iPhone-gebruikers hebben liever apps dan webapps

Uit onderzoek van AppsFire blijkt dat iPhone-gebruikers nog altijd meer 'native' applicaties dan webapps gebruiken.

AppsAppsFire.com heeft uitgezocht hoe zit met de verhouding tussen gewone iOS-applicaties en zogenaamde webapps, die doorgaans niet gebonden zijn aan één specifiek platform. Hoewel door de komst van HTML5 de grens tussen ‘native’ applicaties en webapps is vervaagd (webapps komen qua functionaliteit en uiterlijk steeds dichter bij gewone applicaties), blijkt de gewone applicatie nog altijd sterk in de meerderheid. Misschien ook niet zo’n rare gedachte als je je realiseert dat er meer dan 350.000 apps in de App Store verkrijgbaar zijn en Apple onlangs nog tien miljard downloads mocht bijschrijven.

De website verzamelde data van zo’n duizend toestellen, die geregistreerd staan bij de Appsfire-dienst, de gebruiksgegevens en concludeert daaruit dat gebruikers van iOS-apparaten slechts 10% van hun tijd doorbrengen in de mobiele browser. Het gaat om data verkregen tussen juli en december vorig jaar, waarbij gegevens van mensen die geen apps gebruiken zijn weggelaten. Vijftig procent brengt men vervolgens door in gewone applicaties, met uitzondering van de standaardapplicaties zoals Mail, Telefoon en Berichten.

In totaal besteedden gebruikers gemiddeld zo’n 84 minuten aan allerlei soorten applicaties. Bijna een half uur (32%) bracht men door in applicaties voor telefonie, zoals de Telefoon-app, Berichten-app en Skype. Bijna de helft van de tijd (58%; 40 minuten) werd besteed aan andersoortige applicaties, zoals Maps, Dropbox, Instagram en Angry Birds. Opvallend is dat het hierbij voor het merendeel (68%) om non-games gaat en slechts voor 32% om games. In de Mail-applicatie waren mensen slechts 7 minuten (9%) te vinden.

De gemiddelde gebruiker heeft 108 iOS-applicaties op zijn iPhone staan, waarvan 88 afkomstig zijn uit de App Store en 20 al standaard op het toestel staan. Van de gedownloade applicaties is 58% gratis en 23% betaald. Dit laatste betekent volgens AppsFire echter wel dat de markt voor betaalde applicaties ‘vrij gezond’ is. De eindconclusie, al is het een open deur, luidt dan ook dat het gebruik van en de vraag naar ‘native’ applicaties nog altijd zeer groot is.

Infographic Apps vs. Web apps

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.