Gabi: haal meer uit Facebook met stijlvolle iPhone-app

De Facebook-app Gabi voor de iPhone en iPod touch brengt allerlei cijfers en informatie van je Facebook naar boven op een stijlvolle, Windows Phone-achtige manier. De applicatie vervangt de Facebook iPhone-app niet.

Gabi Facebook-app iPhone iPod touchNiet iedereen is even blij met de officiële Facebook-app, om het voorzichtig uit te drukken. De nieuwste versie van het sociale netwerk op de iPhone scoort bijna 1200 één ster-waarderingen in de Nederlandse App Store. Gabi is een applicatie voor Facebook die het helemaal anders doet met een strakke interface, maar het is niet de app die Facebook vervangt. Gabi analyseert je Facebook-gegevens en legt de nadruk op de informatie achter je account: wie zijn je meest fanatieke fans, welke foto’s vinden vrienden het leukst, welke vrienden zijn nog single?

De uiterst vierkante interface van Gabi doet wel wat denken aan de Metro-interface van Windows Phone 7 en later. De applicatie bestaat uit drie gekleurde balken die vanaf het begin leeg zijn. Je kan de plus voor elke balk drukken om een tegel in de balk te plaatsen. Dan zie je dat de balken staan voor verschillende thema’s: nieuwste, persoonlijke beste en vrienden. In de categorie persoonlijke beste kan je bijvoorbeeld zes tegels toevoegen aan de balk in het hoofdmenu: je best gelikete foto’s, video’s, statussen en links, en je kan je fans en companions inladen. De laatste staan respectievelijk voor de mensen die je het meest geliket hebben en wie de meeste likes met je deelt. Met Gabi kan je allerlei statistieken naar voren halen.

Gabi prachtig hoofdmenuAls je een tegel drukt, krijg je eerst nog een keuzemenu met opties. Zo kan je in het laatste geval zelf kiezen of je een tegel wilt zien met wie je de meeste muzieksmaak, filmsmaak, televisiesmaak of literatuursmaak gemeen hebt. De optie die je kiest wordt als tegel op de balk geladen. Dat is ook de reden dat de app vanaf het begin af aan niet al vol staat met tegels: je zou niet weten waar je moet kijken. Je kan erg veel variabelen op de balken zetten om de cijfers achter je Facebook-profiel te weten te komen. Wie van de meiden die je op Facebook hebt, zijn single? Hoeveel mannen zijn er getrouwd? En welke van je foto’s krijgt de meeste likes?

Gabi laadt alle gegevens in rustig vormgegeven lijstjes waar je horizontaal doorheen kan bewegen. Een vierkante profielfoto met naam erin wordt eronder begeleid van het cijfer dat je wil nagaan. Maar om nou te zeggen dat de app er in deze sectie ook stijlvol en strak uitziet… Gabi laadt geen van de profielfoto’s van anderen in een acceptabele resolutie. Ook als je de meest gelikete foto’s van je huidige nieuwsfeed wil bekijken, zijn de vierkante uitsneden van bedroevende kwaliteit. Het doet afbreuk aan de uitstraling van de app.

De nieuwste-balk kan het de officiële Facebook-app ook op andere fronten niet lastig maken. Je kan eenvoudig zien wat bijvoorbeeld de meest populaire vriendenfoto’s en statussen zijn en die in de app bekijken en lezen, maar het gaat fout bij de reacties. Die zijn bij statussen onderin beeld weggepropt met een avatar van de reageerder erbij, en als je ze selecteert krijg je een (opnieuw los-res) afbeelding van de reageerder te zien, maar kan het maar zo zijn dat de reactie te lang is voor het scherm. Bij foto’s kan je daarnaast alleen de likes bekijken en niet de reacties, waardoor je een hele discussie mist – terwijl je wel kan reageren.

Het maakt uiteindelijk dat Gabi eigenlijk alleen geschikt is voor de cijferfetisjisten en de mensen die alles van hun Facebook willen weten. De applicatie belooft plechtig dat de gegevens alleen tussen de gebruiker en de app blijven en dus niet online worden opgeslagen of worden geëxporteerd – in zoverre de informatie op je Facebook al niet op straat ligt dan.

Downloaden: Gabi (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juni 2012, 11:57
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen cijfers, facebook, sociale netwerken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.