Plants vs. Zombies 2: eerste speelsessie belooft nieuwe topgame

Plants vs. Zombies 2 verschijnt pas later in Nederland en België, maar wij speelden alvast met het ontzettend verslavende verdedigingsspel.

Plants vs Zombies 2 iOS headerDe opvolger van een van de meest verslavende games voor de iPhone en iPad is uitgekomen, maar nog niet voor iedereen. Plants vs. Zombies 2 is voorlopig alleen beschikbaar voor Australië en Nieuw-Zeeland, en de wereldwijde geplande release van 18 juli is zelfs van de baan om het spel nog te testen. Maar wij speelden de langverwachte opvolger al. Het tweede deel van de game waarin je planten neerzet in je tuin om zombies van je voordeur weg te houden, is gratis te downloaden en maakt gebruik van in-app aankopen. In het eerste anderhalve uur van het spel merken we dat dat het speelplezier niet in de weg staat.

De eerste Plants vs. Zombies staat al sinds juli 2010 in de App Store, en was zeker in tijden van kortingsacties, niet uit de top 50 meest verkochte apps weg te slaan. Als je de nieuwste update niet meetelt – die bood geen iPhone 5-ondersteuning terwijl spelers dat wel verwachtten, heeft het spel een gemiddelde beoordeling van de volle vijf sterren in de App Store. Ook elders in de wereld scoort het verdedigingsspelletje met de rare combinatie van planten en zombies goed, en ontwikkelaar PopCap sleepte zelfs meer dan 30 Game van het Jaar-persprijzen in de wacht. Het is dus niet zo raar dat de maker van ook Bejeweled en Zuma, niet ver is afgeweken van het concept.

Plants vs Zombies 2 iPhone vol screen

Tijdreizen

In het begin van Plants vs. Zombies 2 kan je aangeven of je een uitleg wil doorlopen of meteen met het nieuwe spel wilt beginnen. De uitleg wijkt niet af van de opbouw van het eerste spel. Je maakt kennis met de groene erwtenpuffer die zombies wegschiet voordat ze je kunnen aanvallen, en schudt handen met de zonnebloem die je zonnetjes oplevert waarmee je nieuwe planten kan neerzetten. De wall-nut die zombies moet tegenhouden en de mijn die langzaam activeert maar krachtig ontploft, krijg je ook nog mee in de tutorial. Dan word je aan de hand van grappige dialogen tussen je oerdomme buurman en zijn cynische en intelligente auto geleid naar het oude Egypte. Dat vormt het toneel voor het eerste gedeelte van PvZ2 en verklaart ook de subtitel van het spel: ‘About Time’.

Plantenvoer

Plants vs Zombies 2 plantenvoerAls de eerste mummiezombies op je bloemrijke verdedigingsmechanisme af komen, heb je al kennis gemaakt met de grote vernieuwing in Plants vs. Zombies 2. Onderin beeld heb je nu een plantenvoermeter waar drie ‘turbozaadjes’ in passen. Groen oplichtende zombies laten die zaadjes achter. Als je de voerknop onderin beeld activeert, selecteer je een plant en gaat die enkele seconden in turbomodus. Doe het met een zonnebloem en je krijgt binnen no-time genoeg zonnevoorraad binnen om heel wat nieuwe planten neer te zetten. Activeer de Bloomerang en het plantje schiet ineens tientallen zaadjes snel achter elkaar. In de eerste levels maken de turbozaadjes PvZ2 makkelijker dan de voorganger ooit is geweest.

Later in het spel komt er ook een tweede vernieuwing in Plants vs. Zombies 2. Je krijgt de beschikking over een aantal spreuken die je direct op tegenstanders kan afsturen. Niet alleen door op tegenstanders te tikken, maar ook door te pinchen en vegen. De toevoeging maakt de afwisseling groter en verhoogt de stressfactor omdat je meer moet multitasken, maar het is juist weer een leuke bezigheid als je planten al even goed staan om een invasie af te slaan.

In-app aankopen

Het spel maakt je vanaf moment één vertrouwd met het plantenvoer als vernieuwing, en daar zit natuurlijk het verraderlijke in. De turbozaadjes worden zo al snel een essentieel onderdeel van je verdedigingsstrategie. Het spel is gewoon moeilijker zonder. Je stuit ongetwijfeld op een level waarbij de bevoorrading van de zaadjes je niet snel genoeg gaat, en je de behoefte voelt om er zelf een bij te kopen. Dat kan tijdens het spelen: in ruil voor 1000 muntjes, koop je een nieuw zaadje. Als je te weinig munten hebt, kan je natuurlijk terecht in de Store in de game. Je koopt 5000 munten voor 2,69 euro, en voor 44,99 euro heb je grootste pakket met 200.000 munten. Voor 2,69 euro per stuk koop je ook nieuwe plantjes, en voor 1,79 euro per stuk koop je een van de vier bonussen – zoals een extra vakje voor je plantenvoer.

https://www.youtube.com/watch?v=U4mt0q2sy3E

Goede indruk

Plants vs Zombies 2 kaartIn de eerste anderhalve uur die we met het spel doorbrengen, doet het plantenvoer Plants vs. Zombies 2 allerminst schade. Het spel is er wat vlotter op geworden. Je zoeft door de eerste levels heen. Het spel visualiseert die op een vrolijke levelkaart van oud Egypte, waarin een zombie-Sphinx de show steelt. Door de graven op de weg weet je precies waar je bent in de voortgang en zie je waar je in aanraking komt met nieuwe planten, sterren om te verzamelen en deuren die een sleutel nodig hebben om een alternatieve route te kiezen. Die herbergen afwijkende speltypes: achter de eerste deur wacht bijvoorbeeld de spelvariant waarin plantensoorten op een lopende band worden aangereikt, en je geen zonnebloemen nodig hebt. Dat je verschillende levelpaden kan selecteren, is sowieso leuk.

Plants vs. Zombies 2 maakt een goede indruk. About Time oogt nog een stuk fraaier en detailrijker dan het eerste deel en we komen nog nergens opdringerige reclame tegen, ondanks dat het spel gratis is. Het spel start vlotter dan zijn voorganger, maar bouwt verder op de bekende gameplay – en die is ook in deel twee weer meteen verslavend.

Downloaden: Plants vs. Zombies 2 (gratis, alleen te downloaden met iTunes-account in Nieuw-Zeeland of Australië, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2013, 10:42
Categorie Games
Onderwerpen plants vs zombies, popcap, tower defense

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.