iPhone 4 review, deel 2: telefoon, antenne, gps, software en prestaties

26 juli 2010, 14:57 · Gonny van der Zwaag

iphone 4 review
In deel 2 en tevens het laatste deel van ons iPhone 4-review komen zaken aan de orde als: telefoonontvangst en het beruchte antenneprobleem, voorgeïnstalleerde software, prestaties en batterijduur, gebruik van accessoires van derden en draadloze functies zoals GPS en Wi-Fi.
Deel 1 van het review kun je via deze link lezen: Review iPhone 4: verpakking, scherm en camera (deel 1).

Antenneprobleem

Het antenneprobleem is een heet hangijzer dat al sinds de lancering van de iPhone 4 een donkere schaduw over het toestel werpt. We vonden het wel zo fair om met uitspraken over het antenneprobleem te wachten totdat Apple de beloofde update (4.0.1) had uitgebracht en maatregelen had genomen. Het heeft immers weinig zin om te gaan klagen over een probleem dat twee weken later alweer zou zijn opgelost en bovendien circuleerden er nogal verschillende geluiden: lang niet iedereen had last van wegvallende gesprekken of plotseling inzakkende signaalstreepjes.

antenne iphoneInmiddels heeft Apple aangekondigd wat ze gaan doen; een maatregel die volgens schattingen zo’n $175 miljoen gaat kosten: een extra update en gratis hoesjes. Maar is het probleem daarmee ook opgelost? Eigenlijk niet, maar Apple koopt in ieder geval tijd om tot 30 september aan een definitieve oplossing te werken én heeft maatregelen genomen om de klagers “de mond te snoeren”. De gratis hoesjes zijn mooi meegenomen, maar als je ziet hoe Steve Jobs dit tijdens de persbijeenkomst op 16 juli aankondigde (iets in de trant van: “Jullie willen hoesjes? OK, dan krijgen jullie hoesjes!”) is wel duidelijk dat Jobs dit niet van harte deed.

Hoe zit het nu eigenlijk met het antenneprobleem? Critici zeiden dat Apple een designfout had gemaakt door de antenne aan de buitenkant van de iPhone te maken. Apple zei dat er een fout was bij de weergave van signaalstreepjes en dat andere toestellen ook last hebben van het probleem. Wat mij betreft hebben beide partijen gelijk (dit is de persoonlijke mening van de reviewer, dus mocht je het als lezer daarmee niet eens zijn, dan is dat prima):

 • Apple heeft inderdaad een ongelukkige keuze gemaakt met de antenne, door deze in de metalen rand rondom het scherm te verwerken. Maar Apple kán officieel niet toegeven dat er een designfout is gemaakt, vanwege de Amerikaanse claimcultuur. Aasgieren staan al in de startblokken om te kijken of er geld valt te halen.
 • De weergave van signaalstreepjes was onhandig. Dat is aangetoond door metingen van Anandtech: bij matige ontvangst zijn toch 5 streepjes zichtbaar. Bij terugval in signaalontvangst is kan de terugval in aantal streepjes erg groot zijn.
 • Het antenneprobleem bestaat echt. Ook dat is aangetoond door Anandtech: er is daadwerkelijk een terugval in signaalontvangst (24 dB) bij het vasthouden van de metalen rand. Je kunt je alleen afvragen of het probleem in de praktijk zo rampzalig is als de klagers doen voorspiegelen. Bij goede ontvangst is -24dB niet zo’n probleem.
 • Andere toestellen hebben er ook last van. Dit is wat Apple beweert en (tot vervelens toe) in allerlei filmpjes heeft laten zien. Gelukkig zijn er ook onafhankelijke testers: Anandtech zag de terugval ook bij andere toestellen en bij Tweakers zien ze bij de Samsung Galaxy S zelfs een grotere terugval dan bij de iPhone.

Antenne-design: innovatie of blunder?

De keuze van Apple om de antenne rondom de behuizing te verwerken is ‘typisch’ Apple: terwijl telefoonfabrikanten de afgelopen jaren eraan hebben gewerkt om externe antennes te vervangen door interne antennes, kiest Apple ervoor om toch voor om de antenne aan de buitenkant van het toestel te bevestigen. Die eigenzinnige keuzes zijn niet nieuw. Andere smartphonefabrikanten kiezen voor AMOLED, Apple komt op de proppen met Retina Display. Andere smartphonefabrikanten kiezen voor 1GHz Snapdragon-processors, Apple heeft een eigen A4-processor waarvan ze de kloksnelheid en andere eigenschappen niet bekendmaken. Zo wordt het lastig om op basis van specs de eigenschappen van de iPhone te vergelijken met andere smartphones.

iphone antennestreepjeBij de iPhone 4 raak je onherroepelijk de antenne aan, tenzij je een hoesje gebruikt of de metalen rand hebt beplakt met folie. Het is wat overdreven om te denken dat bij elke aanraking de verbinding wegvalt (die indruk zou je wel krijgen als je de verhalen bij de bakker en de slager hoort). In feite gaat het om het kleine zwarte streepje, linksonder op de iPhone, die je beter niet kunt aanraken. De hand vormt bij aanraking een ‘brug’ tussen de twee metalen delen: boven het streepje zit de antenne voor Bluetooth/Wi-Fi/GPS en onder het streepje de antenne voor UMTS/GSM.

Het is overigens niet zo dat bij het aanraken van de antenne het signaal meteen wegvalt, ook niet bij mensen die het probleem hebben. iOS berekent de signaalstreepjes als gemiddelde over een paar seconden, waardoor het even duurt voordat het signaal afneemt. Op de twee iPhone 4′s die wij gelijktijdig bij de Apple Store in Londen hebben gekocht, was het probleem op de ene iPhone gemakkelijk te reproduceren en op de andere heel wat moeilijker.

Hoe het antenneprobleem ontstaat

Het aantal streepjes zegt niets over het werkelijke bereik van je telefoon. In feite is het een erg onbetrouwbare methode. De signaalsterkte wordt achter de schermen omgerekend naar een hoeveelheid streepjes en die berekening kan per telefoonfabrikant verschillend zijn. Ga je daadwerkelijk aan het meten, dan moet je de signaalsterkte uitdrukken in aantal dB (een negatief getal). Het signaalverlies en de terugval in aantal streepjes is dan gemakkelijk te verklaren.

Bij iOS 4.0 was de weergave in streepjes nogal ongelukkig gekozen. Zoals je in onderstaande tabel ziet, loopt de bandbreedte bij 5 streepjes van -51 tot -91 dB. Bij 3 streepjes is de bandbreedte veel kleiner. Heb je zeer goed bereik (-51 dB) en valt het signaal met 20 tot 30 dB terug omdat je de antenne aanraakt, dan kom je in het ongunstigste geval uit op -81 dB en zie je op de oorspronkelijke iPhone 4 met iOS 4.0 nog steeds 5 streepjes. Maar zat je in een gebied met gemiddeld bereik (bijvoorbeeld -95 dB) dan zag je ook 5 streepjes op je telefoon, maar in zo’n situatie heeft een terugval van -30 dB een veel groter effect. Je komt dan op -125 dB en het aantal streepjes valt plotseling volledig weg. Grote kans dat dan ook je verbinding wegvalt, terwijl je aanvankelijk dacht dat je in een gebied met prima bereik zat.

Anandtech heeft in metingen bepaald dat de terugval trouwens veel minder was dan 30 dB, maar slechts 24,6 dB bij het volledig omsluiten van de telefoon met je hand (wat in de praktijk eigenlijk nauwelijks voorkomt). Bij normaal vasthouden is de terugval volgens hen 19,8 dB.

 
iOS 4.0
iOS 4.0.1
1 streepje-113 tot -107 dB-121 tot -107 dB
2 streepjes-107 tot -103 dB-107 tot -98 dB
3 streepjes-103 tot -101 dB-98 tot -87 dB
4 streepjes-101 tot -91 dB-87 tot -76 dB
5 streepjes-91 tot -51 dB-76 tot -51 dB

Apple bracht op 2 juli naar buiten dat de weergave van signaalstreepjes bij de iPhone fout was. Ze waren te optimistisch geweest, waardoor je in een gebied met matig bereik nog steeds 5 volle streepjes te zien kreeg. Een kleine terugval in signaalsterkte zorgde daarbij meteen voor een dramatische terugval van het aantal streepjes. De update die met 4.0.1 beschikbaar kwam, toonde streepjes die groter en breder waren waardoor het er in ieder geval optisch wat geloofwaardiger uitzag. Maar de grootste verbetering zat in de bandbreedte (zie tabel hierboven): die is bij iOS 4.0.1 minder breed geworden. Heb je bij een signaalsterkte van -51 dB een terugval van 30 dB, dan zie je niet langer het misleidende aantal van 5 streepjes, maar slechts 4. Ook zal het totale wegvallen van streepjes minder vaak voorkomen, omdat de schaal nu doorloopt tot -121 dB.

Wat het testen van deze waarden lastiger maakt, is dat Apple de Field Test (te bekijken door *3001#12345#* op je telefoon in te tikken) onbereikbaar heeft gemaakt in iOS 4. Daardoor is het lastiger om meetgegevens van de iPhone 4 te verzamelen en om de iPhone 3GS ermee te vergelijken. Toch zijn enkele websites erin geslaagd om toch de Field Test werkend te krijgen op de iPhone 4 en daaruit kun je concluderen dat het antenneprobleem wel degelijk aanwezig en verklaarbaar is. Het komt overeen met het verhaal dat Apple in de open brief naar buiten bracht: de berekeningsmethode van het aantal streepjes is fout. Wat ze echter niet toegaven, is dat de iPhone 4 een veel sterkere terugval in signaalsterkte vertoont dan de meeste andere toestellen.

Waaróm het signaal terugvalt is op meerdere manieren te verklaren: doordat je hand een ‘brug’ vormt tussen de twee verschillende antennedelen treedt er interferentie op, waardoor er demping optreedt. Een andere verklaring is dat het menselijk lichaam voor het grootste gedeelte uit water bestaat en dat het aanraken van de antenne altijd wat signaalverlies tot gevolg heeft.

Helpt coating of een hoesje?

Apple heeft aangekondigd dat mensen die voor 30 september 2010 een iPhone 4 hebben gekocht, te voorzien van een gratis hoesje. Er is keuze uit 8 modellen, die de metalen rand geheel of grotendeels afdekken. Wat er daarna gebeurt, weet niemand. Misschien gaat Apple de metalen rand voorzien van een coating, al schijnt dat bij roestvast staal (voor de geïnteresseerden: roestvrij is feitelijk niet de juiste term) niet zo makkelijk te zijn omdat zich bij deze staalsoort een oxidatielaagje vormt waardoor geen corrosie kan optreden. Heel kort waren er geruchten dat Apple bezig was met een stille terugroep-operatie, waarbij nieuwe iPhone 4′s waren voorzien van een coating. Die geruchten bleken achteraf niet waar (tenminste, die zogenaamde nieuwe lichting iPhones bleek dezelfde technische eigenschappen te hebben).

Een hoesje kan de terugval in signaalsterkte wel verminderen, maar niet volledig oplossen. Bij toestellen die een interne antenne hebben (met een dikke behuizing eromheen) treedt ook nog steeds een klein signaalverlies op. Dat blijkt niet alleen uit de filmpjes van Apple (die we wegens belangenverstrengeling van Apple maar niet al te serieus moeten nemen) maar ook uit filmpjes die je op YouTube vindt. Ook andere toestellen hebben last van signaalverlies, terwijl daarbij een dikke laag plastic tussen hand en antenne zit. De hoop dat een coating het antenneprobleem gaat oplossen is misschien wat overdreven. Eind september zullen we weten of Apple nog andere maatregelen heeft genomen.

iPhone 4: maar laten liggen?

Wat merk je in de praktijk nu eigenlijk van het probleem? Na drie weken gebruik van de iPhone 4 kan ik uit eigen ervaring zeggen dat de iPhone 4 zich niet anders gedraagt dan de iPhone 3G die ik gewend was of de iPhone 3GS van Jean-Paul. We hebben geen last van wegvallend bereik, trage downloads of afgebroken gesprekken.

Eerlijk gezegd merk ik tijdens het normale gebruik van de iPhone 4 helemaal niets: ik kan gewoon bellen en als ik een keer slecht bereik heb, zou ik eerder de slechte netwerkdekking ter plaatse de schuld geven dan de ‘death grip’. Het volledig omsluiten van de telefoon met je hand is trouwens ook een heel onnatuurlijke manier van vasthouden, die je in de praktijk zelden zult hanteren. Het is leuk om je vrienden te demonstreren, maar in het dagelijks gebruik doe je het niet.

Ik heb niet het idee dat ik een miskoop heb begaan en heb ook geen enkele behoefte om de iPhone 4 terug te brengen. Dat gezegd hebbende besef ik dat er altijd mensen gevoeliger zijn voor problemen, die vaker op plekken komen met slecht bereik en die zich sneller ergeren als er iets misgaat. Om dat te illustreren: er zijn mensen die bij de iPhone 3G last hadden van stofjes achter het scherm. Ruilden ze de iPhone om, dan had ook het nieuwe toestel (en alle toestellen die daarna nog kwamen) binnen een paar dagen last van stof achter het scherm. Terwijl er ook mensen zijn die al twee jaar hun iPhone 3G gebruiken en zich nog nooit druk hebben gemaakt over stofjes (of ze niet waarnemen), haarscheurtjes en andere ongemakken waar anderen zich meteen aan storen.

Dat er zo’n ophef is gemaakt over het signaalverlies van de iPhone 4 heeft misschien ermee te maken dat de iPhone een telefoontoestel voor de massa is geworden. Early adopters maken zich meestal niet zo druk over de risico’s waar je bij aankoop van een gloednieuw product mee te maken krijgt. Ze willen het gewoon hebben en hebben er wel vertrouwen in dat eventuele problemen vanzelf worden opgelost. Bij de iPhone 4 heeft Apple te maken met een grote mainstream, risicomijdende gebruikersgroep die zo’n 2 tot 3 jaar de kat uit de boom heeft zitten kijken. Als er een nieuw toestel komt willen ze ook wel overstappen, maar zodra er maar een klein aanknopingspuntje van twijfel is zijn ze afgeschrikt. Misschien is dat de reden dat een klein ongemak kon worden opgeblazen tot gigantische proporties. Los daarvan doet het verhaal het natuurlijk goed in de media en bij de kapper: dat extreem succesvolle bedrijf Apple met z’n hype-telefoontje is van een voetstuk gevallen. Vroeger zouden mensen zo gereageerd hebben als Microsoft een product met een ‘vlekje’ uitbracht. Nu is Apple aan de beurt, omdat het bedrijf zo groot is geworden en al lang niet meer voor een kleine voorhoede van designfreaks en creatieve geesten produceert.

Software op de iPhone 4

Op de iPhone 4 komen we weer de ca. 20 vertrouwde apps tegen die ook al bij de iPhone 3GS waren meegeleverd. We zullen ze niet allemaal tot in detail bespreken omdat de meeste nauwelijks zijn aangepast. De aandacht op dit tabblad zal vooral gericht zijn op FaceTime, een volledig nieuwe functie op de iPhone. De nieuwe applicatie iMovie (los aan te schaffen, maar uitsluitend te installeren op de iPhone 4) is in een apart artikel al eens besproken.

De iPhone 4 toont bij het opstarten (of beter gezegd: uit slaapstand halen) een homescreen met icoontjes. Onderin is een vast rijtje van 4 iconen en op de 11 homescreens kun je nog eens 11 x 16 applicaties kwijt. Dankzij Folders in iOS 4 wordt dat aantal nog verder opgevoerd: in elke folder passen 12 applicaties.

Basisfuncties: bellen, internet, multimedia

facetime bellenTelefoon: De grootste verandering in de telefoonapplicatie is de mogelijkheid om videochats te starten via FaceTime. Hierover later meer. Telefoon geeft snel toegang tot je adresboek, recente gesprekken, voicemail en de nummerpad voor het intoetsen van telefoonnummers. Als FaceTime beschikbaar is, verdwijnt het vraagteken op het icoontje.

Voor wie geïnteresseerd is in de getoonde wallpaper: het is een van de twee bijzondere wallpapers die we eerder bespraken.

De iPhone 4 is voorzien van een tweede microfoon, die voor betere ruisonderdrukking moet zorgen. Dit bleek in de praktijk uitstekend te werken achtergrondgeluiden (vooral wanneer ze monotoon zijn) worden beter weggefilterd, je hebt minder last wanneer je in een café belt (met muziek en geroezemoes op de achtergrond) en tijdens stiltes in het gesprek is het daadwerkelijk stiller. Gebruik je de meegeleverde oordopjes met telefoonfunctie of bel je handsfree, dan blijkt de ruisonderdrukking toch iets minder goed te werken. De speaker van de iPhone 4 is in onze metingen niet luider dan voorgaande iPhones (daarover later meer).

iphone-mailMail: De mailapplicatie heeft met iOS 4 een aantal verbeteringen gekregen. Ondersteuning van meerdere Exchange-mailboxen en de universele inbox zijn zaken waar je ook op de oudere toestellen van profiteert (mits je er iOS 4 op kunt installeren).

Berichten: De sms- en mms-applicatie van de iPhone heeft op de iPhone 4 geen wijzigingen ondergaan, behalve dan de mogelijkheid om vooraf gemaakte foto’s en video’s te versturen.

Kaarten (beter bekend als Google Maps): Deze app toont de kaarten en de satellietbeelden op de iPhone 4 veel duidelijker, dankzij de hogere resolutie van het scherm. Ook lijkt het kompas iets betrouwbaarder. Verder geen wijzigingen.

Safari: Ook hier profiteer je van de hogere resolutie van het scherm an de iPhone 4. Functioneel gezien is er niets veranderd: je kunt 8 pagina’s tegelijk open hebben en je bookmarks synchroniseren via iTunes.

telefoon-facetime-uitInstellingen: Wanneer er nieuwe firmware verschijnt is het voor sommige mensen een sport om zoveel mogelijk verschillen in het onderdeel Instellingen op te zoeken, omdat ze vaak wijzen op nieuwe functies. Zonder deze uitputtend op te sommen: er zijn wat wijzigingen aangebracht, zoals een optie om FaceTime uit te schakelen (de locatiefunctie is overigens ook uit te schakelen, zelfs per app). Ook kun je in de telefooninstellingen FaceTime zelf uitschakelen, om te voorkomen dat je bij een binnenkomend gesprek te maken krijgt met FaceTime. Mensen die jou bellen zien dan niet dat jij over FaceTime beschikt. Een andere wijziging die met de hardware van de iPhone 4 te maken heeft is de ondersteuning voor 802.11n Wi-Fi-netwerken.

Andere belangrijke apps: Agenda, Contacten, Notities, Klok, Rekenmachine

Over deze vier apps kunnen we kort zijn: het ziet er allemaal wat strakker uit omdat de schermresolutie van de iPhone 4 beter is, maar inhoudelijk is er niets gewijzigd ten opzichte van iOS 4 op de iPhone 3G/3GS. Eén klein verschil is dat er bij contactpersonen met FaceTime een icoontje te zien is, waarmee je meteen een FaceTime-gesprek kunt aanvragen.

Multimedia: iPod, iTunes, YouTube, Foto’s en Camera

ipod-podcast-afspeleniPod: De iPod-applicatie is bedoeld voor het afspelen van muziek, video’s, podcasts, audioboeken en tv-shows. De speaker van de iPhone 4 is luider dan die van voorgaande iPhones, maar voor de beste geluidskwaliteit kun je natuurlijk nog steeds het best een externe speaker of een goede set oordopjes gebruiken. Zoals al aangegeven is de speaker van de iPhone 4 niet veel luider dan die van de iPhone 3GS.

We hebben dit gemeten door op de iPhone 3GS en iPhone 4 hetzelfde muzieknummer af te spelen. De geluidssterkte stond daarbij maximaal en de afstand tussen speaker en meetapparaat was steeds hetzelfde (8 cm). Dat meetapparaat was een derde iPhone, waarop we de applicatie Decibel hadden geïnstalleerd. Op beide iPhones zagen we een maximale geluidssterkte van 92 dB bij het luidste fragment in het liedje.

ipod-filmpjeHet bekijken van video’s verloopt op de iPhone 4 veel prettiger: ze worden in een hogere resolutie getoond (het scherm van de iPhone 4 biedt 960 x 640 pixels, meer hierover in ons eerdere deel 1). Je zult daar bij het converteren van video’s dus rekening mee moeten houden. Converteer je de video’s naar een hogere resolutie dan de iPhone 4 aankan, dan kun je de iPhone 4 ook op je tv aansluiten en de video’s in HD-kwaliteit bekijken. Je hebt dan wel een component-kabel (televisie) of een VGA-kabel (voor computerscherm of beamer) nodig, uiteraard tevens voorzien van een dock-connector.

iTunes en App Store: De twee applicaties waarmee je extra muziek en apps voor je iPhone kunt kopen. iTunes toont voortaan HD-versies van films en televisieprogramma’s, maar aangezien die niet in de Nederlandse iTunes Store verkrijgbaar zijn heb je hier alleen iets aan als je een Amerikaans account hebt. De tekst in beide apps is scherper te lezen en de afbeeldingen worden in hogere resolutie getoond, maar voor de iPhone 4 is er verder niets nieuws te vinden.

YouTube: Met de YouTube-app kun je kijken naar video’s. Ze zijn geoptimaliseerd voor de de iPhone en in het geval van de iPhone 4 kun je er zelfs HD-video’s mee afspelen (via Wi-Fi). YouTube heeft overigens een aanpassing gedaan, waardoor video’s voortaan ook embedded in HTML5-webpagina’s kunnen worden getoond, zonder dat je een aparte app hoeft te starten. Eerder was er al een aanpassing voor de mobiele website van YouTube, waardoor je via het web naar hogere kwaliteit video’s kunt kijken.

Foto’s: De Foto-applicatie heeft in iOS 4 wat nieuwe functies gekregen. versturen-fotoJe kunt nu op gezichten (Faces) of plaatsen (Places) filteren, waarbij foto’s die in iPhoto al zijn getagd deze eigenschappen ook meenemen naar de iPhone. De fotorol bevat foto’s en video’s, net als voorheen. Foto’s naar anderen mailen is beperkt tot 5 foto’s per e-mailbericht. Je hebt daarbij de mogelijkheid om bij het versturen van de foto(‘s) de resolutie kleiner te maken of in origineel formaat te laten, zoals hiernaast te zien is.

Camera: De Camera-applicatie is in deel 1 van de review al uitvoerig aan bod gekomen. Nieuw is de mogelijkheid om tussen de voor- en achtercamera te wisselen en de flitser te bedienen. Andere functies, zoals inzoomen vind je ook op de iPhone 3G/3GS (na installatie van iOS 4) en scherpstellen op een bepaald punt was ook al op de iPhone 3GS beschikbaar.

Overige apps: Aandelen, Weer, Klok, Rekenmachine, Kompas en Dictafoon

weerberichtAandelen en Weer: Twee niet zo essentiële applicaties waarvan genoeg alternatieven in de App Store te vinden zijn, met meer functies en bijvoorbeeld push notificaties als er een regenbui aankomt of wanneer er heftige koersbewegingen zijn. Inhoudelijk is er bij deze apps niets essentieels veranderd.

Kompas: Voor mensen die van een iPhone 3G overstappen naar de iPhone 4 is het kompas iets totaal nieuws. Het vormt een handige toevoeging aan Kaarten (Google Maps) en andere locatiegebaseerde diensten, omdat je niet alleen ziet waar je bent, maar ook in welke richting je moet lopen/rijden. Op de iPhone 3GS kwam het bij een deel van de gebruikers wel eens voor dat je regelmatig het kompas opnieuw moest kalibreren (door een 8 in de lucht te tekenen). Bij de iPhone 4 ben ik dat tijdens 3 weken gebruik niet tegengekomen. De iPhone 4 bevat trouwens ook een gyroscoop, die niet alleen een leuke aanvulling is voor spelletjes, maar ook nauwkeuriger kan vaststellen wanneer je met navigatiesoftware een bocht hebt genomen. Ik heb daar in de praktijk tijdens het testen echter niet zoveel van gemerkt.

dictafoonDictafoon (in het Engels: Voice Memo’s). Deze app staat standaard al in het folder Hulpprogramma’s, samen met de rekenmachine en klok. Dictafoon is een applicatie waarmee je audio-opnames kunt maken, bijvoorbeeld tijdens concerten of een interview. Opmerkelijke constatering: de microfoon lijkt bij opnames geen gebruik te maken van de extra ruisonderdrukkende microfoon van de iPhone 4. De kwaliteit van de opnames is hetzelfde en je hebt meer last van achtergrondgeluiden dan tijdens een telefoongesprek (waarbij de ruisonderdrukking wél werkt). Een merkwaardige keuze van Apple en hopelijk iets wat in een software-update opgelost kan worden…

FaceTime

FaceTime is bij de iPhone 4 de grote verandering ten opzichte van de iPhone 3GS. Van vernieuwing kan je nauwelijks spreken, want videobellen bestond al veel langer op andere toestellen (rond 2002 maakten Nederlandse operators voor het eerst reclame erover). Maar het is waarschijnlijk net als met het installeren van applicaties: pas toen Apple zich ermee ging bemoeien realiseerden gebruikers zich dat je apps kunt installeren. Andere fabrikanten hobbelden achter Apple aan en kondigden soortgelijke App Stores, Catalogs, Markets of Marketplaces aan. Misschien gaat dat bij FaceTime ook wel gebeuren, maar dan is wel te hopen dat het protocol straks ook openstaat voor bezitters van andere telefoons. Als je alleen kunt bellen met mensen die een iPhone 4 hebben, blijft het een incidenteel speeltje.

facetime-bellenHet bellen met FaceTime is supereenvoudig: wanneer je een contactpersoon belt zie je meteen of je gesprekspartner in staat is om FaceTime te gebruiken. Je binnenkomende gesprek wordt daarna een verzoek om een FaceTime-gesprek te starten. Er zitten echter beperkingen aan: FaceTime werkt alleen via Wi-Fi en alleen als de andere persoon ook een iPhone 4 heeft.

Voldoe je aan die twee voorwaarden, dan is FaceTime een mooie functie. In reclamefilmpjes heeft Apple laten zien wat de toegevoegde waarde ervan is. Heb je iets emotioneels mee te delen of wil je je nieuwe kapsel laten zien, dan kan dat via FaceTime. De functie zal misschien in de VS wat eerder aanslaan, aangezien bedrijven daar meer gewend zijn om videoconferenties te organiseren en omdat je door de afstanden niet direct naar iemand toe kunt reizen. In ons land is het misschien wat vreemd als een vrouw haar partner via FaceTime vertelt dat ze zwanger is (zoals in één van Apple’s reclamefilmpjes was te zien). Voor zoiets belangrijks wacht je toch even tot je elkaar weer kunt zien?

Je hebt een uploadsnelheid van zo’n 200 kbps nodig om prettig te kunnen bellen. Thuis lukt dat wel (ik belde met zo’n 750 kbps upload zonder haperingen en onderbrekingen en met een scherp beeld), maar als je op vakantie op het Wi-Fi-netwerk van het hotel moet bellen kan de kwaliteit mogelijk tegenvallen.

facetimeJe zult de iPhone 4 tijdens het bellen wel steeds in je hand moeten houden. Een ander aandachtspunt is dat je over de belichting moet nadenken: met je rug naar het licht is je gezicht niet goed te zien. Handig is dat je met één tap op het scherm tussen de camera aan de voor- en achterzijde kunt schakelen, zodat je gesprekspartner de prachtige zonsondergang meteen kan meebeleven. Iemand laten meekijken op je computerscherm of teksten laten lezen, gaat een stuk minder goed. FaceTime comprimeert de streaming videobeelden, waardoor de tekstweergave niet optimaal is. De spraakkwaliteit van de gesprekken is trouwens uitstekend; beter dan via een gewone telefoonverbinding.

Toch vrees ik dat FaceTime voor een grote groep iPhone 4-bezitters een eenmalige bezigheid zal blijven: even proberen en daarna is al snel de aardigheid er vanaf. Heeft je partner een iPhone 4, dan kan ik me voorstellen dat je regelmatig even een FaceTime-gesprekje voert. Maar in situaties waarbij een videochat goed van pas komt (“staat dit shirtje leuk?”, “zullen we deze fles wijn voor pa kopen?”) beschik je vaak niet over Wi-Fi. In winkels en bij de kapper heb je niet altijd een hotspot tot je beschikking. Iets anders is dat je FaceTime vooral zult gebruiken met goede vrienden. Als je geen partner of hartsvrienden hebt met een iPhone 4 zal het waarschijnlijk bij een paar keer uitproberen blijven…

facetime-opties

Je kunt bij FaceTime geen conferentiegesprekken met meerdere mensen voeren. En niet onbelangrijk: de functie is een behoorlijke aanslag op je batterijduur. Na een gesprekje van een kwartier was mijn batterijstatus afgenomen van 50% naar 30% (daarbij stonden ook andere functies aan, zoals pushmail). Je kunt FaceTime-gesprekken op twee manieren starten: in de telefoonapplicatie (FaceTime verschijnt daar als extra optie op het belscherm, en in de lijst met recent gevoerde FaceTime-gesprekken) of via het adresboek (dat eigenlijk ook in de telefoonapplicatie is geïntegreerd). Na de totstandkoming van de verbinding wordt een eventueel telefoongesprek afgebroken en schakel je over naar Wi-Fi, waarbij het je geen belminuten kost. Bellen met iChat op de desktop (Apple’s andere chatprogramma) is niet mogelijk. Via picture-in-picture kan je zien of je eigen haar goed zit. Je kunt tijdens een videochat ook gewoon andere applicaties gebruiken, want de audio loopt gewoon door.

Draadloze functies: GPS, 3G en Wi-Fi

De stalen rand van de iPhone 4 doet voor driekwart dienst als antenne voor GSM- en 3G-functies. Het overige kwart (linksboven) is bedoeld voor draadloze diensten zoals GPS voor de locatiefuncties en Wi-Fi en Bluetooth, die op dezelfde chip geïntegreerd zijn.

GPS in de iPhone 4

De processor van de iPhone 4 presteert beter, waardoor zware functies zoals routenavigatie ook een stuk soepeler gaan. Alleen al bij het opstarten van een applicatie als TomTom is het te merken: op de iPhone 4 duurt dit 9 seconden, op de iPhone 3GS 11 seconden (op beide iPhones was dezelfde hoeveelheid apps geïnstalleerd). Dat zijn natuurlijk geen schokkende verschillen; die blijken pas wanneer je de iPhone 3G erbij pakt: 25 seconden!

Op onderstaande afbeeldingen zie je links de iPhone 4 en rechts de iPhone 3GS.

gps-iphone-4-3gs

De resolutie van de kaart is duidelijk verschillend: op de iPhone 4 is alles veel nauwkeuriger te zien. Ook zou de iPhone 4 wat beter moeten presteren bij het vaststellen van je lokatie (zoals op de screenshots is te zien). Maar in de praktijk heb ik daar bij gebruik van navigatiesoftware niet zo veel van gemerkt.

gps-vergelijking

Bij net navigeren met software als TomTom en Navigon is het niet zo, dat de iPhone 4 eerder waarschuwt voor een afslag. Wel is het kaartmateriaal wat mooier op het Retina Display en starten de apps wat sneller op.

3G-datasnelheid

snelheid-3gDe snelheid van je 3G-verbinding is natuurlijk sterk afhankelijk van de plaats, het aantal gelijktijdige gebruikers, de afstand tot de GSM-mast en nog veel meer factoren. Om dit zo eerlijk mogelijk te bepalen heb ik de meting ‘s nachts uitgevoerd, op een moment dat er weinig andere datagebruikers actief zouden zijn op dezelfde mast. T-Mobile belooft een snelheid van 2 Mbps, mijn iPhone 4 haalt een snelheid van 1,8 Mbps. Niet slecht dus.

Bij de iPhone 4 is de maximale downloadsnelheid via HSDPA 7,2 Mbps, maar dat haal je bij de iPhone-abonnementen van T-Mobile niet, dus dat heb ik niet kunnen controleren. Ook de uploadsnelheid is omhoog gegaan: naar 5,7 Mbps. Ook daar heb je niets aan, want bij de meeste data-abonnementen gaat het een stuk trager (het zijn bovendien theoretische snelheden onder de meest optimale omstandigheden, dus die haal je überhaupt nooit).

Wi-Fi-snelheid

iphone 4 wifiEen vernieuwing bij de iPhone 4 is dat naast 802.11 b/g nu ook 802.11n wordt ondersteund, wat je in veel hedendaagse routers tegenkomt. Er is wel een beperking: er is alleen gekozen voor de 2,4 GHz-frequentie en niet die van 5 GHz. We hebben met Speedtest.net een snelheidstest uitgevoerd, om te kijken in hoeverre je met de iPhone 4 nu werkelijk sneller kunt internetten. Alle toestellen stonden daarbij in flightmode, met alleen Wi-Fi ingeschakeld. Ze waren allemaal aangemeld op hetzelfde draadloze netwerk en maakten gebruik van de SpeedTest.net testserver op dezelfde locatie (Amsterdam). Omdat de metingen soms nogal uiteenliepen hebben we meerdere metingen uitgevoerd en daarna het gemiddelde genomen.

Wat opvalt is dat bij het downloaden de iPad (ook in de test meegenomen) het best scoort, gevolgd door de iPhone 4. Bij het uploaden is er iets vreemds aan de hand: de iPhone 4 scoort slechter dan de andere toestellen.

 
Download (Mbps)
Upload (kbps)
iPhone 411.017719
iPhone 3GS9.392771
iPhone 3G6.397768
iPad Wi-Fi11.976762

Prestaties van de iPhone 4

De prestaties van de iPhone 4 vallen uiteen in twee onderdelen: de batterijduur en de processorsnelheid. Over de batterijduur is Apple altijd erg openhartig en levert behoorlijk goede indicaties. Maar over de processor levert het bedrijf heel wat minder informatie. We weten dat er een in eigen huis ontwikkelde A4-processor in zit, maar daarmee houdt het op: we weten niet de kloksnelheid en kunnen door eigen aanpassingen ook niet zomaar de vergelijking maken met processoren in andere smartphones.

Batterij

De iPhone 4 heeft een batterij met een iets hogere capaciteit dan z’n voorgangers. Technisch gezien is de capaciteit zo’n 16% groter, maar in de praktijk gaat de batterij nog iets langer mee omdat ook in de processor allerlei zaken zijn geoptimaliseerd voor dit toestel. Er is wel een factor die de batterijduur iets negatief beïnvloed, wat je merkt aan gebruikers die een navigatie-app hebben opgestart: als je vergeet de navigatiesoftware na gebruik handmatig af te sluiten zal deze blijven doorlopen op de achtergrond. Ondertussen loopt de continue locatiebepaling steeds door (je blijft ook de navigatie-instructies horen, als je je bestemming nog niet had bereikt) en de batterij loopt ondertussen in sneltreinvaart leeg. Ook al heeft Apple beweerd dat multitasking op de iPhone nauwelijks van invloed is op de batterij, het scheelt wel degelijk bij navigatie. Dit probleem is overigens niet alleen voorbehouden aan de iPhone 4, maar ook aan de iPhone 3GS met de multitasking-mogelijkheden van iOS4.

iphone-afsluitenGelukkig kun je de energieslurpende apps vrij gemakkelijk uitschakelen: druk tweemaal op de homeknop zodat het lijstje zichtbaar wordt van apps die momenteel op de achtergrond draaien. Hou je vinger een paar seconden op het icoontje van de navigatie-app gedrukt, zodat de iconen gaan wiebelen. Vervolgens verwijder je de navigatie-app uit het lijstje. De software staat nog wel op de iPhone, maar is niet langer bezig om op de achtergrond je batterij leeg te slurpen.

Ik heb de iPhone 4 een dag lang van 10:00 tot 18:00 uur meegenomen naar een pretpark en ben fanatiek gaan fotograferen en filmen. Na afloop van de dag had ik 2 GB aan foto’s en video’s gemaakt, zonder te hoeven bijladen. De batterij stond toen nog op 35%, genoeg om tijdens de avond nog wat te mailen en internetten. Apple’s claims over de batterijduur kloppen meestal wel aardig. Sterker nog: ze zijn vaak aan de voorzichtige kant. Bij de iPhone 4 belooft Apple 10 uur video afspelen, 40 uur muziek luisteren en een standby-tijd tot 300 uur. Dat blijkt behoorlijk goed haalbaar. Omdat ik de telefoon ook nog nodig had, heb ik me niet aan de 40 en 100 uur durende test gewaagd, maar wel aan het afspelen van video. Ik haalde 11:15 uur, dus ruim meer dan de 10 uur die Apple zelf belooft. Kanttekening daarbij is dat de iPhone nu nog een verse batterij heeft. Na honderden keren opladen gaan de prestaties langzaamaan achteruit.

Maar wie gaat ruim 10 uur aan één stuk zitten videokijken? Het is veel realistischer om een normale situatie te simuleren, op een iPhone 4 en daarnaast een iPhone 3GS ter referentie. We hebben daarom op beide toestellen op precies dezelfde manier gebruikt: een uur muziek luisteren, een paar video’s kijken en een telefoongesprek gevoerd van ieder 30 minuten. Ook stonden push notificaties en pushmail op beide toestellen aan. Beide iPhones waren gedurende de gehele batterijtest verbonden via T-Mobile 3G en Wi-Fi. De inhoud van beide toestellen (geïnstalleerde apps en multimedia, mailaccounts e.d.) was ook gelijk en op beide toestellen was iOS 4.0.1 geïnstalleerd. Het resultaat van de meting:

 • Na 0 uur: Beide toestellen zijn 100% opgeladen, de test kan beginnen.
 • Na 44 uur: De iPhone 3GS schakelt zichzelf uit. De iPhone 4 geef nog 36% aan.
 • Na 54 uur: De iPhone 4 schakelt zichzelf uit.

Met ‘uitschakelen’ bedoelen we dat het scherm van de iPhone na een paar batterijwaarschuwingen op zwart gaat. Je kunt de iPhone dan niet meer opstarten en zult eerst moeten opladen om nog iets op het scherm te zien. Een prima score dus, die 54 uur. Het zal in de loop van de tijd minder worden en je zult ook de eerste dagen (als je de iPhone 4 net hebt en er fanatiek mee gaat spelen) merken dat de batterij heel wat sneller leeg gaat.

Prestaties van de iPhone 4

Apple gebruikte in de iPhone 3GS een 600 MHz processor. Dat maakte Apple niet zelf bekend, maar bleek na onderzoek van reparatiebedrijven die de componenten van het toestel hebben bestudeerd. Over de A4-processor van de iPhone 4 zijn door Apple alweer geen specificaties naar buiten gebracht, maar het zou gaan om een kloksnelheid tussen de 600 MHz en 1 GHz (waarschijnlijk rond de 800 MHz). Dat is lager dan bij de iPad die over dezelfde A4-processor met 1 GHz ARM Cortex A8-gebaseerde chip beschikt. Bij de iPhone 4 is voor een lagere kloksnelheid gekozen; waarschijnlijk heeft het iets met batterijduur te maken. In de iPad is genoeg ruimte om een flinke batterij in de behuizing te verstoppen, maar bij de iPhone 4 moet alles in een zeer kleine ruimte passen.

Performance wordt natuurlijk niet alleen bepaald door de processor, maar ook door de hoeveelheid RAM. In de iPhone 4 is 512 MB aanwezig, tweemaal zoveel als in de iPhone 3GS en iPad. En daarnaast zal Apple ook nog wat toestelspecifieke optimalisaties in de processor hebben doorgevoerd, maar de kans is klein dat we daar ooit de details van zullen vernemen.

Activiteiten zoals multitasking en het opstarten van apps gaan aanmerkelijk sneller op de iPhone 4. Met een stopwatch is dat vrij nauwkeurig te meten. We hebben drie iPhones (3G, 3GS en 4) genomen, voorzien van dezelfde apps, met 3G uitgeschakeld en allemaal aangemeld op hetzelfde Wi-Fi-netwerk. Alledrie telefoons zijn vers opgestart, zodat er geen applicaties al op de achtergrond draaien.

 
iPhone 4
iPhone 3GS
iPhone 3G
Instellingen2,2 sec2,4 sec6,1 sec
Instellingen (tweede maal opstarten)0 sec (onmiddellijk in beeld)0 sec (onmiddellijk in beeld)3,1 sec
Kaarten (Google Maps)2,0 sec2,6 sec12,2 sec
Berichten1,6 sec1,8 sec4,3 sec
Aandelen (+ ophalen info)2,1 sec2,2 sec4,6 sec
Safari (+ laden iPhoneclub mobiel)7,1 sec9,823,6 sec
Twitter voor iPhone2,9 sec3,27,4 sec
TomTom9,2 sec11,4 sec25,5 sec

Om te voorkomen dat je als lezer een verkeerde indruk krijgt van deze cijfers: het gaat om pas gereboote iPhones. Misschien heb je niet de ervaring dat het 2 seconden duurt om Google Maps op te starten, maar dat komt omdat je in het dagelijks leven de iPhone niet na elke handeling herstart. Als je eenmaal een app hebt gestart gaat het de tweede keer sneller. Vandaar dat ik dit bij het onderdeel Instellingen tweemaal heb gemeten (zoals je aan de cijfers ziet gaat het bij de tweede keer sneller). Verder is het zo, dat jouw iPhone andere cijfers kan laten zien, omdat er meer of juist minder apps op geïnstalleerd staan, er minder mailboxen staan ingesteld, er minder push applicaties actief zijn, etc. Het gaat hier alleen om de verhouding van de cijfers, niet om de exacte getallen.

Conclusie: bij de iPhone 3GS boek je enige snelheidswinst als je de iPhone 4 aanschaft. Maar vooral bij de iPhone 3G is het verschil erg groot.

Accessoires voor de iPhone 4: past alles nog?

bumper-iphoneBij de lancering van de iPhone 4 werd de Bumper-case (zie foto hiernaast) gepresenteerd als een bijna onmisbaar accessoire voor de iPhone 4. Aanvankelijk was ik het daarmee eens (ik schreef rond die tijd ook een review over de Bumper-case). Maar inmiddels heb ik ontdekt dat ik plakfolie zoals de Bodyguardz toch prettiger in gebruik vindt. Mensen kiezen misschien een Bumper omdat die ‘nauwelijks zichtbaar’ is, maar in de praktijk is het ding wel degelijk zichtbaar en doet deze mijns inziens afbreuk aan het mooie design van de iPhone 4. De metalen rand is juist wat de iPhone 4 z’n bijzondere uiterlijk geeft en dat wordt aan het oog onttrokken door zo’n nerdy uitziende Bumper.

Dat ik bij aankoop van de iPhone 4 toch blij was met de Bumper-case heeft trouwens niet eens met de ontvangst (antenneproblemen) te maken, maar omdat ik het niet zag zitten om de iPhone zonder bescherming op tafel te leggen. De “glazen” achterkant van de iPhone is onbeschermd en ook al roept Apple dat het glas enorm krasbestendig is, je kunt maar beter op je hoede zijn (uit praktijkervaringen van gebruikers bleek trouwens al snel dat het glas wel degelijk miniscule krasjes oploopt). Dat de Bumper me later iets minder beviel, is enerzijds vanwege het uiterlijk, maar ook omdat de opening bij de dockconnector zo krap is gemaakt, dat je telkens de Bumper eraf moet halen als je de iPhone bijvoorbeeld in je favoriete speakerdock wilt steken.

sportarmbandDaarmee is meteen een ander probleem aan de orde gesteld: de iPhone 3G en iPhone 3GS waren aan de achterzijde afgerond, met vloeiende lijnen. De iPhone 4 is hoekiger en past daardoor niet meer in hardcases en in andere nauwsluitende accessoires (docks, hoesjes, battery packs). De Mophie Juice Pack past bijvoorbeeld niet meer: je kunt de iPhone 4 er met z’n dockconnector niet diep genoeg induwen (vanwege de afgeronde vorm van de Juice Pack) waardoor er geen contact ontstaat en de iPhone dus niet oplaadt. Bij de MiLi Power Pack (die maar een millimeter of twee dieper is uitgesneden, lukt het wel om op te laden, maar deze heeft aan de achterkant enige speling waardoor de iPhone 4 wiebelig in de MiLi zit. Zo zijn er nog wel meer accessoires die je niet meer kunt gebruiken, omdat ze zijn afgestemd op de afgeronde behuizing van de iPhone 3G/3GS. Sportarmbanden (zie foto), pouch- en sokachtige cases zoals de Sena Ultraslim Pouch of de Fabrix-cases passen nog wel, maar omdat de iPhone iets compacter is dan de iPhone 3G/3GS zitten ze net iets te ruim bij hoesjes die door veelvuldig gebruik al zijn uitgerekt. Nieuwe iPhone 4-cases komen op dit moment snel beschikbaar, zoals de SwitchEasy Nude voor iPhone 4, en daarnaast heeft Apple natuurlijk het eigen Cases-programma nu beschikbaar gemaakt, al is de keuze daar beperkt.

iphone 4 dockBij de lancering van de iPhone 4 bleek al snel dat het toestel geschikt was voor de iPhone-dock die bij de eerste generatie iPhone (uit 2007) werd geleverd. Er komt voor de iPhone 4 nog een nieuw type dock ($29) op de markt, die over een paar weken ook in Nederland verkrijgbaar is. Heb je de universele dock van Apple, dan kun je voor $9 een inzetstukje voor de iPhone 4 aanschaffen (nog niet verkrijgbaar in de Nederlandse Apple Store). Bij carkits is de situatie verschillend: de TomTom iPhone-carkit past weliswaar, maar alleen met noodgrepen zoals klittenband en plastic lidmaatschapskaartjes kun je zorgen dat de carkit goed contact maakt met de iPhone 4. De carkit van Navigon past helemaal niet, omdat deze is voorzien van een nauwsluitende houder met afgeronde hoeken. Navigon gaat binnenkort een nieuwe carkit voor de iPhone 4 op de markt brengen. TomTom gaat dat ook doen, maar heeft ook een oplossing voor huidige bezitters van de carkit in gedachten (details kunnen we nog niet geven; die zullen nog worden bekendgemaakt).

Accessoires met het ‘Works With iPhone’-logo werken trouwens – mits de juiste pasvorm – ook bij de iPhone 4. Speakers werken bijvoorbeeld prima en accessoires die voorheen bij de iPhone 3GS meldingen ‘Dit accessoire is niet geschikt’ gaven, doen dat ook bij de iPhone 4. Een voorbeeld: onze Logic3 i-Station 25 werkt prima met de iPhone 4.

Review iPhone 4: conclusie

De iPhone 4 is op diverse punten een verbetering ten opzichte van de iPhone 3GS wat snelheid, leesbaarheid van het scherm en batterijduur betreft. Heb je de mogelijkheid om vanaf je iPhone 3GS te upgraden (praktisch en financieel), dan raden we het op zich wel aan. Maar de echte aanbeveling om te upgraden geldt voor huidige gebruikers van de iPhone 3G: dat toestel is met iOS 4.0 bijna onwerkbaar traag geworden. Als je je iPhone 3G niet zo intensief gebruikt en het prima vindt om voorlopig nog op iOS 3.1.3 te blijven hangen, is dat prima. Maar wil je wel weer iets nieuws, dan is de iPhone 4 wat ons betreft een enorme vooruitgang. Wachttijden voor apps zijn opeens gereduceerd tot nul, je hoeft bij het opstarten van Instellingen niet meer 10 seconden te wachten, het toestel ziet er veel strakker uit en het scherm is ronduit prachtig. FaceTime zal voor de meeste mensen niet meteen een reden zijn om een IPhone 4 te kopen, maar de verbeterde 5 megapixel camera met flitser is dat wel (met maximale resolutie van 2592×1936 pixels). Voorheen kon je met de iPhone leuke snapshots maken, maar veel stelde de kwaliteit niet veel voor. Met de 5 megapixel camera van de iPhone kun je daadwerkelijk je digitale camera thuislaten, want de foto’s en video’s zijn goed genoeg voor meer dan huis-tuin-en-keukenfoto’s. Als gebruiker van de iPhone 3G maak je écht een stap vooruit. Dat de tweejarige abonnementen van veel iPhone 3G-kopers aflopen, maakt de overstap natuurlijk ook een stuk makkelijker.

Is de iPhone 4 een aanrader om te kopen? Wat mij betreft een volmondig ‘ja’. Ik heb tijdens het gebruik geen problemen ondervonden en ben er in alle opzichten op vooruit gegaan. Het meest lastige was nog het halen van een microsimkaartje. De constructie van het toestel is goed, je kunt je door het nieuwe uiterlijk weer even onderscheiden van de enorme groep mensen die inmiddels een iPhone heeft gekocht (indien dit belangrijk voor je is) en de iPhone 4 is op veel punten snappier. Daarnaast is het verbeterde scherm (Retina Display) een andere zeer welkome verbetering. Kopen dus! Of je daarbij de officiële route met een abonnement van T-Mobile neemt of een simlockvrij toestel met eigen abonnement neemt, zul je zelf moeten beslissen.

Tegelijk is begrijpelijk dat veel mensen vanwege ‘antennagate’ huiverig zijn geworden. Het antenneprobleem is geen verzinsel: uit metingen blijkt dat de signaalontvangst daadwerkelijk afneemt bij het vasthouden van de metalen schermrand. Andere toestellen hebben daar ook last van, maar door Apple’s keuze om de antenne langs de buitenrand van het toestel te laten lopen, is het toestel er gevoeliger voor. Concurrenten zullen dit als een designfout zien, maar Apple ziet het als een innovatie die zich nog verder moet ontwikkelen. In de praktijk hebben wij er bij twee iPhone 4′s die we gedurende 3 weken hebben getest, geen problemen mee gehad. We konden altijd gewoon bellen en hadden geen last van wegvallende gesprekken (waarbij Jean-Paul zelfs linkshandig is, en er dus bovengemiddeld last van zou moeten hebben). Wat ons betreft is uiteindelijk het netwerk van de operator van even grote invloed op storingen en afgebroken gesprekken. Slecht bereik én de gewoonte om je iPhone tijdens het bellen nogal stevig met je handen te omsluiten, kan er bij bepaalde mensen voor zorgen dat de iPhone 4 totaal onbruikbaar is. Toch schatten we in dat voor 95% van de gebruikers er geen enkel probleem is, zeker niet als je een hoesje of een vorm van coating gebruikt. En mocht je je toch nog zorgen maken: nog even tot 30 september wachten om te zien of de zogenaamde ‘kinderziektes’ zijn verholpen en de iPhone misschien wel bij meer operators te koop is, is natuurlijk ook gewoon een optie.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

Gerelateerde berichten

149 reacties

 • rene
  4 years

  Ik neem hem zeker! net nog gebelt naar T-mobile en zit in de eerste zending!! 30e here i come!! Mooie review

  Antwoord Quote

 • beukje
  4 years

  Ohh Eindelijk..

  Hier ga ik van genieten @Madrid !!
  Mijn dank is groot…!!!

  Antwoord Quote

 • Cengiz
  4 years

  Heel goede review! Ik ga de iPhone 4 zeker kopen!

  Antwoord Quote

 • Kees
  4 years

  Zeiden ze dat ze werkelijk 30 juli beginnen met leveren dan?

  Antwoord Quote

 • d.vdvliet
  4 years

  Ik heb de iPhone 4 nu 2 a 3 weken in bezit en mijn verbinding is nog geen 1 keer weggevallen met Vodafone maar krijg wel een gratis hoesje:D.

  Antwoord Quote

 • FectionNL
  4 years

  Jeetje. Je blijft ook maar typen he Gonny. Ongelovelijk. :P

  Mooie review hoor :)

  Antwoord Quote

 • Marc
  4 years

  Mooie review, ben er zeer tevreden over. Gelukkig heb ik de iPhone4 gekocht via PhoneHouse en komt hij zeer snel binnen om er mee te kunnen spelen.

  Weet alleen niet waarom mensen zeggen dat de eerste zending al op de 30ste is. Volgens T-Mobile duurt het nog zeker 6 tot 8 weken, dus dat is niet 30 juli volgens mij. Snap daar even niets van eigenlijk :)

  Antwoord Quote

 • Slowdown
  4 years

  Eindelijk een beetje een genuanceerd verhaal….
  Ben geen Apple/Microsoft fan of hater maar vaak zo’n hysterisch geblaat over dit apparaat.
  Weet nog niet of ik er een ga nemen… In ieder geval ga ik er NIET voor in de rij liggen ;-)

  Antwoord Quote

 • Prima review. Goed dat jullie nog even hebben gewacht totdat Apple met een reactie kwam. Ik heb trouwens ook sinds 24 juni een iPhone 4 en heb geen problemen met de ontvangst. Wel heb ik het teruglopen van het aantal streepjes ontvangst gezien, maar dit is ook zo bij de HTC Touch van m’n vriendin.

  Enige probleem waar ik nog tegen aan loop is het pairen via Bluetooth met m’n Macbook Pro. Dit lukt maar niet terwijl pairen met de TomTom Carkit wel lukt. Zal dus ook wel een software kwestie zijn.

  Overigens kun je TomTom Carkit ook blijven gebruiken als je een stukje dik tape plakt op het onderste deel achter de dock connector.

  Antwoord Quote

 • ajongebreur
  4 years

  Eindelijk eens een duidelijk verhaal. Ga zo door!

  Antwoord Quote

 • LoaLoa
  4 years

  Opvallend stukje, voor mij dan, over multitasking. Bij de controle of ik nog apps op de achtergrond had draaien, bleken dit alle apps te zijn… :-(
  Moet je nu elke keer dat je een app afsluit (m.b.v. de homeknop) ze ook nog een keer sluiten op de manier zoals Gonny heeft beschreven??

  Antwoord Quote

 • alexander
  4 years

  hebruik hem nu zelf ook iets langer dan 1 week.
  gewoon super ding geen terugval op netwerk.
  ik zit wel bij Proximus hier in Belgie overal goed ontvangst.

  Antwoord Quote

 • PardyHardy71
  4 years

  Gonny van der Zwaag, Je eerste review (deel 1) had ik nog mijn twijfels maar na deze review heb je echt ALLE twijfels bij me weg genomen… Nu MOET en ZAL ik ‘m hebben hahaha

  Bedankt voor je te gekke review! :D

  Antwoord Quote

 • rene
  4 years

  @Marc: De levertijd duurt 6-8 weken maar dat houdt niet in dat T-mobile de toestellen dan nog niet binnen heeft. de 30e verwachten ze te kunnen leveren maar mocht er iets tussen komen dan hebben hun zich ingedekt voor 6 tot 8 weken. Dus de 30e is de datum van verzending.

  Antwoord Quote

 • 4 years

  Het probleem is dat je de antenne een mis aanpasing maakt, dat de zender het zendvermogen laat terug regelen. Tevens het wifi signaal soort het gsm ontvanger doordat je dat signaal rechtstreeks de ontvanger in werkt, door de kortsluiting in je hand. Dat valt in het SDR ontwerp van de ontvanger nooit op te lossen. Dit staat helemaal los van het besturingsprogamma van de iphone. Maar ja, weten gebruikers veel.

  Antwoord Quote

 • @LoaLoa – Nee, de iPhone sluit ze naar behoefte af en toont de ca. 30 laatst opgestarte apps. Bij navigatie-apps is het wel slim om handmatig af te sluiten, omdat ze de iPhone meer belasten. En het kan ook vervelend zijn: ik liep gisteren over straat terug naar huis en dacht mijn navigatie-app te hebben afgesloten, maar kreeg opeens terwijl ik iemand voorbijliep een melding “Rechts afslaan!” te horen. Kan gênante situaties opleveren in winkels en zo.

  Antwoord Quote

 • Marc
  4 years

  @rene: Bedankt voor je reactie, het is me nu iets duidelijker :)

  Antwoord Quote

 • rene
  4 years

  @Marc: Met de micro sim kan het helemaal leuk worden. Krijgen we eerst de Iphone 4 moeten we daarna dagen in de rij staan om de micro sim te krijgen :S
  Kan niet wachten ik heb me kampeer spullen al gepakt ;)

  Antwoord Quote

 • Ralph
  4 years

  Leuke review, helemaal gelezen. Met mijn 3GS zit het nog goed, ik hoef nog niet up te graden. Als ik een 3G had zou ik het wel doen.

  Antwoord Quote

 • Flugeltje
  4 years

  @Gonny van der Zwaag:
  Dit had ik met mijn 3Gs in de trein (met jailbraik multitask), was navigatie aan het testen, maar dat werkte niet zoals ik het wilde. Vervolgens in slaap gevallen en na 10 min (eindelijk gps fix), kon de hele trein genieten van aanwijzigen en dat ik moest omkeren…

  Antwoord Quote

 • Ruud
  4 years

  Gonny,

  Weer een uitstekende review, buitengewoon beschreven en o zo volledig. mijn complimenten

  Antwoord Quote

 • Marc
  4 years

  Had gehoopt dat jullie de GPS antenne uitvoeriger hadden besproken.
  Want ik kan uit het stukje niet opmaken of deze antenne nu beter is of niet.
  Kun je er bijvoorbeeld goed mee navigeren in de auto zonder extra antenne???

  Leuke review al kon antennagate wel wat korter.

  Antwoord Quote

 • Peter
  4 years

  goede review!
  ik was aanvankelijk ook wat huiverig door de ‘antennagate’ maar denk dat het meer een storm in een glas water is.
  eens zien of ik er deze week een te pakken kan krijgen.

  Antwoord Quote

 • alchemist
  4 years

  Bedankt voor deze review. Ik laat de iPhone 4 aan me voorbij gaan. Mijn iPhone 3g doet het nog prima en vind ik eigenlijk mooier.

  Overigens is die A4 processor van de iPhone 4 helemaal niet zo uniek: de Samsung Wave en Samsung Galaxy S hebben dezelfde processor.

  Antwoord Quote

 • Chris
  4 years

  Misschien heb ik wat gemist, maar wat is er 30 september?
  Wat zou het voor nut hebben om tot dan te wachten?
  Graag weet ik dit voor vrijdag, dan hoef ik niet voor de winkel te gaan camperen ;-)

  (Red.) Op 30 september loopt de actie met gratis hoesjes af. Daarna gaat Apple het evalueren. Wellicht hebben ze dan ook een definitieve oplossing (bijv. een coating).

  Antwoord Quote

 • Robert
  4 years

  Hulde Hulde Gonny,

  Mooi verhaal, nu sta ik nog meer te popelen om de iPhone 4 aan te schaffen. Mijn G3′tje doet het nog steeds prima hoor.

  Antwoord Quote

 • eiskoud
  4 years

  mooie zinvolle review.. hij staat nu boven aan mijn lijstje!

  Antwoord Quote

 • Simon
  4 years

  Ben het nu aan het lezen en heb nu het stuk van het antenenprobleem af. Vind het toch wel zonde dat jullie zoveel info geven, maar slechts een klein beetje eigen ervaring.

  Antwoord Quote

 • Joost
  4 years

  Dat zijn flinke upload snelheden, of waren hier kbps bedoeld in plaats van Mbps ;)

  (Red.) Aangepast naar kbps.

  Antwoord Quote

 • Jeroen
  4 years

  Heb hem al besteld, ga er zeker op vooruit met mijn 2G :)

  Antwoord Quote

 • Rik
  4 years

  Ik hoor alleen maar over de belkwaliteit die afneemt door de oerdomme antenne.

  Hoe zit het met internetten op de iPhone 4?

  Valt de verbinding dan ook weg?!

  Antwoord Quote

 • Marco
  4 years

  Mooi review.
  Ben echter ook benieuwd naar de GPS functie bij navigeren. Wellicht geen TT houder nodig?

  Antwoord Quote

 • 4 years

  Fantastische en vooral duidelijk en uitgebreide review!
  Ik was 90% zeker om de iPhone4 te kopen en nu 110% ;-)

  Dank je wel!

  Antwoord Quote

 • MrMaikey
  4 years

  Alleen al die snelheidswinst woohoo, ik had van de week een 3GS in de hand en schrok gewoon hoe veel sneller die al was. Maja mijn 3G staat ook al aardig vol lolz.. Ik kan echt niet wachten mijn nieuwe Iphoney 4..:P

  (aan de telefoon houden ze zich steenvast aan de levertijd van 8-10 weken, zucht)

  Antwoord Quote

 • Martijn
  4 years

  Er staat een fout in het artikel. Als je de navigatie annuleert kun je het programma gewoon probleemloos aan laten staan op de achtergrond. Pas wanneer er een route open staat wordt de locatiebepaling op de achtergrond gebruikt. Dat kan je dan ook zien in de statusbalk. Geen reden dus om handmatig af te sluiten (ik gebruik Navigon, over Tom Tom kan ik niks zeggen, maar ik verwacht hetzelfde).

  Antwoord Quote

 • LoaLoa
  4 years

  @Gonny van der Zwaag: Gelukkig!! Dankjewel voor je snelle reactie.

  Antwoord Quote

 • @Marco – De gps-chip is niet zo spectaculair verbeterd hoor. De TomTom-houder heeft meer effect dan de vernieuwingen in de chip. Alleen jammer dat de iPhone 4 niet goed contact maakt.

  Antwoord Quote

 • Joep
  4 years

  Goede review!

  Voor mij nog geen update. 3Gs werkt prima en vind ik mooier. Ik richt al mijn pijlen op de IPhone 5, dat moet een knaller worden…

  Antwoord Quote

 • heijdemann
  4 years

  Allermooiste van deze review…Hij is volgens mijn mening eerlijk en objectief!

  Antwoord Quote

 • Ik
  4 years

  Zeer mooi artikel !

  maar dit hoeft natuurlijk niet je mening te veranderen heb niet alles gelezen maar er worden misschien 4 verschillende voorbeelden gegeven van het antenne probleem

  Antwoord Quote

 • boogja
  4 years

  hebben hebben hebben!! dadelijk t-mobile nog maar eens bellen :P

  goede review!!

  Antwoord Quote

 • Melvin
  4 years

  Waarschijnlijk kan ik vrijdag mijn iPhone 4 ophalen maar zeg je eerlijk dat ik er een gemengd gevoel bij heb. Ik zou stevig balen als er toch een hardwarematige wijziging zou komen. Dan heb ik direct het idee dat mijn toestel niet OK is, ook als ik geen problemen zou ervaren.

  Antwoord Quote

 • (Red.) Opmerking: graag geen discussie over de levertijden of (telefonische) bestellingen. Er zijn voldoende andere artikelen waar je deze reacties kwijt kan (of in het forum), maar bij dit reviewartikel is het off-topic. Dank voor jullie medewerking.

  Antwoord Quote

 • Jan-Paul
  4 years

  Mooie uitgebreide review!

  Ik vind mijn 3Gs nog zo prettig (sinds iOS4 en iOS4.01 wel veel crashes trouwens) dat ik misschien wel kan wachten op iPhone 5, maar zeker weten doe ik het nog niet, want mijn schoonmoeder heeft een iPhone 4 besteld en dat steekt toch wel een beetje! ;-)

  Antwoord Quote

 • Dennis
  4 years

  Mooie uitgebreide review
  1 opmerking:

  Maar zat je in een gebied met gemiddeld bereik (bijvoorbeeld -95 dB) dan zag je ook 5 streepjes op je telefoon, maar in zo’n situatie heeft een terugval van -30 dB een veel groter effect. Je komt dan op -65 dB en het aantal streepjes valt plotseling volledig weg.

  -95 – 30 is -125 niet -65 ;) Anders zou je een verbetering in bereik krijgen.

  Antwoord Quote

 • Simon
  4 years

  Origineel geplaatst door Peter
  goede review! ik was aanvankelijk ook wat huiverig door de ‘antennagate’ maar denk dat het meer een storm in een glas water is. eens zien of ik er deze week een te pakken kan krijgen.

  Daar vergis je je in. Ze zijn misschien wel ‘familie’ van elkaar maar er zitten zeker verbeteringen in: verbruikt minder energie en wordt ook zeker minder warm.

  Verder erg leuk om deze review te lezen. Ik heb de iPhone 4 ook besteld en kijk vooral uit naar het Retina Display. In hoge kwaliteit filmpjes kijken! En het lijkt erop dat het helemaal geen probleem zal zijn om 10 uur lang ofzo achter elkaar te kijken (denk aan een een vlucht naar bijvoorbeeld de Nederlandse Antillen!).

  Antwoord Quote

 • Henk van der Stelt
  4 years

  Prima review!

  Antwoord Quote

 • Rolf
  4 years

  Goede review! Ben nu overtuigd. Zat eerst nog te denken aan de Galaxy S maar die schijnt nog veel meer problemen te hebben. Dus de iPhone 4 wordt het!

  Antwoord Quote

 • reynaert.devos
  4 years

  Al zit ik met een iPhone 3G, ik mis toch nog die ene killer-app om de overstap te maken naar de iPhone 4. De prijs is toch zeer hoog te noemen in België (739 euro is voor sommigen een half maandloon!).

  Antwoord Quote

 • M1ch3l
  4 years

  Origineel geplaatst door heijdemann
  Allermooiste van deze review…Hij is volgens mijn mening eerlijk en objectief!

  +1

  Antwoord Quote

 • Martin de Bes
  4 years

  Origineel geplaatst door alchemist
  Bedankt voor deze review. Ik laat de iPhone 4 aan me voorbij gaan. Mijn iPhone 3g doet het nog prima en vind ik eigenlijk mooier.Overigens is die A4 processor van de iPhone 4 helemaal niet zo uniek: de Samsung Wave en Samsung Galaxy S hebben dezelfde processor.

  Ja vast: Apple gaat een eigen ontwikkelde chip ook in de Samsung laten plaatsen. En zeker als de chip splinternieuw is en de verf nog droogt van de eerste apparaten die er mee zijn uitgerust.
  Nee, Alchemist, over een jaar of twee kan het goed zijn dat ie ge-OEMd wordt, maar dat is nu nog zeker niet zo.

  Antwoord Quote

 • 4 years

  geweldig review… heb de mijne pas 2 dagen en heb echt moeite moeten doen om 1x de “death grip” te reproduceren, ‘n non issue dus voor mij. enige “problem” wat ik heb is yellow’ish fotos als ik een foto maak in een “donkere” omgeving, maar alleen bij witte objecten en gezichten. was gisteren bij de Apple store en ze hadden hem zonder vragen omgeruild als ik m’n doos/recept bij me had gehad. (sterker nog, omdat ze alleen 32Gb hadden had ik die gekregen terwijl ik een 16Gb heb)

  kortom… erg ERG tevreden en blij met de 4.

  Antwoord Quote

 • ALex
  4 years

  Ik had beslist om te wachten tot 30 september maar nu begin ik toch weer te twijfelen…
  (Het zou mijn 1e iphone zijn)

  Antwoord Quote

 • Peter
  4 years

  @ Gonny en haar medewerkers (kan me nauwelijks voorstellen dat je alle testen alleen gedaan hebt?)
  Mooie review, zeer compleet en daar is veel tijd ingekropen zeker?

  Wel of geen iPhone 4, na deze review en conclusie kan ik me alleen maar aansluiten, kopen dus :-)

  Antwoord Quote

 • Bulletje
  4 years

  @Rolf: Echt? Ik zat ook te twijfelen over de Galaxy S. Blij dat ik het dan niet gedaan heb. Heb je toevallig een link naar de problemen van de Galaxy S? Ben wel benieuwd.

  Antwoord Quote

 • Peter
  4 years

  @ rudeboy

  yeah right, precies of ze gaan je een iPhone leveren met meer geheugen…

  Antwoord Quote

 • P@t
  4 years

  Groot respect voor Gonny en het iPc-team. Top review!

  Belachelijk dat jullie zelf in de rij moeten staan in Londen om een iPhone 4 te bemachtigen, om er zo’n stuk over te kunnen schrijven. Indien Apple meeleest: zorg dat die mensen bij een volgende lancering gewoon twee apparaten opgestuurd krijgen, ze zullen een eerlijke en objectieve review schrijven. Hulde.
  Nu weet ik zeker dat ik m’n 3G aan de wilgen hang! :-D

  Antwoord Quote

 • @Peter – Nou, medewerkers…? Ik heb het meeste zelf gedaan hoor, met een beetje hulp van Jean-Paul. En tussendoor gewoon nieuws blijven schrijven. Da’s ook de reden dat het wat langer heeft geduurd: het moest steeds in de verloren uurtjes…

  Antwoord Quote

 • @Dennis – Je hebt gelijk. Dit is nu aangepast in de review :) Bedankt voor de correctie.

  Antwoord Quote

 • dave
  4 years

  duidelijke review, neutraal en kritisch.
  goed gedaan

  Antwoord Quote

 • Rolf
  4 years

  Bulletje

  Ik weet niet meer precies op welke site ik het had gezien maar het ging over dat de GPS antenne het voor geen meter deed en dat het toestel af en toe een zwart scherm kreeg:S Het zou dan liggen aan dat Android 2.1 geen 512 MB Ram geheugen ondersteund en dus maar de helf gebruikt! Ook zou het interne geheugen heel traag zijn waardoor externe applicaties (Google Earth, Hyves enz..) bij het downloaden/installeren heel traag gingen.

  Antwoord Quote

 • Peter
  4 years

  @Gonny van der Zwaag: Slechts een woord : “respect”
  PS ook voor Jean-Paul ;-)

  Antwoord Quote

 • Mick van Gool
  4 years

  Erg goede review.
  Even dacht ik er over na om hem toch niet te kopen, maar na deze review weet ik het weer zeker; ik ga hem halen.

  Antwoord Quote

 • Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
  Alleen jammer dat de iPhone 4 niet goed contact maakt.

  Dit is eenvoudig op te lossen.

  Antwoord Quote

 • @Conno van Wijk – Dat is ook de oplossing die we in het review noemen en zoals we het momenteel gebruiken. Maar dan nog blijft het nogal gokken of de iPhone wel/niet contact maakt. Gelukkig is TomTom bezig met een meer permanente oplossing (zie ook opmerking in review)

  Antwoord Quote

 • 4 years

  Mooie review. Ben er helemaal doorheen gegaan, en dat is nogal wat, maar ik heb nu maar besloten dat ik eerst ga wachten tot september. Dan loopt zowiezo mijn abo af.

  Goed gedaan :)

  Antwoord Quote

 • Tom D
  4 years

  Extras van 3G naar 3Gs:
  -Sneller processor (600 Mhz)
  -Meer wekgeheugen (256mb)
  -Meer geheugen (16Gb-32Gb)
  -Beter camera (3mp)
  -Video opname (vga – 30 fps)
  -Kompas
  -Voice control
  (geen vooruitgang: uiterlijk en ook de resolutie gelijk gebleven 480×320) 

  Extras van 3Gs naar 4:
  -Nieuw uiterlijk
  -Dunner
  -Beter scherm (retina display 330 ppi)
  -Meer resolutie (960×640)
  -Sneller processor (A4 chip – 1 Ghz)
  -Meer werkgeheugen (512mb)
  -Langer batterijduur
  -Beter ontvangst (quadband)
  -Wifi-n
  -Extra microfoon
  -Gyroscope
  -Micro sim (hoeft geen verbetering)
  -Beter camera (5mp)
  -Led flash
  -HD filmen (720p – 30 fps)
  -Front camera
  -Facetime
  -iMovie
  (Geen vooruitgang: geheugen gelijk gebleven 16gb-32gb)

  Volgens mij is het duidelijk dat iPhone 4 een grotere update heeft gekregen dan iPhone 3Gs. 3Gs was meer een tussenmodel, maar 4 is een echte knaller. Zelfs beter dan iPad wat niemand had verwacht.  

  Antwoord Quote

 • paul
  4 years

  Wat veranderd er na 30 september? Dat kan ik nergens terugvinden.
  Bedankt voor de info

  Antwoord Quote

 • sasf
  4 years

  Ik heb vanaf het begin gezegd dat heel die “antennagate” zwaar overdreven was en het heeft mij er niet van weerhouden een iPhone 4 te bestellen.
  Toch is het wel prettig om nu jullie oordeel hierover te horen. En opnieuw blijkt dat jullie er in de praktijk geen last van hebben.
  Klinkt allemaal hoopvol dus.
  Die gratis hoesjes zijn overigens leuk, ik had alleen gehoopt dat ook de bodyguardz erbij hadden gezeten :).

  Antwoord Quote

 • @paul – Op 30 september loopt de gratis iPhone 4-case actie af en gaat Apple herevalueren of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn voor het ‘antenneprobleem’.

  Antwoord Quote

 • Twan
  4 years

  Mooie review. Ga hem zeker halen. Weet iemand trouwens of hij vrijdag ook in de online Apple store te bestellen zal zijn? Of voorlopig alleen via t-mobile en de overige online kanalen zoals in de koopgids staat beschreven?

  Antwoord Quote

 • Henk
  4 years

  Haha tuurlijk wel. De processor is nota bene ontwikkeld door Samsung zelf. Het is juist mooi dat apple ‘m ook mag gebruiken en mag voorzien van haar eigen tweaks. Overigens gebruikt Samsung ‘m ook alleen nog maar in haar topmodellen en is het inderdaad top of the bill…

  Origineel geplaatst door Martin de Bes
  Origineel geplaatst door alchemistBedankt voor deze review. Ik laat de iPhone 4 aan me voorbij gaan. Mijn iPhone 3g doet het nog prima en vind ik eigenlijk mooier.Overigens is die A4 processor van de iPhone 4 helemaal niet zo uniek: de Samsung Wave en Samsung Galaxy S hebben dezelfde processor.Ja vast: Apple gaat een eigen ontwikkelde chip ook in de Samsung laten plaatsen. En zeker als de chip splinternieuw is en de verf nog droogt van de eerste apparaten die er mee zijn uitgerust. Nee, Alchemist, over een jaar of twee kan het goed zijn dat ie ge-OEMd wordt, maar dat is nu nog zeker niet zo.

  Antwoord Quote

 • Zcdb
  4 years

  Zo zeg. Als ik deze (overigens gewéldige) review zo lees, snap ik dat je hier wat langer over doet, Gonny. Heel goed dit.

  Hulde!

  Antwoord Quote

 • WvB22
  4 years

  Origineel geplaatst door Martin de Bes
  Ja vast: Apple gaat een eigen ontwikkelde chip ook in de Samsung laten plaatsen. En zeker als de chip splinternieuw is en de verf nog droogt van de eerste apparaten die er mee zijn uitgerust.
  Nee, Alchemist, over een jaar of twee kan het goed zijn dat ie ge-OEMd wordt, maar dat is nu nog zeker niet zo.

  Dan heb je het nog niet helemaal begrepen. De A4 chip van Apple is grotendeels een Samsung design, waar Apple een paar tweaks en aanpassingen op heeft toegepast (na het overnemen van een chipmaker genaamd Intrinsity). Sterker nog, de chip komt gewoon uit een Samsung fabriekje gerold, hoewel sommige delen best gepatenteerd zullen zijn. Of de chips dus precies hetzelfde zijn is de vraag, maar de basis is in ieder geval zeker hetzelfde.

  Antwoord Quote

 • P5ycH0
  4 years

  Als het antenne ‘probleem’ ook bij andere toestellen voorkomt, en die hebben ‘geen’ probleem, dan heeft de iPhone 4 ook geen antenne probleem. (En dit geldt dus ook visa-versa).
  Leuk, die woord-spelletjes op internet.

  Antwoord Quote

 • Vincent
  4 years

  Origineel geplaatst door rene
  @Marc: De levertijd duurt 6-8 weken maar dat houdt niet in dat T-mobile de toestellen dan nog niet binnen heeft. de 30e verwachten ze te kunnen leveren maar mocht er iets tussen komen dan hebben hun zich ingedekt voor 6 tot 8 weken. Dus de 30e is de datum van verzending.

  Precies, dit met de launch van de 3G in het achterhoofd.
  De verkoper bij de t-mobile shop waar ik mijn iphone 4 heb besteld zegt zijn voorraad donderdag de 29e binnen te krijgen en gaat dan smsen versturen dat men deze de volgende dag op kunnen halen. Hij weet alleen nog niet hoe groot zijn voorraad gaat worden.
  Ik verwacht dus wel dat de mensen die bovenaan de lijst staan vrijdag al kunnen Facetimen. :)

  Antwoord Quote

 • *BEAR*
  4 years

  Mooi review, hartstikke duidelijk! bedankt Gonny!

  Antwoord Quote

 • proeat
  4 years

  Jammer dat ik geen klant ben van tmobile.. word voor mij wachten vrijdag ochtend maar waarschijnlijk nog veeel langer wachten..

  Wel even een vraag, ik ben van plan een 4 te halen dus, maar met de apple bumper case. Kan je hier gewoon een koptelefoon aansluiten zonder dat hij los zit of last heeft van de bumper?

  Prima review verder! lekker overzichtelijk.

  Antwoord Quote

 • sander
  4 years

  Ã’p de site van de Volkskrant stond ook een evaluatie van de iPhone 4.
  Conculusie: de beoordelaar heeft de iPhone 4 in de kliko gegooit. Vond het waardeloos toestel.
  Bv: als je in adresboek een naam wilt intypen duurt het bijna 1 minuut voordat de 2e letter op scherm verschijnt
  Ik zou even wachten met aanschaffen

  Antwoord Quote

 • ppl
  4 years

  De hand vormt bij aanraking een ‘brug’ tussen de twee metalen delen: boven het streepje zit de antenne voor Bluetooth/Wi-Fi/GPS en onder het streepje de antenne voor UMTS/GSM.

  Als je naar het plaatje van de antenne kijkt dan zie je dat de antennes de volle lengte van beide zijkanten in beslag nemen. Aangezien je de telefoon altijd aan de zijkanten vast zult houden maak je dus altijd een brug tussen de twee metalen delen. Dit is niet iets unieks aan dat kleine zwarte stukje. Waarschijnlijk is dat zwarte stukje het beginpunt van beide antennes waardoor het signaal op dat punt het sterkst is en een brugging daar het meeste (negatieve) effect heeft. Het is in ieder geval niet iets wat je zomaar kunt zeggen, daar is het allemaal net wat te complex voor. Dat is ook de reden waarom de bruggingstheorie (en eigenlijk ook ieder andere) nogal lek is. Het is een mogelijkheid, niet de directe oorzaak.

  Dat er zo’n ophef is gemaakt over het signaalverlies van de iPhone 4 heeft misschien ermee te maken dat de iPhone een telefoontoestel voor de massa is geworden.

  Dat is een oorzaak. Het andere is het huidige negatieve klimaat bij weblogs en nieuwssites waarbij kwantiteit en snelheid van veel groter belang is geworden dan kwaliteit. Je ziet het ook duidelijk terug in de berichten zelf: er staan vaak kleine fouten in en aardig wat spel- en grammaticafouten naast het feit dat berichten vaak nog wel eens erg summier zijn (dingen die we overigens niet kunnen zeggen over deze review; uitgebreid zoals een review behoort te zijn). Ik herinner mij nog een tijdperk waarin men wel uitgebreide nieuwsberichten had waar je heel af en toe nog wel eens een spelfoutje kon ontdekken. Tot slot is er nog het probleem dat er heel veel mensen menen dat ze verstand van zaken hebben terwijl dat absoluut niet zo is. Dan krijg je hele rare verhalen waarbij de antenne als de enige en absolute boosdoener wordt aangewezen terwijl iedere techneut die daadwerkelijk kennis van zaken heeft weet dat er veel meer aan de hand kan zijn. Dit soort dingen zie je ook gebeuren bij rechtszaken dankzij tv series als CSI. Men denkt dat alles net zo makkelijk gaat als in de tv serie terwijl de werkelijkheid heel anders is. Dingen zijn een stuk complexer dan kan lijken. Ook in het aanwijzen waarom er zo’n hysterie is ontstaan over die problemen met de iPhone 4 zijn er meerdere oorzaken te bedenken die allemaal wel een duit in het zakje hebben gedaan. Ook hier ligt het allemaal wat gecompliceerder dan je zou denken.

  …en tijdens stiltes in het gesprek is het daadwerkelijk stiller.

  De ervaring leert dat een hele stille lijn voor nogal wat verwarring kan zorgen bij gebruikers. Men heeft dan het idee dat de lijn dood is. Dit is dan ook de hoofdreden waarom er altijd een ruisje op de lijn wordt gezet, dan is er voor de gebruiker een indicatie dat de verbinding werkt. Ik ben benieuwd wat dit voor mensen in de praktijk gaat betekenen, als in hoe irritant mensen dit gaan vinden.

  De kwaliteit van de opnames is hetzelfde en je hebt meer last van achtergrondgeluiden dan tijdens een telefoongesprek (waarbij de ruisonderdrukking wél werkt).

  Dat is een hele zinnige keuze omdat je vaak ook het totaal geluid wil kunnen opvangen. Ruisonderdrukking kan er voor zorgen dat bepaalde dingen die je wel op de opname wil hebben ook weggedrukt worden omdat ze te zacht zijn. Een keuze mogelijkheid om ruisonderdrukking in/uit te schakelen zou helemaal mooi zijn.

  Antwoord Quote

 • Maarten
  4 years

  Beste Gonny van der Zwaag,

  Wat een TOP REVIEUW weer!! enorm bedankt! en uiteraard begrijpelijk dat we op deze 2e revieuw wat langer moesten wachten!
  Ik weet nu zeker dat ik de Iphone 4 ga halen, maar ik moet alleen nog afwachten wanneer Vodafone de Iphone 4 gaat verkopen… Weten jullie daar mischien al wat meer over…?? ik zou het graag van je/jullie horen!

  Alvast enorm bedankt!

  Antwoord Quote

 • ron73
  4 years

  Als ik in mijn auto rijd, dan gaat de signaal sterkte van mijn iPhone4 binnen een paar honderd meter van volle sterkte naar 1. Meestal is bereik 2-3 streepjes. Zelfs met 1 streepje kan ik nog prima bellen. Helemaal wegvallen van het signaal is nog niet gebeurd.

  Antwoord Quote

 • DizzyDix
  4 years

  jups, en vrijdag ga ik 5 mensen blij maken!!!!!

  OH ja, en beste mensen ik vind dat we de reviewers volgend jaar moeten/mogen supporten als het gaat om zo geweldige reviews.

  Als we samen een pot maken en iedereen doneert wat dan kunnen ze het van ons geld kopen en ons dan zo een vette review geven.

  Ik hoor jullie reacties!

  Antwoord Quote

 • Pete
  4 years

  Complimenten voor de review, erg uitgebreid en goed gedaan.
  Hopelijk krijgen ze vrijdag genoeg iPhones binnen bij Belcompany, ik wil hem echt hebben!

  Antwoord Quote

 • Robbert
  4 years

  Haha, top jongens, gewoon kopen die iPhone 4..

  Antwoord Quote

 • Willem...
  4 years

  Mooie review en alles goed beargumenteerd !
  Weet nu echt de volle 1000 % dat ik er een ga kopen !
  Bedankt Gonny en Jean-Paul !

  Antwoord Quote

 • Smegd
  4 years

  Origineel geplaatst door M1ch3l
  Origineel geplaatst door heijdemannAllermooiste van deze review…Hij is volgens mijn mening eerlijk en objectief!+1

  +1

  Antwoord Quote

 • Eur van Andel
  4 years

  Voor zoiets belangrijks wacht je toch even tot je elkaar weer kunt zien?

  Is dat nou niet just de bedoeling met Facetime?

  Antwoord Quote

 • matijs
  4 years

  Lekkere review Gon, en nu maar kopuh kopuh kopuh !!!

  Antwoord Quote

 • Florens
  4 years

  Prachtig review wat eindelijk duidelijk geeft over de antenneproblemen. Eerst dacht ik; gewoon Abbo afwachten en dan neem ik hem wel, maar na dit review ben ik misschien wel van plan eerder stappen te ondernemen, aangezien m’n abbo pas in april 2011 afloopt. Nogmaals; prachtreview

  Antwoord Quote

 • patricia
  4 years

  Helder en duidelijk!
  Bedankt gonny!

  Antwoord Quote

 • Grover
  4 years

  @sander:

  Dat is wederom de ervaring van één persoon. Als je vanwege één slechte review afhaakt, dan kun je volgens mij nooit een telefoon kopen :P

  Bedenk wel dat het bij de Volkskrant een beetje linkse rakkers zijn geworden de laatste jaren. Die vinden het maar wat leuk als ze een bedrijf als Apple zogenaamd kritisch kunnen beoordelen (ik ben zelf o.a. Volkskrant lezer :P). Er zijn ook zat reviews te vinden waarbij de iphone goed uit de verf komt. Als je de filmpjes op youtube mag geloven is hij ook retesnel.

  Ik zou me niet te druk maken over wat één zogenaamde ‘kenner’ schrijft. Vaak hebben dat soort lui al een oordeel voordat ze gaan testen. Ze zijn dan ‘gekleurd’ en niet meer objectief. Ga altijd af op je eigen ervaringen.

  Uiteraard niets ten nadele van de prachtige review van Gonny. Thumbs up.

  Antwoord Quote

 • 4 years

  @sander: Goed gezien bro. Dat was de iPhone 3G. Van twee jaar geleden. 2008 belt, ze willen je reactie terug:

  http://www.vk.tv/opinie/article1055748.ece/Vincent_Everts_over_de_iPhone_piece_of_shit

  Antwoord Quote

 • matijs
  4 years

  3 hoeraatjes voor miss Gonnypenny :))

  Antwoord Quote

 • Als ik die opstartresultaten zo zie hoef ik voor de snelheid niet perse een iPhone 4 te kopen. Batterij is wel erg verbeterd zo te zien, maar ik heb nog maar vrij weinig dat m’n telefoon echt leeg is aan het eind van de dag.

  Volgend jaar dan maar weer de nieuwe. Dan zullen ook vast het gros van de apps de resolutie ondersteunen en is de schijfruimte hopelijk ook uitgebreid naar 64GB.

  Na de 30e kunnen we dus weer uitkijken naar de iPhone 5 (of hoe ze ‘m nu weer willen noemen).

  Antwoord Quote

 • Grover
  4 years

  @Tom: Haha ook dat nog. Ik kon m al niet vinden :P. Wat een omhooggevallen showvogel is die vent. Hij heeft geen zinnig woord gemeld over de 3G.

  Antwoord Quote

 • Jodoks
  4 years

  Heel fijn duidelijk en feitelijk geschreven. Dat zijn de artikels zoals ik ze graag lees.

  Antwoord Quote

 • Patty
  4 years

  “Heb je de universele dock van Apple, dan kun je voor $9 een inzetstukje voor de iPhone 4 aanschaffen” whahaha $9 voor dit ministukje plastic, afzetters

  Antwoord Quote

 • postman
  4 years

  Ongelofelijk goeie review, zeg! Ik had hem al besteld (abo verlenging) afgelopen dinsdag maar ben nu helemaal wild enthousiast!!! Weet alleen nou ff niet wanneer die geleverd gaat worden. Tegen mij is ook 6-8 wk verteld. Wacht het gewoon af.

  Heb trouwens Android 2.1 (in combinatie met Galaxy) geprobeerd maar dat haalt het zeker niet bij mijn huidige 3gs met 4.0.1
  Uiteindelijk ben ik het afgelopen jaar geen betere telefoon met touchscreen tegengekomen! Zowel software- als hardwarematig.

  Antwoord Quote

 • Origineel geplaatst door sander
  Ã’p de site van de Volkskrant stond ook een evaluatie van de iPhone 4.
  Conculusie: de beoordelaar heeft de iPhone 4 in de kliko gegooit. Vond het waardeloos toestel.

  Alleen al door die opmerking over naam intypen in adresboek, zou je nattigheid moeten voelen. Dat kan toch nooit kloppen? Bij mij is dat secondenwerk, geen 1 minuut. Volgens mij heeft die reviewer zich vergist en heeft hij nog een iPhone 3G.

  Update: volgens mij heb je het over Vincent Everts, dat filmpje uit 2008 waarin hij de iPhone in een kliko gooit. Dat was ook voor de Volkskrant gemaakt. Dzjeez, dat soort mediastunts blijven ook lang hangen!

  Antwoord Quote

 • Daadkrachtigoptreden
  4 years

  Afhankelijk van wat Apple gaat doen met de iPhone 4 na september van dit jaar, stel ik mijn eventuele aankoop nog even uit…..

  Antwoord Quote

 • sander
  4 years

  ik heb hedenmiddag een verslag geplaatst van een beoordeling van Vincent Everts op de videopagina van de Volkskrant waarin hij de iPhone helemaal afkraakt.
  Wat ik echter niet gezien had, en daar is later naar verwezen door iemand in deze blog, dat dit een vorig model betrof. Het filmpje is op 14 augustus 2008 op de site van de VK geplaatst, en volgens mij was er toen nog geen iPhone 4. Mijn excuus.

  Antwoord Quote

 • Tom
  4 years

  @sander: wel je feiten checken voor je zo’n beslissing maakt en een reactie plaatst.

  Antwoord Quote

 • OmeWillem
  4 years

  Geweldig duidelijk en compleet verhaal, Gonny! Mijn complimenten. Je kunt zien dat je hier een hoop tijd in hebt zitten. Het resultaat mag er zijn!

  By the way, ik kan met mijn 3G nu helemáál niet meer wachten tot het december is! :)

  Antwoord Quote

 • OmeWillem
  4 years

  Origineel geplaatst door Florens
  Prachtig review wat eindelijk duidelijk geeft over de antenneproblemen. Eerst dacht ik; gewoon Abbo afwachten en dan neem ik hem wel, maar na dit review ben ik misschien wel van plan eerder stappen te ondernemen, aangezien m’n abbo pas in april 2011 afloopt. Nogmaals; prachtreview

  Mijn abo verloopt ook in april 2011. Dan kun je in december (vier maand van tevoren) toch al naar T-Mobile voor een contractverlenging?

  Antwoord Quote

 • Fejona
  4 years

  Ik heb het met veel interesse gelezen. Bedankt daar kan ik wat mee. Heb een 3G met momenteel IOS4 met jailbreak erop. Draait super. Geen speciale TomTom carkit. Navigeert heel goed op mijn brodithouder. Daarmee wil ik maar zeggen dat iedereen een andere ervaring heeft. Ik heb 14 jaar een mobiel en bijna twee jaar een zeer tevreden iPhone gebruiker en er komt straks dan ook een iphone4. Bedankt voor al je werk!!

  Antwoord Quote

 • sasf
  4 years

  @OmeWillem: April…2 maanden later komt er al een nieuwe iPhone ;). Dan zou ik toch liever even wachten. Als je bij afsluiting van je huidige abo even geduld had gehad had je nu de 3GS gehad ipv de 3G. Dan was het verschil ook niet zo groot geweest als nu met de 3G.

  Antwoord Quote

 • sasf
  4 years

  @DizzyDix: Onzin… met alle respect, iPhoneclub draait op reclameinkomsten. Goede content levert veel bezoekers, levert veel potentie voor reclame makers, levert veel geld op. Dat lijkt mij buiten alle positieve reacties meer dan voldoende support;).

  Antwoord Quote

 • ★ Bear ★
  4 years

  Helder review!! Duidelijk…en overtuigd was ik toch al van de iPhone 4.
  Bedankt!

  Antwoord Quote

 • Nick
  4 years

  @Gonny: Goede en (zo goed als) objectieve review die m.i. een goed beeld geeft van wat de iPhone 4 nu eigenlijk is en doet voor de doorsnee gebruiker.

  Zelf ben ik meer dan blij met mijn iPhone 3GS en de voordelen van de 4 wegen niet op tegen de meerprijs. Had ik een 3G dan zou ik het misschien overwegen, maar zoals gezegd bevalt de 3GS uitstekend. Ik zie meer toegevoegde waarde in een iPad (die ik na mijn vakantie zeer zeker zal gaan aanschaffen).

  Wat wel jammer blijft is dat ‘antennagate’ zo’n negatieve impact heeft gehad op de overigens prachtige design van de iPhone 4. Het blijft een prachtig toestel zowel kwa looks als kwa performance, maar dat wordt hierdoor helaas overschaduwd en dat is m.i. volledig onterecht. Tuurlijk neemt de zend-/ontvangstkwaliteit van een mobieltje af als je hem beetpakt! Het is en blijft een device gebouwd rondom een antenne of deze nu intern of extern is aangebracht. Het menselijk lichaam geleidt en interfereerd en kan zelf trekjes van een kooi van Faraday vertonen. Dat is nu eenmaal een voldongen feit waar de natuurwetten zich aan gehoorzamen. Haal maar eens een schotelantenne van zijn bevestiging af en houdt hem maar eens met beide handen vast. Je ontvangst zal er niet beter op worden (afgezien van het feit dat het dan ook wel heel lastig wordt om hem exact op een sateliet te richten). En zo is het ook met mobieltjes in zekere mate, je beïnvloedt sowieso de signaalsterkte…

  Ik hoop gewoon dat Apple’s ietwat beschadigde image weer volledig in ere wordt hersteld als de storm is gaan liggen en de iPhone 5 ons volgend jaar zal gaan verbazen! Want dat zou zeker verdiend zijn!

  Antwoord Quote

 • Remi
  4 years

  Ik begrijp echt niet wat mensen elke keer zeggen over de 3G en ios4. In deze review wordt de combinatie zelfs onwerkbaar traag genoemd. Of ik heb een wondertoestel, wat me niet waarschijnlijk lijkt, of ios 4 is bij een aantal mensen niet goed op de 3G geïnstalleerd ofzo.
  Het opstarten, maar vooral afsluiten van apps gaat echt wel sneller bij mij dan bij ios3. En verder merk ik ook weinig andere vertraingen in de software. Behalve nadat ik met ztoggle user wallpaper aan heb gezet, dan hapert het springboard wel eens.

  Antwoord Quote

 • OmeWillem
  4 years

  Origineel geplaatst door Remi
  Ik begrijp echt niet wat mensen elke keer zeggen over de 3G en ios4. In deze review wordt de combinatie zelfs onwerkbaar traag genoemd. Of ik heb een wondertoestel, wat me niet waarschijnlijk lijkt, of ios 4 is bij een aantal mensen niet goed op de 3G geïnstalleerd ofzo. Het opstarten, maar vooral afsluiten van apps gaat echt wel sneller bij mij dan bij ios3. En verder merk ik ook weinig andere vertraingen in de software. Behalve nadat ik met ztoggle user wallpaper aan heb gezet, dan hapert het springboard wel eens.

  Dan ben je echt een uitzondering. Af en toe wil ik mijn 3G wel de nek omdraaien. En kun je misschien uitleggen hoe je iOS 4(.1) verkeerd installeert dan? :D

  Antwoord Quote

 • OmeWillem
  4 years

  Origineel geplaatst door sasf
  @OmeWillem: April…2 maanden later komt er al een nieuwe iPhone . Dan zou ik toch liever even wachten. Als je bij afsluiting van je huidige abo even geduld had gehad had je nu de 3GS gehad ipv de 3G. Dan was het verschil ook niet zo groot geweest als nu met de 3G.

  Nee, ik ga toch echt voor de iPhone 4 in december! Tegen die tijd zijn de kinderziektes eruit hoop ik. Als ik langer wacht, ben ik weer proefkonijn voor de opvolger van de iP 4, met alle kinderziektes vandien…

  Antwoord Quote

 • Flugeltje
  4 years

  @ppl:
  Taalpurist, ze schrijven hier netjes genoeg. Het is in ieder geval niet zo dat er gestrooid wordt met spelfouten.
  Voor jou is er een andere forum aanwezig. Ga daar lekker met nederlandse leraren woordjes spellen. En binnenkort het grote Nederlandse dictee weer, veel plezier.

  Antwoord Quote

 • XQlusive
  4 years

  Naar deze review zat ik al even uit te kijken. Prima review en ookal is dit een iphone-site, netjes alle kanten van het product belicht. Prima werk Gonny; de geloofwaardigheid van Iphoneclub wordt hierdoor alleen maar versterkt.
  Of de Iphone 4 uiteindelijk mijn volgende telefoon wordt, weet ik nog niet. Mijn abonnementen loopt sowieso nog even door en ik gebruik die tijd voor wat extra bedenktijd. Ik twijfel namelijk over een Android telefoon, aangezien ik de vrijheid bij die modellen wel erg aantrekkelijk vind. Aan de andere kant werkt ios met al de apps prima en ben ik er altijd erg tevreden over geweest. Ok, wel met een jailbreak, maar dat vind ik alleen maar leuk om te doen eigenlijk… hmmm, lastig… we slapen er nog een paar nachtjes over ;-)
  In ieder geval mijn complimenten voor de objectieve review!

  Antwoord Quote

 • whulsbergen
  4 years

  Geweldig stuk, goed geschreven. Ik denk dat je met de laatste alinea de spijker op z’n kop slaat.

  Apple heeft met de iPhone een gigantische hype veroorzaakt, waardoor de verwachtingen bij elke aankondiging astronomisch hoog zijn. Let maar op, zelfs de fanboys zijn na een keynote altijd teleurgesteld omdat ze NOG meer verwacht hadden. iPad? En niet eens een camera? tsss.

  Vanwege deze verwachtingen vergeet men dat het ‘slechts’ een apparaat is, dat ook kapot kan gaan of foutjes kan bevatten. Niet om daarmee de antenne-issues goed te praten, maar je moet het wel in perspectief blijven zien.

  Antwoord Quote

 • 4 years

  Een nette review bedankt.

  Antwoord Quote

 • plaas
  4 years

  met iphone 4 wacht ik even op de volgende, tegen die tijd zal het helemaal goed zitten met die antenne: zit er eigenlijk fm tuner in?

  Antwoord Quote

 • hankdeank
  4 years

  leuke review!
  alleen duurde wel een tijdje na deel1 =(

  Antwoord Quote

 • ppl
  4 years

  @Flugeltje: Ach ik kan tenminste nog lezen wat er in een reactie staat, vooral ook dingen die niet per definitie in mijn straatje liggen. Dat kan ik van jou niet zeggen aangezien jij overduidelijk alleen maar datgene leest wat in je straatje ligt. Het feit dat je het stukje overslaat waarin ik aangeef dat men hier de uitzondering op de regel is wordt voor het gemak maar overgeslagen want als je dat zou meenemen betekent dat je geen enkel schiet kruit meer hebt. Dat getroll en geflame doe je dan ook maar lekker elders, ik denk dat men hier veel liever een inhoudelijke discussie ziet.

  Antwoord Quote

 • 4 years

  @ppl: (ik vind het stiekem wel leuk)

  Antwoord Quote

 • Martijn
  4 years

  Er staat nog steeds dat je je navigatie app handmatig moet afsluiten, terwijl dit niet zo is. Je moet gewoon zorgen dat je geen route open hebt staan. Route annuleren dus en terug naar het hoofdmenu. Dan doet de software niks op de achtergrond. Locatiebepaling wordt alleen gebruikt bij een openstaande route, niet als het programma zelf aan staat. Dat zou ook erg lastig worden voor de gemiddelde gebruiker.

  Antwoord Quote

 • iPhonez
  4 years

  @WvB22: Volgens Cnet 28 januari 2010, is het concept afkomstig van het Britse ARM, echter is zijn zodanig aanpassingen gedaan, dan het uiteindelijke resultaat duidelijk beter is dan andere uitvoeringen met hetzelfde basisconcept als uitgangspunt. “But getting back to the A4, Ashok Kumar, an analyst Northeast Securities, says the system-on-a-chip is the fruit of Apple’s internal development though its core processor is still based on a design from United Kingdom-based ARM. In Apple’s own words, it’s “custom silicon that we designed for this product.” Apple acquired chip designer PA Semi in 2008. And it is worth pointing out that this is the first time Apple has announced an Apple-branded chip.”

  Het zou me sterk verbazen als Apple zelf de chip zou fabriceren. Vrijwel geen enkele hardwarefabrikant doet dit zelf, maar laat dit doen door partijen als bijv. Samsung :-).

  Antwoord Quote

 • belgiumiphone
  4 years

  Ik begrijp het multitasken van OS 4.0/4.01 nog altijd niet.

  Als je dubbelklikt op de homeknop, start je het multitasking menu op. Daar zie je dan de 30 laatst gebruikte apps. Maar hoe zie je welke apps nog aan het draaien zijn op de achtergrond?
  Want Gonny adviseert om navigatie-apps toch handmatig af te sluiten, omdat ze de iphone meer belasten. Maar betekent dit dat ze op de achtergrond blijven draaien?

  Welke apps blijven op de achtergrond draaien nadat je ze afsluit door op de homeknop te drukken en welke niet?

  Eigenlijk zou ik de multitasking functie van OS 4.0/4.01 gewoon willen uitschakelen en gebruik maken van een jailbreak multitasking applicatie (eenmaal de jailbreak voor er is). Kan dit uitgeschakeld worden op de iPhone 4?

  Antwoord Quote

 • Beste Gonny,

  Een eerlijke, zeer uitgebreide en natuurlijk weer uitstekend geschreven review.

  Toch heb ik het idee dat je de blijkbaar aanwezige antenneproblemen enigszins “vergoeilijkt” – je zou de fout zelfs eerder bij de operator willen leggen dan bij het toestel, en dat komt wat vreemd op me over: daarmee geef je impliciet aan dat Apple minder “fout” kan doen dan T-Mobile. Ik kan die gedachtegang op zich overigens goed volgen, want de operator heeft natuurlijk een enorme berg ellende over zichzelf afgeroepen door te laat te “ontdekken” dat de netwerkcapaciteit steeds verder onder de maat raakte. Maar daarmee kan je Apple niet vrijpleiten, toch?

  Je verklaring er zoveel ophef over is omdat de iPhone 4 een “massaproduct” is geworden (“Bij de iPhone 4 heeft Apple te maken met een grote mainstream, risicomijdende gebruikersgroep die zo’n 2 tot 3 jaar de kat uit de boom heeft zitten kijken“) vind ik wat vergezocht. Ik denk eerder dat de 3G (en later de 3GS) ervoor verantwoordelijk is dat een veel groter publiek de iPhone wist te vinden, ook omdat duidelijk werd dat het toestel zich veel beter kon meten met zijn smartphone concurrenten dan z’n voorgangers. De iPhone 4 is gewoon de volgende stap in die zo trage ontwikkeling, de mass appeal heeft het toestel te danken aan de 3G en 3GS.

  Mijn persoonlijke mening is dat de hoge vraagprijs van het toestel, het gebrek aan alternatieven en de aankondiging van Steve Jobs zelf er debet aan zijn dat mensen echt extreem kritisch naar de nieuwste iPhone kijken. Er komt er immers maar één per jaar uit, de meeste klanten zullen er twee jaar mee moeten doen vanwege het abonnement, het toestel kost een fors bedrag als je het los wilt kopen, en dat wordt allemaal gelegitimeerd omdat Steve zegt dat het werkelijk weer een perfect product is, “dat alles opnieuw zal veranderen”. Dan moet Steve niet janken als er loud & clear gewezen wordt op een evidente ontwerpfout.

  Ik neem graag aan dat je er in de praktijk niet zo’n last van zal hebben en daarom min of meer je schouders ophaalt over het probleem (of je operator liever de schuld geeft), zoals je ook doet bij de stofdeeltjes en haarscheurtjes in eerdere versies. Maar waar Apple zo veelbezongen wordt vanwege de fameuze “build quality”, mogen dit soort problemen natuurlijk eigenlijk helemaal niet voorkomen… Bovendien gaat dit probleem nog wel een stapje verder dan haarscheurtjes of stofdeeltjes. Wat vind jij?

  Marc W

  Antwoord Quote

 • Hwin
  4 years

  Top review, vooral de performance cijfers zijn erg interessant!
  Kan niet wachten tot ik morgen (hopelijk) mijn iPhone 4 krijg! :)

  Antwoord Quote

 • trip
  4 years

  Duidelijk uitleg over het zwarte streepje waar je je vingers niet tegen aan moet houden. Toch ben ik nog niet helemaal over de streep getrokken maar als dit daadwerkelijk het enige probleem is, dan komt dit komende weken ook genoeg terug in de media en wellicht dat ik dan toch een keertje naar het buitenland ga om een simlock-vrij toestel te bemachtigen. Dan kan ik tenminsten skypen door de dubbele camera.

  De iPad (prachtig apparaat) heeft overigens geen camera kwam ik gisteren achter. Wellicht in een volgende versie…..

  Antwoord Quote

 • Kayce
  4 years

  Misschien stomme vraag, maar mij is altijd verteld dat ik de antenne van een telefoon beter NIET aanraak (lees er de gsm handleidingen maar op na). Wie zegt mij niet dat het aanraken van de antenne van de iPhone wel zo gezond is?

  En nee, ik heb het dan niet over de discussie over GSM straling zelf, maar puur het vasthouden van de antenne.

  Antwoord Quote

 • 4 years

  @Marc Wielaert:

  Ik vind het vooral zeuren omdat het kan.
  Er is nu eindelijk eens iets waar iedereen Apple de poten onder zijn stoel vandaan kan zagen.

  Dus dat doen men dan ook massaal.
  Niets stoerder dan afgeven op de grote jongens en al helemaal als het eindlijk een ergens over gaat.

  Elk bedrijf heeft issius. Maar je kan het ook overdrijven hoor.

  Antwoord Quote

 • iFajar
  4 years

  Origineel geplaatst door ALex: Ik had beslist om te wachten tot 30 september maar nu begin ik toch weer te twijfelen…
  (Het zou mijn 1e iphone zijn)

  Ik ook! Heb hem trouwens vanmiddag bestelt :)

  Antwoord Quote

 • Alan
  4 years

  Origineel geplaatst door Kasuja
  @Marc Wielaert:Ik vind het vooral zeuren omdat het kan.Er is nu eindelijk eens iets waar iedereen Apple de poten onder zijn stoel vandaan kan zagen.Dus dat doen men dan ook massaal.Niets stoerder dan afgeven op de grote jongens en al helemaal als het eindlijk een ergens over gaat.Elk bedrijf heeft issius. Maar je kan het ook overdrijven hoor.

  Dus jij vindt dat Mark W. overdrijft?
  Als een ‘telefoon’ die iPHONE heet, problemen heeft met bellen en de ontwikkelaars dat de normaalste zaak van de wereld vinden..
  Dan is toch iets om over na te denken, wat voor monopolie positie zij hebben tegenover de consument.

  Ik persoonlijk wacht liever tot 30 september.

  Antwoord Quote

 • 4 years

  bedankt voor je reactie. Mijn Iphone 3g is gestolen op vakantie in italie, grote blunder. Maar wat bleek, mijn abbonnoment loopt af over 2 maand, dus geluk! Ik zat eerst te denken tussen de 3gs en de 4, maar ik wou eerst de 3gs omdat ik dacht dat de 4 echt een grote blunder was geworden. Al die reacties, niemand was er positief over. Maar jou verhaal lijkt me gewoon waar, en daarom ben ik ook van plan de 4 aan te schaffen over 2 maand.

  Bedankt voor je review!

  Antwoord Quote

 • Ron Holland
  4 years

  Woensdag heb ik hem eindelijk! dan kan me early adopted ipod touch 1 met pensioen en en samsung f700 kan in de blender want van dienst is die me niet geweest de afgelopen 2 jaar.

  Antwoord Quote

 • Roy
  4 years

  Denk dat ik wacht tot na me verjaardag (24 september) met het kopen van een iphone4 en er dan eentje in oktober in de UK bestel denk namelijk dat apple stilletjes met een re-desing gaat komen waar de antene wel aan de binnenkant zit.

  En een super review ;)

  Antwoord Quote

 • Kees
  4 years

  Voor de mensen die twijfelen tussen deze iphone 4 en de samsung galaxy S, is deze vergelijkingstest erg handig (met wat mij betreft een erg duidelijke winnaar….)

  http://www.gsmarena.com/samsung_i9000_galaxy_s_vs_apple_iphone_4-review-500.php

  Antwoord Quote

 • quidome
  4 years

  @Kees: De iPhone4 filmt duidelijk beter maar verder vind ik de Galaxy er goed uit komen. Jammer want deze twijfelaar heeft duidelijke verschillen nodig ….

  Antwoord Quote

 • Kees
  4 years

  Dat bedoel ik ook…..galaxy als duidelijke winnaar ;)

  Antwoord Quote

 • Complimenten Gonny voor de zorgvuldigheid, dit is top informatie!

  Antwoord Quote

 • Jeffrey
  4 years

  Zeer nette en duidelijke review!

  Ben momenteel in bezit van een iPhone 3G en mijn abonnement loopt af in januari. Heb 1,5 week geleden een iPhone 4.0 besteld met een verlenging van mijn abonnement bij T-mobile.

  Het is echt een prachtig ding, en zoals ik ook al vermoedde is het antenne probleem overdreven.. dat blijkt nu maar weer.

  Verschillende mensen om me heen raadde me toen ook af om een 3G te kopen, maar heb er nog nooit een moment spijt van gehad!

  Begrijp ik het nou trouwens goed dat je met Face-Time helemaal geen belkosten heb en toch kan bellen, zelfs met beeld? Ik begrijp dat het via wi-fi gaat maar ik kan me zo moeilijk voorstellen dat het voor niks gaat.

  Antwoord Quote

 • 4 years

  Ik vind deze review heel goed. Maar ik heb nog een vraag over de Iphone uit Engeland. Als je er eentje in Engeland koopt, werken dan gewoon alle toepassingen? En hoef je geen bepaalde soort internet? (zoals bij Blackberry, dat je Blackberry internet moet hebben)
  Alvast bedankt.

  Antwoord Quote

 • BTP Bas ten Praag
  4 years

  Ik heb het gehad met de apple fouten.
  Ik ga op android pad!

  De appels zijn rot geworden.
  Mensen totziens… succes met de oude iphones

  Apple is verslagen!

  Mijn apple is verkocht op marktplaats voor 40 euro

  Succes

  Antwoord Quote

 • Ik hoorde van iemand met een i4 en zijn dochter ook. Beiden problemen thuis (heel slecht bereik, alleen in een bepaalde plek in kamer). De i4 van dochter ging stuk in reparatie en kreeg een HTC tijdelijk en ineens wel weer goed bereik. Da’s dan toch wel weer extreem.

  Antwoord Quote

 • jos
  3 years

  Mijn schoonbroer heeft een iPhone 4 en ik was van plan er ook één te kopen. Ik heb mijn aankoop uitgesteld omdat je hem gewoonweg bijna niet verstaat; hij klinkt verschrikkelijk ver weg, terwijl hij ons wel goed hoort. Er is wel degelijk een groot antenneprobleem. Ik wacht op een nieuwe versie

  Antwoord Quote

 • ppl
  3 years

  @jos: geluidskwaliteit heeft helemaal niets te maken met de antenne. Zelf heb ik ook een iPhone 4 en kan zowel met als zonder bumper, plakbandje, papier, etc. de problemen reproduceren. Er is dus geen sprake van een probleem met het antenneontwerp in de zin van aanraking. Ik denk eerder dat door het toepassen van een techniek die switcht naar het beste signaal en de instelling van de gevoeligheid van de antenne de problemen veroorzaakt worden. Dat is voornamelijk een softwarematig verhaal. Echter moet men niet denken dat je zomaar eventjes aanwijst wat het probleem is en je het ook eenvoudig oplost. Dit soort zaken zijn hele complexe materie.

  Antwoord Quote

 • Trinity
  3 years

  Helemaal top review waarvoor heel veel dank. Er is mij veel duidelijk geworden waardoor ik zo snel mogelijk de iPhone 4 ga bestellen!
  THANKS!!!!
  Ben helemaal blij!

  Antwoord Quote

 • Amir
  3 years

  Het is een bestaand psychologische probleem om bij een dure aankoop blind te zijn voor het negatieve. De Iphone 4 is een leuk toestel maar met mankementen. en ik heb geen zin daar 2 jaar mee opgescheept te zitten daarom heb ik besloten om een jaar abonnement te nemen met een samsung galaxy S of een Nokia N8. Zo kleer ik deze toestellen kennen en kan ik volgens jaar kijken wat de Iphone 5 mij te bieden zal hebben.

  Antwoord Quote

 • jopie
  3 years

  KOOP HEM ALSJEBLIEFT NIET!!!! GROOT ANTENNEPROBLEEM, ZE ZEGGEN HET ALLEMAAL!!! En het allerbelangrijkste: ik wil lekker de enigste zijn met een iphone 4 :p

  Antwoord Quote

 • 3 years

  Mijn Iphone 4 werkt perfect. Hij is snel, maakt mooie foto’s en video’s. De facetime is handig met skype. Het kompas heb ik nog niet echt gebruikt, maar is wel top. Ik ondervind geen ontvangstproblemen. Maar zie wel de streepjes teruglopen bij de ‘deathgrip’ Maar dat weet ik pas sinds ik dit artikel gelezen heb. Voor mij een sterke verbetering t.o.v. mijn oude 3G waar ik mijn dochter heel blij heb kunnen maken. Wat wil je nog meer? Ik zeg: Kopen!

  Antwoord Quote

 • timothy
  3 years

  Dit is mijn eerste iPhone en ik ben er zot van. Prachtig gemaakt en geen last van antennagate. Vanaf nu koop ik enkel nog iPhones, alle andere smartphones zijn er niets tegen.

  Antwoord Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.