Apple stopt met beoordeling bij verwijderen van iPhone-applicaties

Apple gaat stoppen met het systeem, waarbij mensen die een applicatie weggooien ook een beoordeling mogen geven. Dat leverde nogal wat slechte reviews op, terwijl de mening van tevreden mensen achterwege bleef.

beoordeling appApple gaat in iPhone OS 4.0 stoppen met het vragen om een beoordeling, wanneer mensen een applicatie weggooien van hun iPhone. De pop-up die je krijgt werd in iPhone OS 2.2 ingevoerd, vlak nadat de App Store werd geopend, maar was nogal omstreden. Het idee achter de pop-up was dat er veel waarderingen voor applicaties binnenkwamen. Maar het had een ongewenst effect: bij het weggooien van een applicatie is er nogal grote kans dat je ontevreden bent. Tevreden gebruikers van een app kregen nooit de vraag of ze hun mening wilden geven.

Ontwikkelaars zagen een merkwaardig effect optreden: nadat een applicatie in de App Store was gelanceerd volgden binnen een paar dagen de 1 sterren-waarderingen van mensen die de applicatie alweer weggooiden en geen verdere toelichting gaven (dat kan via de pop-up namelijk niet). Of er ook tevreden gebruikers waren, bleef een raadsel.

waardering 1passwordDat effect is bijvoorbeeld te zien bij de (kwalitatief goede) applicatie 1Password: de recente reviews in de App Store zijn allemaal positief, maar door de ‘weggooiers’ lijkt het alsof de applicatie toch grote nadelen heeft. Die 1 sterren-reviews hebben bovendien zelden een geschreven review achter te laten (dat kan namelijk niet bij de wegwerpdialoog). Om te zien goed een applicatie gewaardeerd wordt kun je daarom altijd nog beter de reviews lezen dan het aantal sterren bekijken.

Sommige ontwikkelaars probeerden de nagatieve reviews te compenseren door tevreden gebruikers na een bepaalde periode (bijv. 50 keer opstarten) te vragen om alsnog een beoordeling in de App Store te geven. In iPhone OS 4.0 is dat niet meer nodig: de pop-up om applicaties te waarderen verdwijnt.

Apple heeft gaandeweg het waarderingssysteem geprobeerd te verbeteren. Aanvankelijk kon iedereen een waardering geven aan een applicatie, ook wanneer deze niet was gekocht. Dat resulteerde in veel geklaag van gebruikers die de prijs te hoog vonden of een waardering gaven voordat ze de app überhaupt hadden uitgeprobeerd. Later verplichtte Apple dat reviewers de applicatie in ieder geval moesten hebben aangeschaft. Een paar weken later volgde er nog een kleine aanpassing: om te voorkomen dat slechte waarderingen uit het verleden de ontwikkelaar eindeloos zouden achtervolgen koos Apple voor een methode dat er bij elke nieuwe versie opnieuw een waardering kon worden gegeven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2010, 10:57
Categorie Uncategorized
Onderwerpen app store, sterren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.