Apple lanceert nieuwe iPhone-applicatie: MobileMe iDisk

Apple heeft zojuist MobileMe iDisk via de App Store beschikbaar gesteld. De applicatie is gratis te downloaden en geeft toegang tot je online opslagruimte bij MobileMe. Je kunt documenten beheren, bekijken en delen met anderen.

mobileme idiskApple heeft er de afgelopen weken geen geheim van gemaakt dat er een iDisk-applicatie voor de iPhone in de maak was. “iDisk-bestanden bekijken op je iPhone”, was al sinds de lancering van de iPhone 3GS op de website te lezen. “Met het iDisk-programma – gratis verkrijgbaar in de App Store – kun je de bestanden die op je iDisk staan opgeslagen op je iPhone bekijken.” De benodigde applicatie is vanaf nu in de App Store te vinden. Het is een hulpprogramma, bedoeld voor mensen die MobileMe gebruiken: je kunt bestanden beheren, verplaatsen, bekijken en delen, rechtstreeks vanaf je iPhone of iPod touch.

MobileMe is een betaalde dienst van Apple, die draadloos e-mail, contact- en agendagegevens synchroniseert tussen je iPhone en je Mac, pc of internet. Je kunt er ook foto’s met uitwisselen, documenten meenemen, backups maken, een zoekgeraakte iPhone terugvinden en documenten opslaan in een online opslagruimte (zelf instelbaar tot maximaal 20GB groot), genaamd iDisk.


De volgende bestandsformaten worden ondersteund: Microsoft Office, iWork ’09, PDF, audio- en videobestanden. Je kunt ze zowel staand als liggend bekijken. Via de applicatie krijg je ook toegang tot de map Public van andere MobileMe-abonnees.

document iconen

mobileme Om een document te openen tap je erop. Daarna kun je met een pinchbeweging inzoomen. Word je tussentijds gestoord door een telefoontje, dan kun je later het document weer op precies dezelfde plek openen (handig bij grote pdf-documenten).

Documenten zijn te delen via e-mail: selecteer een bestand, tik op de knop Delen en geef aan wie het document mag bekijken. Er wordt dan een e-mail met de link naar het bestand gestuurd.

document delen via e-mailDe ontvanger krijgt dan toegang, ook als hij/zij geen MobileMe-gebruiker is. Je kunt aangeven hoe lang het bestand beschikbaar blijft om te bekijken en je kunt eventueel ook een wachtwoord instellen. Dat alles is te doen vanuit de iPhone-applicatie. Apple waarschuwt overigens wel dat bestanden groter dan 20MB, mogelijk niet te bekijken zijn.

Alternatieven voor Apple’s eigen MobileMe iDisk waren er al langer, maar er is vanaf nu dus een door Apple zelf gemaakte applicatie beschikbaar.

Downloaden: MobileMe iDisk (gratis)

Apple heeft een uitleg op de website gezet, waarin de mogelijkheden van MobileMe iDisk op de iPhone worden uitgelegd:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 41 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.