksten écht geschreven lijken.

App met een doel

“Het is een app met een doel,” meldt ontwikkelaar Manon van Essen aan iCulture: “namelijk de herintroductie van handschriften in de nieuwe media. Geboren uit persoonlijk gemis.” Foto-apps als het populaire Over of Apples huidige App van de Week Rhonna Designs volstonden blijkbaar niet. Die hebben wel lettertypes die handgeschreven overkomen, maar de ene ‘e’ is dezelfde als de andere. Dat is waar Handwriter op verschilt, valt te lezen in de App Store. “Handwriter lijkt in niks op een normaal lettertype. Het is een software gedreven font dat de natuurlijke variaties van schrijven met de hand pakt, en dat gebeurt terwijl je de tekst typt.” Het kostte PrintPersonal ruim een jaar om met een algoritme te komen dat alle natuurlijke varianten van een schrift bedacht.

Handwriter groeten uit Brazilië Handwriter rode feesletters

Dagboek, strip en school

Het leverde een applicatie op met zestien lettertypes, die Handwriter allemaal beschikbaar stelt als je de app gratis downloadt. De variatie in schriften is omvangrijk. De meest leesbare varianten zijn de lettertypes die wat schools aandoen. Brandon relight is het schrift van iemand die zich heel fanatiek op de lijntjes in een schrift heeft gestort, Cute notes de letter die meisjes bij elkaar in de agenda schrijven. Playground ken je weer van de middenbouw uit de schoolkrant, Super Hero is de zorgvuldige cartoonletter uit strips. Maar misschien zijn de zwierige letters die volwassenen zouden bezigen wel imposanter. De mooie kaartgroet die Robin heet, de dagboekpagina van Kate’s Story of het krachtige Whig of Sketch. Dat de tekst niet zo snel en zo helder leesbaar is als gangbare lettertypes, maakt een stuk minder uit als de je de knappe techniek en het idee van de app erachter weet. Je ziet de lettervariaties veranderen als je de geschreven tekst groter of kleiner maakt met een pinch-to-zoom beweging.

Er zijn niet al teveel andere bewerkingen, waardoor de bediening van Handwriter eenvoudig is. Met knoppen onderin schakel je tussen de lettertypes, kleur van de tekst, bepaal je de uitlijning (links, rechts, centraal of over de breedte) en ten slotte kan je ook een fotofilter met rand op de plaat leggen. Leuk daarbij is dat je ook de keuze hebt een Polaroid met een witte balk onderaan de foto.

Handwriter voor de fashion bloggers Handwriter high-five

Friemelen

Toch bedient Handwriter niet helemaal handig. Je kan de tekst indrukken en verschuiven om te verplaatsen binnen beeld. De tekst kleeft daarbij zelf magnetisch aan een kant of het centrum van de foto en het schrijven wordt daar direct op aangepast. Dat is een fraai trucje, maar helaas bepaalt de app vaak dat je daarna weer de tekst wil bewerken en zo zie je het toetsenbord weer. Er is dan geen uitknop om die weg te halen en klaar te zijn met de compositie. Nee, je sleept de tekst andermaal of tikt ernaast (als daar ruimte voor is) om het bewerken los te laten. Het gevolg daarvan kan zijn dat de tekstcompositie weer zo verspringt dat je er niet tevreden mee bent.

Voor de fashion bloggers

Het is geen groot probleem van Handwriter, al valt het simpel op te lossen met een ‘Klaar’ knop. Het meest opvallende aan de applicatie is dat het eigenlijk helemaal niet het versturen van een virtuele kaart faciliteert. Als je klaar bent met je kiekje, verstuur je die via Facebook, Twitter, zet je hem door naar Instagram of sla je hem op in je fotoalbum. Juist de zo voor de hand liggende mailfunctie ontbreekt. Misschien richt Handwriter zich stiekem toch meer op de designers, fashion bloggers en social influencers die in de App Store-omschrijving worden aangehaald, dan aan de mensen die nog wél handgeschreven vakantiekaartjes sturen. Het is hoe dan ook een leuke app.

Downloaden: Handwriter (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 september 2013, 13:03
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen handschrift, instagram

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.