Documents by Readdle: documenten beheren in gratis iPad-app

Documents by Readdle is een fantastische gratis iPad-app voor het openen en beheren van documenten. Dat kan vanuit alle cloud-diensten.

Documents by Readdle mappenEen fanatiekere uitgever van iPad-apps waarmee je documenten kan beheren dan Readdle, is simpelweg niet voor te stellen. Hun doelstelling voor Documents by Readdle is kraakhelder: het moet de populairste documenten-viewer op de iPad worden. Behalve documenten bekijken kan je ermee aantekeningen maken op PDF-documenten. Bij iPadclub.nl vinden we de app zó goed, dat we uitgebreid uitleggen hoe je hem gebruikt.


Documents by Readdle wordt gepresenteerd als versie 4.0 van documenten-app ReaddleDocs, die de uitgever al langer aanbiedt op de iPad. Dit omdat Readdle een ‘zo soepel mogelijke overgang wil voor de 230.000 gebruikers’. Helaas is daar in de praktijk geen sprake van. Wie allerlei documenten bewaarde in ReaddleDocs, moet ze goed opslaan in de cloud alvorens de update uit te voeren. In de Nederlandse App Store stelt een recensent al documenten te zijn kwijtgeraakt. Voor gebruik wil de applicatie een mailadres van je weten om ‘informatieve’ e-mails naartoe te sturen. Het is verstandig een reserve-mailadres in te voeren, voor als Readdle besluit reclame te gaan versturen naar je adres. Dat de app gratis is, moet ergens vandaan komen…

Synchronisatie met online diensten

Als het goed is, neem je daarna voorgoed afscheid van problemen met bewaarde documenten. Documents by Readdle kan synchroniseren met alle grote online opslagdiensten: Dropbox, Google Drive, SkyDrive, Box, SugarSync, je eigen FTP-server, WebDAV-servers, SFTP, Office 365 Sharepoint, MyDisk.se, filesanywhere, Storegate en CloudMe worden ondersteund. Je kan meerdere diensten tegelijk koppelen om er je bestanden vanuit te downloaden, in op te slaan en om te gebruiken in de app.

Documenten openen

Documents by Readdle PDF opslaanHet raadplegen van online diensten is één van drie manieren om aan documenten te komen in Documents. Het grijze menu links geeft toegang tot de vier hoofdsegmenten. Offline opgeslagen documenten bekijken en openen doe je in Documents. iCloud toont de bestanden die je zelf naar die sectie hebt gekopieerd. Network verleent de genoemde toegang tot alle grote opslagdiensten, maar ook tot andere apparaten binnen hetzelfde Wi-Fi-netwerk die documenten delen. Browser ten slotte is een volledige webbrowser, en maakt het onder andere mogelijk je webmail te bezoeken om van daaruit bestanden op te slaan. Je ziet downloads onder een knop in een tabblad. De derde optie om documenten te openen in Documents, is via een ander programma met de ‘Open in Documents by Readdle’-functie. Onder de vier hoofdopties tref je recent geopende documenten. Afhankelijk van het geopende documenttype, heb je vaak een zoekfunctie en bladwijzer-functie voorhanden. Bladwijzers kan je overal in een document aanmaken om er snel naar te navigeren. Dat doe je met dezelfde knop.

Documenten beheren

De secties Documents, iCloud en Network bieden hetzelfde bestandsoverzicht in de app. Documents by Readdle kan overweg met gangbare documenttypen, afbeeldingen en zip-bestanden die je in de applicatie uitpakt. Je kan bestanden bekijken met grote pictogrammen, met een artikelpreview naast elkaar, of gebruikt de lijstweergave waarin je ook de grootte van de documenten ziet. Met het tabblad bovenin sorteer je documenten op naam, datum en grootte. Daarnaast tref je de knop om nieuwe mappen aan te maken.

De edit-knop rechtsboven in beeld geeft toegang tot diepgaande beheeropties. Het voorziet elk document in het overzicht van een selectiemogelijkheid. De selectie die je maakt, kan je met de acties in het grijze menu links kopiëren, naar een map of online opslagdienst zetten, hernoemen, inpakken tot zip-bestand of verwijderen. Je kan bestanden ook mailen, uploaden en openen in andere apps.

Documenten bewerken

Zo uitgebreid als de beheeropties zijn, zo beperkt zijn de mogelijkheden tot documenten bewerken. Je kan een nieuwe tekst aanmaken via de opties ‘Create text’ als je de edit-knop hebt ingedrukt, maar verder dan een opmaakloze notitie schrijven kom je daarmee niet. Wel kan je ook hier bladwijzers aanmaken in je tekst en is een zoekoptie voorhanden.

Documents by Readdle PDF annoteren

Met PDF-bestanden kan je iets extra doen ten opzichte van andere documentsoorten. De a-knop rechtsboven in de balk geeft namelijk toegang tot het annoteren van tekst. Je kan tekst als het ware met een fluorstift accentueren in een kleur naar voorkeur. Ook kan je tekst onderstrepen of doorhalen. Met een lange druk op de pagina krijg je de optie een notitie toe te voegen. Die is daarna eenvoudig terug te zien met het pictogram van een gele post-it. Selecteren en accentueren is eenvoudig: je kiest de gewenste optie, selecteert de tekst zoals je gewend bent en kan die tekst nu voorzien van arcering. Met een tik en de optie verwijderen is hij ook zo weer weg. Let wel: de aantekeningen die je maakt, worden niet veranderd in het document zelf, maar liggen er als een virtuele informatielaag op. Als je besluit het van annotaties voorziene PDF-bestand te delen vanuit Documents by Readdle, ziet de ontvanger wel de gelegde accenten, maar niet de bijgevoegde post-its en notities.

Concluderend

Documents by Readdle is een geweldige gratis app om documenten mee te beheren vanuit elke online opslagdienst en de webbrowser. Je kan ze makkelijk meenemen en de app bevat goede integratie met bijvoorbeeld Google Drive, waarin je weer uitgebreid een document kan bewerken als je beschikt over een online verbinding. Als je dat niet hebt, kan je documenten nog altijd bewerken met Smart Office 2: die heeft ook Dropbox-integratie. Opgeslagen bestanden zie je dan meteen terugkomen in Documents by Readdle.

Ondanks het ontbreken van bewerkingsmogelijkheden, is Documents by Readdle voor de iPad beslist een handige app. Er is geen andere toepassing voor de iPad die zo goed en multifunctioneel is met het openen, beheren en verplaatsen van documenten.

Downloaden: Documents by Readdle (gratis, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 januari 2013 om 14:30
Categorie
Productiviteit
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.