Tip: muziek streamen naar je stereosysteem met Spotify Connect

Met Spotify Connect kun je draadloos muziek afspelen, ook als je stereosysteem dat niet ondersteunt.

spotify-connect
Er zijn natuurlijk heel veel manieren om muziek af te spelen op allerlei andere apparaten. Spotify aansturen vanaf je iPhone en vervolgens laten afspelen op je Sonos-systeem is een bekende manier. Maar wat als je een hifisysteem of ander muzieksysteem hebt, dat niet draadloos werkt? Ook dan zijn er allerlei mogelijkheden. We bespreken hier één mogelijkheid, die veel mensen alweer bijna vergeten zijn: afspelen via Spotify Connect. Spotify Connect werd in 2013 aangekondigd, als tegenhanger van AirPlay. Het idee was dat allerlei speakerfabrikanten zoals Philips, Pioneer en Teufel de techniek zouden ondersteunen.


Spotify Connect zou zelfs een standaard moeten worden: bij aankoop van een nieuwe speaker hoefde je alleen maar op het Spotify Connect-logo te letten, om zeker te weten dat je alles probleemloos draadloos kunt streamen. Maar in de praktijk is er weinig van terechtgekomen. Spotify Connect is een gesloten protocol en er zijn maar weinig fabrikanten die het zijn gaan ondersteunen.

spotify_connect_speakers

Toch kun je er nog leuke dingen mee doen, zoals het op afstand bedienen van muziek op je niet-connected stereosysteem. Het enige wat je nodig hebt is een tweede iOS-apparaat, bijvoorbeeld een oude iPhone, iPad of iPod touch die je niet meer actief gebruikt. Eén van de apparaten mag ook best een ouder model zijn, zolang je er maar iOS 6.0 op kunt installeren, want dat is de minimale eis van de Spotify-app. Op beide iOS-apparaten moet je zijn ingelogd met je account. Via de app kun je vervolgens uitkiezen op welk apparaat je de muziek wilt afspelen.

Het werkt nu als volgt: je sluit het ene iOS-apparaat aan op de stereo, bijvoorbeeld via een AUX-kabeltje. Start met het afspelen van muziek op het andere iOS-apparaat, zoals je gewend bent. Rechtsonder het scherm zie je een luidspreker met een cirkeltje eromheen, zoals op de afbeelding bovenaan dit artikel. Tik je daarop, dan verschijnt er een menu waaruit je kan kiezen via welk apparaat in het netwerk je de muziek wilt afspelen. Dit werkt dus op dezelfde manier als AirPlay. Enige voorwaarde is dat op beide apparaten de Spotify-app open staat. Zo kun je bijvoorbeeld je iPhone aansluiten op de stereo, terwijl je ondertussen via de iPad het afspelen bedient. Je hoort er tegenwoordig weinig meer over, maar het werkt wél.

Het is lang niet de enige manier om draadloos muziek af te spelen op een apparaat dat verderop staat. Maar mocht je deze mogelijkheid over het hoofd hebben gezien: probeer het eens, want het bespaart je misschien de aankoop van een nieuwe speaker of een extra accessoire. En mocht je wel een stereosysteem hebben dat Spotify Connect ondersteunt: mooi zo, dan heb je het extra iOS-apparaat niet nodig.

Downloaden: Spotify Music (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 mei 2014 om 11:45
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone of iPad. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.