Apple wijst apps met betaaldienst Flattr af

Apple heeft de iPhone-app Instacast afgewezen, omdat hij gebruikmaakt van betaaldienst Flattr. Deze dienst maakt het mogelijk om geld aan contentmakers te doneren, buiten Apple om.

FlattrApple heeft een update voor de iPhone-app Instacast afgewezen, omdat de betaaldienst Flattr hierin was geïntegreerd. De app moest van Apple de betalingen laten plaatsvinden via de Safari-webbrowser of een SMS-bericht. Na aandringen van Flattr zelf weigerde Apple een tweede keer Flattr-integratie toe te staan. Het verbod is mogelijk te danken aan de manier waarop Flattr geld inzamelt: hiervoor wordt namelijk geen gebruikgemaakt van Apple’s eigen betaalsysteem.


Flattr is een betaaldienst waarmee je met een enkele klik geld kunt doneren aan contentmakers. De podcast-app Instacast maakte het hiermee mogelijk om geld te doneren aan podcasters, door slechts een enkele keer op een knop te drukken. De functie lag echter niet goed bij Apple, die de app afwees om de volgende reden:

21.2 The collection of donations must be done via a web site in Safari or an SMS

Omdat Flattr gebruikmaakt van een eigen systeem, gaan betalingen niet via de App Store. Hierdoor ontvangt Apple niet de 30 procent die normaal gesproken wordt betaald bij iedere aankoop binnen een app. Dit zorgde eerder al voor ophef bij apps zoals Kindle, die je boeken buiten de App Store om lieten kopen. Uiteindelijk verwijderde Kindle de in-app link naar hun boekenwinkel, waardoor gebruikers van de app Amazon moeten bezoeken om hun boeken te kopen. Deze worden achteraf wel in de app gedownload.

Apple verbiedt apps niet om Flattr te gebruiken, maar verwacht dat dit door het gebruik van een browser een stuk minder makkelijk wordt. Instacast maakte het mogelijk om met een enkele druk op de knop een donatie te maken, of geautomatiseerde donaties in te stellen. Hiervoor moet volgens Apple de browser worden geopend, om vanaf daar een aantal handelingen uit te voeren.

Het afwijzen van Flattr ligt gevoelig, omdat het niet gaat om het maken van aankopen. In plaats daarvan zijn gebruikers vrij om een bedrag te doneren wanneer zij dit de moeite waard vinden, waardoor het voor velen een stuk onredelijker aanvoelt dat Apple een deel van dit geld wil zien.

De iPhone-app van Flattr zelf lijkt wel nog gewoon in de App Store te staan. De ontwikkelaar laat weten op zoek te zijn naar een betaalmethode die goed werkt en Apple’s beleid nastreeft.

Downloaden: Flattr (gratis)

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.