Apple Watch krijgt minder gezondheidsfuncties dan gepland

De Apple Watch zou aanvankelijk een medisch apparaat worden met talloze gezondheidsfuncties. Maar Apple moest het idee schrappen, omdat de techniek tekort schoot.

Apple nam in 2013 en 2014 een groot aantal medische experts in dienst voor de ontwikkeling van de Apple Watch, waaronder een oorspecialist en diverse mensen met een achtergrond in medische sensoren. Toch zijn veel geavanceerde medische meetfuncties geschrapt, zegt de Wall Street Journal nu, op basis van bronnen.


apple watch met bandje

Eigenlijk was het plan om een aantal zeer geavanceerde gezondheidsfuncties in de Apple Watch in te bouwen, zodat je een alomvattend beeld zou krijgen van je gezondheid. Uiteindelijk werden een hoop functies geschrapt, vanwege technische beperkingen of vanwege regelgeving. Functies zoals bloeddruk en stressniveau meten kwamen niet in de uiteindelijke Apple Watch terecht.

Te tijdsintensief, te onnauwkeurig

Als gevolg daarvan is de Apple Watch nu een apparaat geworden, dat vooral gericht is op het algemene publiek. Door al die aanpassingen lijkt de Apple Watch meer op een ‘gewone’ smartwatch, zoals je ze ook al kan kopen van andere merken. De ambities lagen gewoon te hoog. Apple begon zo’n vier jaar geleden met de ontwikkeling van de Apple Watch, rond de periode van Steve Jobs’ overlijden. De nadruk lag daarbij op gezondheid en fitness, maar er werd al snel ontdekt dat het project teveel tijd en energie opslurpte en dat betrouwbaarheid van de componenten niet hoog genoeg was om aan Apple’s eisen te voldoen. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar sensoren waarmee je de elektrische geleiding van de huid kunt meten. Aanvankelijk leken ze goed bruikbaar, maar bij het testen bleken de metingen nogal te verschillen van persoon tot persoon. Een behaarde arm of een te strak aangebrachte sensor kon de metingen ongunstig beïnvloeden. Ook componenten voor het meten van bloeddruk en zuurstof in het bloed, bleken niet nauwkeurig genoeg.

apple watch achterkantMisschien dat zo’n geavanceerde Apple Watch met vergaande gezondheidsfuncties ooit nog komt, maar de eerste generatie Apple Watch zal vooral gericht zijn op het algemene publiek en op mensen die een mode-accessoire zoeken. Vandaar ook de grote hoeveelheid horlogebandjes. De toepassingen die externe ontwikkelaars maken zijn ook vooral gericht op doorsnee mensen die hun productiviteit beter willen regelen: weerberichten, takenlijstjes en andere nuttige informatie. Apple dwingt ze in die richting, want het is nog niet toegestaan om alle sensoren van de Apple Watch volledig uit te nutten in apps.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.