Google Maps komt naar iPad, krijgt ontdekkingsfunctie

Google Maps wacht een behoorlijke update op de iPhone, en komt binnenkort ook uit op iPad. Er komen nieuwe navigatieopties en meer.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Google Maps aankondiging iPhoneGoogle heeft de toekomst van haar populaire kaarten-app Google Maps onthuld. De applicatie heeft een grote update gekregen voor Android en ook de iOS-versie moet snel aan allerlei vernieuwingen geloven. De belangrijkste verbetering is dat Google Maps ook snel beschikbaar zal zijn voor de iPad. Ondertussen zal je merken dat de ervaring van Google Maps op de iPhone verschuift van puur praktische app, naar een ‘slimme’ applicatie die je aanbevelingen wil doet om nieuwe plekken te ontdekken. Ook zijn er verbeteringen op het gebied van verkeer, waarbij Google’s recente aankoop van Waze in één keer is verklaard.

Voortaan druk je niet alleen meer op de zoekbalk bovenin de applicatie om een adres of een faciliteit in de buurt te vinden. Google Maps krijgt een groot overzicht van dingen die je kan doen in de buurt, zoals eten, drinken, slapen en uitgaan. Elke categorie wordt aangeduid met een grote foto en daaronder kan je meteen voor een subcategorie kiezen. Per categorie geeft Google niet alleen suggesties met beoordelingen meteen vermeld, maar zie je ook knoppen in beeld om er snel naartoe te navigeren.

Beoordelingen worden zelf ook prominenter in Google Maps. De trailer laat zien dat het voortaan mogelijk is om bijvoorbeeld restaurants zelf te beoordelen in de applicatie, met een waardering van 1 tot en met 5 sterren en waarschijnlijk ook een aanvullende beschrijving zoals je die op de website al langer kan geven. Je beoordelingen worden zichtbaar voor vrienden die de app ook gebruiken, en voor fanatieke en goed gewaardeerde beoordelaars loert een ‘Zagat badge of excellence’, zodat de juiste recensies meer gewicht krijgen. Het zal Foursquare-gebruikers bekend voorkomen.

Een grote stap is gemaakt op het gebied van verkeer, wat ongetwijfeld voortkomt uit de aankoop van navigatie-app Waze. In Google Maps zag je al een indicatie van de verkeersdrukte na een druk op het schuifmenu rechts, maar na de update kan je ook meldingen van ongelukken, wegwerkzaamheden en andere stremmingen zien. Terwijl je onderweg bent, helpt Google je aan een alternatieve route zodat je er geen last van ondervindt. Het is nog niet bekend wanneer de update precies zal uitkomen voor iOS.

Google Latitude stopt

Ook maakte Google vandaag bekend dat ze stoppen met Google Latitude, de dienst waarmee je je locatie kunt delen met vrienden. In februari 2009 werd Google Latitude aangekondigd en op 9 augustus 2013 gaat de stekker eruit. De functies zullen worden opgenomen in de mobiele app van Google+ en in Android. iOS-gebruikers kunnen waarschijnlijk hun locatie-informatie niet meer via Google kunnen delen. Als alternatief kunnen iOS-gebruikmaken van Zoek mijn vrienden. De situatie bij Google Latitude is anders dan bij Google Reader, dat ook is gestopt. De functies van Latitude zullen in andere vorm blijven voortbestaan, terwijl Google Reader volledig verdwijnt. Latitude was ook eigenlijk meer een niche-oplossing voor een kleine groep gebruikers die het handig vonden om realtime hun locatie te delen.

Downloaden: Google Maps (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Google Street View in Google Maps? Lees ook onze vakantiespecial: Haal alles uit Google Maps en Apple Kaarten voor iPhone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2013, 13:00
Categorie Navigatie
Onderwerpen google, wenskaarten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.