Google Transit in Nederland: op de iPhone reizen met openbaar vervoer plannen (praktijktest)

Google Transit is officieel van start gegaan in Nederland. Met Google Transit kun je ook op je iPhone routes met het openbaar vervoer plannen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

google-transitGisteren vond de officiële introductie plaats van Google Transit voor Nederland. Vanaf nu is het mogelijk om routes met het openbaar vervoer te plannen. Dat vraagt natuurlijk om een praktijktest. In Google Maps kon je op de iPhone al langer de bus- en tramhaltes zien. Ook kon je erop klikken, om te zien welke lijnen op een bepaald punt vertrekken. Maar in een stad als Amsterdam werd je dan doorverwezen naar gvb.nl, om de dienstregeling op te vragen. En die website is niet echt mobielvriendelijk. Met de komst van Google Transit is dat opgelost: net zoals je een auto- of wandelroute plant, kun je nu ook een ov-route plannen.

Op onderstaande screenshots zie je hoe dat werkt: je vult je bestemming en eventueel je vertrekpunt (of huidige locatie) in. De app geeft aan over hoeveel minuten je moet vertrekken (3 minuten) en wanneer je aankomt (12:09 uur). Ook zie je de route waar de tram langs gaat en waar je moet uitstappen.

Google Transit route Google Transit opties

Helaas is Google Transit nog niet voor heel Nederland uitgerold. In de regio Amsterdam kun je een route met het hele openbaar vervoer plannen (tram, bus, metro en trein). Voor de rest van Nederland is de optie voorlopig beperkt tot treinreizen. Slechts twee bedrijven hebben hun gegevens in Google Transit nu beschikbaar: NS en GVB, de lokale vervoerder in Amsterdam. In de toekomst komen er andere aanbieders bij.

Google Transit vertrek Google Transit aankomst

Ik heb meerdere routes gepland en dat werkte binnen Amsterdam eigenlijk prima, tot Diemen, Amstelveen en Amsterdam-Noord aan toe. Zolang je binnen (groot-)Amsterdam blijft is er niets aan de hand. Handig is dat Google Maps meteen de eerstvolgende reismogelijkheid toont: na het invoeren van je bestemming kun je meteen naar de bus- of tramhalte hollen, met duidelijke informatie over hoeveel minuten hij vertrekt. Het gebruiksgemak is wat mij betreft iets groter dan 9292OV, waarbij je de lijst met reisopties te zien krijgt en pas daarna de eerstvolgende reismogelijkheid kunt openen.

Alternatieven zijn er op dit moment natuurlijk genoeg (Trein, 9292ov Pro, Bushalte, CXX), elk met hun eigen beperkingen. Van de genoemde alternatieven komt 9292ov Pro nog het best in de buurt, omdat die ook de wandelroute naar de halte aangeeft, alle vervoerstypes omvat en bovendien een dekking voor heel Nederland heeft. 9292ov Pro kan dus voorlopig nog niet van je iPhone, al zijn de nieuwe ov-routes in Google Transit wel weer een mooie stap vooruit… als je in Amsterdam woont.

Google Transit is standaard aanwezig in Google Maps; je hoeft geen actie of nieuwe apps te installeren. Tik op het blauwe busknopje bij het plannen van een route.

Update: Connexxion vanaf januari ook aan boord

Connexxion heeft laten weten dat ze vanaf volgend jaar meedoen aan Google Transit. Vanaf januari zal de dienstregeling van deze vervoersmaatschappij via Google Maps te vinden zijn. Daarmee is een groot deel van Nederland afgedekt. Connexxion zocht al enkele maanden geleden contact met Google. Het bedrijf ziet het als een manier om de dienstregeling nog toegankelijker te maken, maar is momenteel nog volop aan het testen. Dat de NS meedoet aan Google Transit is op zich bijzonder, want het is de eerste keer dat ze niet alleen de dienstregeling, maar ook actuele reisinformatie beschikbaar stellen aan derden. 9292 valt daar niet onder, want dat is een gezamenlijk initiatief van de OV-bedrijven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 december 2010, 15:46
Categorieën Navigatie, Reizen
Onderwerpen google, openbaar vervoer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.