‘Apple TV kan spelcomputers kapotmaken met App Store’

De Apple TV zou traditionele spelcomputers kapot kunnen maken door enkel een App Store te introduceren. Dit stelt Nat Brown, één van de ingenieurs die meewerkte aan de eerste Xbox.

Apple TV gamingKiest Apple ervoor om ontwikkelaars apps te laten maken voor de Apple TV, dan zou dit genoeg zijn om de spelcomputers van Microsoft, Nintendo en Sony de das om te doen. Dit stelt Nat Brown in een blogpost. Brown werkte vroeger bij Microsoft en was in 1999 één van de eerste ingenieurs die meewerkte aan de Xbox. De traditionele spelcomputermakers begaan volgens Brown een grote fout door hun platformen niet open te stellen voor andere ontwikkelaars, zoals Apple heeft gedaan bij de App Store op iDevices.

Wil je als ontwikkelaar een app of spelletje maken voor iOS, dan hoef je enkel als ontwikkelaar geregistreerd staan en je uiteindelijke product ter goedkeuring naar Apple te sturen. Bij spelcomputers moet je door veel meer hoepels springen:

Waarom kan ik morgen niet een game voor Xbox maken met behulp van 100 dollar aan tools en mijn bestaande Windows-laptop en deze testen op mijn eigen Xbox of op die van mijn vrienden? Waarom kan ik dit spel daarna niet digitaal uitgeven in een degelijke online winkel, 30 procent van de omzet opgeven en flink verdienen als het een goede game is, zoals wel kan bij Android, iPhones of iPads?

Door de Apple TV die op het moment wordt verkocht open te stellen, zou Apple al een gewaagde concurrent voor spelcomputermakers kunnen zijn. Brown wijst er op dat in 2012 5,3 miljoen Apple TV’s zijn verscheept, 90 procent meer dan het jaar daarvoor. De Xbox 360 deed het in 2012 beter met 9 miljoen verkopen, maar Brown benadrukt dat de Apple TV-cijfers hoger kunnen zijn als er een App Store beschikbaar is waar spellen in gedownload kunnen worden. Daarnaast zou de verkoop van de Xbox 360 met 60 procent zijn gedaald ten opzichte van afgelopen jaar.

De kritiek van Brown is opmerkelijk vanwege zijn rol bij de ontwikkeling van de eerste Xbox. Daarnaast wordt er al langer druk gespeculeerd over de mogelijkheden van apps op de Apple TV. Een App Store voor Apple TV kwam in het verleden ook al een paar keer langs in geruchten over de iTV, Apple’s zelfstandige televisie. Gisteren circuleerde nog een gerucht dat analist Peter Misek in maart verwacht dat Apple een SDK voor de Apple TV aankondigd. Maar dat gerucht werd al snel weer de kop ingedrukt.

Microsoft en Sony hebben al stappen gemaakt om hun platformen iets meer open te maken dan voorheen het geval was. Playstation Mobile moet het op zakspelcomputer Vita mogelijk maken om mobiele spelletjes te spelen en Microsoft’s Xbox Live Indie Games-platform biedt aan onafhankelijke ontwikkelaars de middelen om hun eigen spellen uit te brengen. Beide platformen staan echter vrij verstopt in de digitale winkels, waar prioriteit wordt gegeven aan games die via traditionele wegen zijn uitgegeven. Daar komt ook nog eens bij dat Xbox Live Indie Games en Playstation Mobile allebei in slechts een select aantal landen beschikbaar zijn, waar Nederland niet onder valt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2013, 14:50
Categorie Games
Onderwerpen apple tv, gaming, nintendo, playstation

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.