Facebook koopt incheckdienst Gowalla

Facebook heeft Gowalla gekocht. De incheckdienst zal werken aan Facebook Timeline en mogelijk ook de vervanger worden van Facebook Places.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

gowalla-iphoneFacebook heeft de locatiegebaseerde incheckdienst Gowalla gekocht, aldus CNN. Het team van Gowalla gaat aan de slag met Facebook Timeline, waarbij het merendeel van het personeel zal verhuizen van Austin naar Palo Alto, waar het hoofdkantoor van Facebook is gevestigd. Over een overnamesom en andere voorwaarden is nog niets bevestigd. Gowalla ging in maart 2009 van start tijdens de conferentie SXSW, waarbij ze meteen een mobiele app voor de iPhone introduceerden.

Op hetzelfde moment lanceerde ook Foursquare een incheck-app voor de iPhone. Hoewel het design van de Gowalla-app mooier was en er beter was nagedacht over virtuele spelelementen, bleek Foursquare uiteindelijk de winnaar in de concurrentiestrijd.

Gowalla heeft in de loop van de tijd 10,4 miljoen dollar investeringsgeld opgehaald. Toen bleek dat Foursquare een grote voorsprong had opgebouwd, besloot Gowalla zichzelf opnieuw uit te vinden door te kiezen voor een insteek als virtuele reisgids en ‘sociale’ gids voor reizigers. Mensen die inchecken op locaties laten recensies en foto’s achter, zodat je bij aankomst in een vreemde stad meteen weet waar de populairste plekken zijn. De focus kwam te liggen op verhalen rondom de plaatsen waar je met vrienden bent geweest. Daarmee is de insteek al wel wat vergelijkbaar met Facebook’s Timeline, waarbij ook activiteiten worden gebundeld tot een verhaal, in plaats van een chronologische lijn van plaatsen waar je bent geweest.

Wat er met de bestaande Gowalla-app voor de iPhone gaat gebeuren, is nog onbekend. Ook is nog niet bekend of het Facebook alleen om de kennis van het personeel gaat, of dat ze ook iets met Gowalla’s technologie willen doen. Facebook zelf heeft de incheckdienst Places sinds afgelopen zomer wat minder prominent naar voren geschoven. Wellicht is Facebook ook geïnteresseerd in het designtalent van Gowalla. Een nog anonieme bron zou hebben gezegd:

Het is een perfecte match. Wat het grote plaatje betreft, Gowalla’s visie gaat over mensen die verhalen vertellen en Facebook’s visie voor Timeline gaat over verhalen over belangrijke momenten in je leven.

Zie je de overname door Facebook niet zitten en wil je liever niet dat je Gowalla-incheckgegevens straks op Facebook verschijnen, dan kun je nu alvast actie ondernemen door je Gowalla-account te wissen. Op de Gowalla-homepage kun je via Settings > Delete Account (linksonder) zorgen dat je account niet langer bestaat. Of dat ook voorkomt dat je gegevens in handen van Facebook komen, is daarmee helaas niet gegarandeerd.

gowalla wissen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 december 2011, 11:26
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen facebook, gowalla, inchecken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.