magic mouse

Review: Magic Mouse 2, Apple’s nieuwste muis is nu oplaadbaar

Onze review van de Magic Mouse 2, de nieuwste muis van Apple met oplaadbare batterij. Hoe bevalt dit nieuwe model, of is er eigenlijk weinig veranderd? Je lees het in ons verslag.

Prijs (vanaf €85,-)

Apple heeft een nieuwe muis uitgebracht: de Magic Mouse 2. In deze review krijg je antwoord op de vraag: wat is er magisch aan deze muis en is het de moeite waard om je oude muis in te ruilen? In aparte reviews hebben we ook de Magic Trackpad 2 en het Magic Keyboard 2 aan de tand gevoeld.

Review, tekst en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny). Deze review is gepubliceerd in november 2015 en beschrijft de situatie op dat moment.


apple-magic-mouse-2-review-2

Evolutie van de Apple-muis

De vroegere Apple-muis met kabel en scrollbolletje vond ik vreselijk. Het balletje ging na een tijdje haperen en je kreeg het idee dat design belangrijker was dan gebruiksgemak. De draadloze Magic Mouse vond ik daarom een uitkomst. Ik heb ze jarenlang gebruikt, maar altijd in combinatie met de Mobee Magic Charger, waardoor de muis oplaadbaar wordt. Het gedoe met verwisselbare batterijen vond ik niets. Ze zijn altijd leeg op het moment dat je net iets belangrijks wil doen. Met Mobee leg je je muis aan het einde van de dag gewoon op de draadloze lader en de volgende dag begin je met een vers opgeladen muis. Ideaal! Bij deze oplossing vervang je het standaard batterijklepje door een geleidend klepje van Mobee.

Dit bedrijf zal nu iets anders moeten verzinnen, want het batterijklepje is niet meer aanwezig op de nieuwe Magic Mouse. Ik heb getwijfeld of Apple ook draadloos opladen had moeten aanbieden, maar eigenlijk is de oplossing die ze nu hebben gekozen prima. Iedereen heeft wel een Lightning-kabel liggen en met een paar minuten laden kun je weer een hele dag vooruit. Dat scheelt onnodige accessoires (een draadloos oplaadplankje) en het is eigenlijk in theorie de meest elegante oplossing. Of het in de praktijk ook zo elegant is, daarover lopen de meningen nogal uiteen. Heel wat mensen vinden het raar dat het oplaadpunt aan de onderkant zit. Daarover later meer.

Apple Magic Mouse 2 review: muis aan de onderkant

Magic Mouse 2: welke Mac heb je nodig?

Belangrijk om te weten is dat de Magic Mouse 2 niet op elke Mac werkt. Je hebt er minimaal El Capitan voor nodig. Ook moet Bluetooth 4.0 aanwezig en ingeschakeld zijn om een draadloze verbinding tussen Mac en Magic Mouse 2 tot stand te brengen. Eigenlijk heeft de Magic Mouse 2 geen Bluetooth 4.0 nodig (bij de Magic Trackpad 2 is dat wel het geval). Je zult deze muis dan ook op een groot aantal iMacs en MacBooks kunnen aansluiten, zolang er maar OS X 10.11 of nieuwer op staat. Werkt het toch niet in combinatie met jouw Mac dan kun je eventueel een Bluetooth 4.0 dongle kopen. Zo’n apparaatje is niet groter dan een usb-stick.

Nieuwe functies in de Magic Mouse 2

We beginnen meteen maar met de belangrijkste vraag: wat is er nieuw in deze Magic Mouse? De grootste vernieuwing is de ingebouwde batterij, waardoor je niet langer batterijen hoeft te verwisselen. Dat brengt meteen ook extra gebruiksgemak met zich mee: sluit de muis af en toe aan op de Lightning-kabel (die waarschijnlijk toch al aan je Mac hangt) en je hebt er verder geen omkijken naar. De nieuwe muis is ook lichter van gewicht (onze weegschaal geeft aan: van 115 gram naar 99 gram) en een iets ander design van de voetjes. Zoals je eerder al op iCulture kon lezen moest de muis precies de juiste schuif- en klikgeluiden geven.

Gebruikte je al eerder een Magic Mouse, dan zijn de veranderingen eigenlijk nauwelijks merkbaar. In tegenstelling tot de Magic Trackpad 2 (die wel flink is veranderd qua uiterlijk en functies) is bij de Magic Mouse 2 nog alles grotendeels hetzelfde. De muis ziet er precies hetzelfde uit en is alleen een fractie langer, maar het verschil is verwaarloosbaar.

Apple Magic Mouse 2 review: nieuwe muis van de zijkant

Design van de Magic Mouse 2

Qua uiterlijk is er aan op het eerste gezicht niet veel veranderd. De muis bestaat nog steeds uit een witte plastic bovenkant zonder knoppen of scrollwiel en een aluminium onderkant. Het grootste nadeel is dat je in de duisternis niet goed kunt zien waar de voor- en achterkant zit, dus het gebeurt wel eens dat je je muis verkeerd vastpakt als je regelmatig naar een ander bureau verhuist. Het onopvallende logo maakt gelukkig snel duidelijk of je de muis omgekeerd in handen hebt (en anders merk je het wel aan de onlogische beweging van het muispijltje).

Koppelen van de Magic Mouse 2

Het koppelen van de muis met de Mac is een eitje. Door de muis met de meegeleverde Lightning-kabel even op de computer aan te sluiten is de koppeling meteen tot stand gebracht. Je hoeft dus niet in de Bluetooth-instellingen van de computer te duiken. Heb je vroeger wel eens problemen gehad om Bluetooth-accessoires te koppelen, dan hoef je daar bij deze nieuwe muis niet bang voor te zijn. Het koppelen gebeurt vrijwel onmiddellijk en je hoeft ook geen muis met kabeltje achter de hand te houden, voor als dingen niet werken zoals beloofd. Dat geldt trouwens ook voor de andere Magic-accessoires: de Trackpad en het Keyboard zijn ook meteen te gebruiken nadat je ze hebt aangesloten met de Lightning-kabel. Daarna kun je de kabel weer lostrekken.

Apple Magic Mouse 2 review: oude en nieuwe muis aan de voorkant gezien

Magic Mouse 2 in gebruik

In het dagelijks leven gebruik ik een Logitech-muis met veel knopjes, in combinatie met de Mac. Ik weet dat het stijltechnisch niet het meest optimaal is, maar als je de hele dag moet werken is een ergonomische muis wel zo prettig. Het was daardoor even wennen om weer met de glad aanvoelende, minimalistische muis van Apple aan de slag te gaan. Een verbetering die je pas tijdens het gebruik merkt, is dat de muis makkelijker over een houten tafel glijdt. Apple heeft veel moeite gestoken in het ontwerpen van de ‘voetjes’ van de muis: de twee rubberachtige stroken aan de onderkant, die voorkomen dat er krassen op het bureau ontstaan. De Magic Mouse 2 glijdt soepel en er is minder geluid van wrijving te horen, wanneer je ermee beweegt. Dat komt misschien ook door het feit dat er minder bewegende delen in zitten, zoals het ontbreken van het batterijklepje.

Eén ding blijft wel: er zijn altijd mensen die Apple’s muis helemaal niets vinden en er niet aan kunnen wennen. De Magic Mouse 2 is redelijk plat en ligt niet zo lekker in de hand als een ergonomisch gevormde muis. Maar je krijgt er ook iets voor terug: een muis met een groot glad oppervlak, dat ook als een soort mini-trackpad te gebruiken is. Dankzij vingerbewegingen kun je verschillende acties uitvoeren. Veeg met één vinger over het oppervlak om te bladeren in een document. Veeg met twee vingers van links naar rechts om tussen Spaces te wisselen. Of tik tweemaal met twee vingers om Mission Control te openen.

Opladen van de Magic Mouse 2

Er is al veel gelachen om de manier waarop je de Magic Mouse 2 moet opladen op z’n rug liggend met de Lightning-kabel in de buik van de muis. Dat lijkt wat onhandig als je tijdens het werken opeens erachter komt dat de batterij opeens leeg is, maar gelukkig gaat het laden vrij snel. Na 1 minuut opladen kun je weer 1 uur aan het werk met de muis. Eén koffiepauze is voldoende om een hele werkdag weer vooruit te kunnen. Je kunt de muis niet gebruiken tijdens het opladen, terwijl dat bij de Magic Trackpad 2 en het Magic Keyboard 2 wel het geval is. Volledig opladen duurt ongeveer twee uur, waarna je een maand lang kunt werken met de muis.

Apple Magic Mouse 2 review: opladen aan de onderkant

De locatie van de Lightning-poort is een schot voor open doel voor mensen die kritiekpunten zoeken. Maar eigenlijk vinden we dat wat onterecht. Als je leest hoe het ontstaansproces van deze nieuwe Magic-accessoires is geweest, dan moet je wel concluderen dat Apple hier lang en intensief over heeft nagedacht. Er was gewoon geen andere plek waar ze een Lightning-poort hadden kunnen inbouwen. Door de afgeschuinde zijkant is het opladen via de zijkant niet mogelijk. En de Magic Muis heeft ook niet een dikke rand rondom, zoals mijn Logitech-muis, waardoor er ruimte was om een aansluiting aan de voorkant te maken.

Magic Mouse instellingen

Prijs van de Magic Mouse 2: liever nog iets goedkoper

De Magic Mouse 2 kost €89 en dat is €20 meer dan voor het vorige model. Helaas zijn we in Europa ook weer in het nadeel, want de Amerikanen betalen slechts $10 extra voor het nieuwste model en komen daarmee uit op een prijs van $79 (excl. salestax). Wie vaak naar de VS reist en een paar euro wil besparen, kan daarom best een paar magische muizen in de koffer gooien.

Die prijsverhoging van €20 in Europa is nog wel goed te praten, als je bedenkt dat je er een Lightning-kabel (ter waarde van €25) bij krijgt. Maar het probleem is: de meeste mensen hebben al genoeg Lightning-kabels rondslingeren, dus eigenlijk voelt het niet als een cadeautje of als een koopje. Sterker nog: Apple had wat mij betreft de Lightning-kabel helemaal achterwege kunnen laten en de prijs op het oude niveau kunnen houden. Wie alsnog een Lightning-kabel nodig heeft, moet dan maar bloeden voor die €25. Maar dring het me niet op, Apple! Als je alledrie de Magic-accessoires koopt krijg je namelijk ook drie Lightning-kabels erbij, terwijl je feitelijk maar eentje nodig hebt om op te laden.

Je krijgt de nieuwe muis en het nieuwe toetsenbord standaard meegeleverd bij de nieuwe 21,5- en 27-inch iMacs. Heb je liever een trackpad, dan kun je de standaard meegeleverde muis voor een paar tientjes laten vervangen door de Magic Trackpad 2.

Apple Magic Mouse 2 review: oude en nieuwe muis bij elkaar

Conclusie Magic Mouse 2 review

Qua functies en uiterlijk is de Magic Mouse 2 nauwelijks veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Wel is het gebruiksgemak verbeterd: je hoeft niet meer te klooien met lege batterijen. Wekelijks even aansluiten op de lader is voldoende om ongestoord te kunnen werken. Hou je van strak design, dan is de Magic Mouse 2 een juweeltje op je bureau: onopvallend, strak, hij krijgt geen zichtbare slijtageplekken (behalve bij sommige mensen aan de zijkant, maar die zie je niet) en hij verkleurt niet. Ondanks de hoge prijs is het op zich een goede investering, want je kunt met zo’n muis makkelijk een jaar of tien vooruit. Wel hadden we liever gezien dat Apple deze muis zonder Lightning-kabel verkoopt, zodat je niet hoeft te betalen voor een overbodig accessoire. De meeste mensen hebben al genoeg Lightning-kabels in huis. We vinden de snelle muisacties handig, maar lang niet iedereen zal zich ervan bewust zijn en ze ook gebruiken.
Het is dan ook vooral een persoonlijke vraag of je zo’n gladde, platte muis prettig in gebruik vindt. Zelf kies ik toch liever voor het comfort van de Logitech-muis, ook al weet ik dat ik daarmee geen schoonheidsprijzen ga winnen met het meest stijlvolle bureau.

Pluspunten

  • Geen gedoe meer met verwisselbare batterijen
  • Snel opladen met Lightning-kabel
  • Lange gebruiksduur
  • Tijdloos design

Minpunten

  • Niet ergonomisch gevormd
  • Opladen aan de onderkant is wat raar, maar waarschijnlijk onvermijdelijk bij dit design
  • Je betaalt voor de meegeleverde Lightning-kabel, die veel mensen eigenlijk niet nodig hebben

Apple Magic Mouse 2 review: oude en nieuwe muis naast elkaar

Magic Mouse kopen

Heb je al een Magic Mouse, dan is er geen dringende reden om een nieuwe te kopen. De enige twee redenen om toch een nieuwe te halen, die we kunnen verzinnen:

  • Je oude Magic Mouse is hopeloos versleten (dit kunnen we ons moeilijk voorstellen, want er zitten eigenlijk geen delen aan die er versleten uit gaan zien en het witte plastic vergeelt ook niet meer);
  • Je ergert je dood aan het steeds moeten omwisselen van de batterijen.

Omdat de Magic Mouse zo weinig slijtage vertoont kun je er zelfs over denken om je oude muis te verkopen aan vrienden, zodat je voor de nieuwe muis niet het volle pond hoeft te betalen. Voor mensen die een nieuwe muis willen kopen is de Magic Mouse 2 wel een aanrader. De vorige Magic Mouse dateerde nog uit 2009 (hetzelfde jaar waarin de iPhone 3GS verscheen) en ziet er nog steeds modern uit, dus ook met deze nieuwe muis kun je weer jarenlang vooruit.

Kopen bij Apple Store: Magic Mouse 2 (€89)

https://www.iculture.nl/reviews/magic-keyboard-apple/

https://www.iculture.nl/reviews/magic-trackpad-2/