Ace for Facebook: alternatief voor officiële Facebook-app op iPhone

Ace for Facebook is een totaal nieuwe Facebook-app voor de iPhone en iPod touch. De onofficiële applicatie is sneller dan de officiële app, kan Facebook Chat met foto's en je kan je eigen nieuwsfeed inrichten.

Ace for Facebook iPhone iPod touch betere Facebook-appDe officiële Facebook-app is op zijn zachtst uitgedrukt, niet je van het op de iPhone. De applicatie is traag, laat meldingen van nieuwe reacties zien nadat je een bericht gelezen hebt en geeft ondanks een update nog steeds vaak de verkeerde foto weer als je die vanuit de nieuwsfeed opent. Je mag de zonet verschenen applicatie Ace for Facebook gerust een tegenreactie noemen. In de eerste regel van de omschrijving in de App Store onthult de app haar ambitie: ‘The best Facebook experience for iPhone’.

Ace for Facebook is behoorlijk wat sneller dan de officiële app. Met name de nieuwsfeed laadt een stuk sneller. De opzet van de applicatie is echter opzienbarender. Om de ‘beste Facebook-ervaring’ op de iPhone neer te zetten, grijpt Ace naar een interface tussen de oude Facebook-app en Twitter. Zo bestaat de navigatiebalk onderin beeld uit achtereenvolgens notificaties, vriendenverzoeken, een grote slider naar het hoofdmenu, privéberichten en Facebook chat.

De slider geeft toegang tot het hoofdmenu dat zo uit de oude Facebook-app lijkt gekopieerd, zij het met mooiere pictogrammen voor de rubrieken. Je kan er met knoppen naar de nieuwsfeed, je profiel, vriendenlijst, pagina’s, foto’s, video’s, nabijgelegen plaatsen, privéberichten en evenementen. Met een swipe naar een tweede pagina kom je terecht bij notities, groepen, zoeken, instellingen en informatie over de ontwikkelaar. Om toegang te krijgen tot de belangrijkste informatie, heb je de slider echter niet nodig. De nieuwsfeed is het eerste wat je ziet als je de app opent. En die is subliem in Ace for Facebook.

De nieuwsfeed in Ace kan ingedeeld worden op verschillende manieren. Met een knop rechtsboven kan je het overzicht sorteren naar je voorkeur, met meer mogelijkheden dan de officiële app. De volgorde is sowieso altijd chronologisch. Er wordt niet, zoals in de echte app, gespeeld met de volgorde van verhalen. Met Top News zie je een selectie van actuele en populaire verhalen. De standaardinstelling is Recent en die doet precies wat hij zegt. Hij toont alle berichten en statusupdates van bijvoorbeeld apps, games en vriendenverzoeken in je netwerk onder elkaar, met de nieuwste bovenaan. De optie Status zit ook in de officiële app en filtert alleen pure, zelfgeschreven berichten van anderen. Met Photos, Videos, Links of Pages filter je alleen dat soort berichten uit de nieuwsfeed.

Er zijn meer mogelijkheden die Ace of Facebook de moeite waard maken. Zo worden foto’s fullscreen in beeld weergegeven, maar kan je met een tik op het scherm toch bij de reacties en likes komen en zelfs de foto opslaan in je eigen iPhone-fotoalbum. Links worden geopend in een ingebouwde, stabiele fullscreen-browser. Ook de Facebook Chat-optie is uiterst verzorgd, met een functie om smileys toe te voegen en foto’s te versturen. Normale Facebook-gebruikers ontvangen een foto als link en een smiley wordt dan uitgeschreven. Andere Ace-gebruikers ontvangen de foto of smiley net zoals jij hem verstuurde.

Ace for Facebook is een indrukwekkende applicatie in haar aanpak, uiterlijk en veelzijdigheid. Toch is het nog niet de perfecte Facebook-ervaring op de iPhone. Zo markeert hij reeds gelezen chatberichten in het overzicht van privéberichten regelmatig nog als ongelezen. Ook staan reacties onder berichten verkeerd om, met de nieuwste boven. Bezwaarlijker is dat een ander belangrijk aspect nog ontbreekt. Er zitten vooralsnog geen pushmeldingen in de app. De applicatie laat niet weten wanneer er een nieuw chatbericht of foto met jouw naam erin getagd op Facebook is verschenen. Gezien ontwikkelaar LegendSoft al eerder andere applicaties uitbracht met pushmogelijkheden, hopen we dat we zo’n update snel kunnen verwachten. Ace for Facebook steekt zo goed in elkaar, dat je er niet raar van moet opkijken als er een betaalde versie mét pushberichten verschijnt binnenkort.

Downloaden: Ace for Facebook (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 december 2011, 20:03
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.