Review: Logic3 i-Station 25, kantelbare speaker met accelerometer

Review van de Logic3 i-Station 25, een kantelbaar speakersysteem met ingebouwde accelerometer. De stereo-weergave past zich aan als je de speaker kantelt. Je kunt de speaker in portret- en landschapsweergave gebruiken.

logic3 i-station 25iPhone-speakers zijn er in vele soorten en maten, maar ben je op zoek naar een speakersysteem voor op het nachtkastje, dan is de keus al heel wat kleiner. Wat ik zocht was een speakersysteem waarmee je de iPhone zowel in portret- als in landschapsweergave kunt gebruiken. Geen wekkerradio, want radiostations streamen kan al via de iPhone zelf en voor de klokfunctie heb je prachtige oplossingen zoals FlipTime. Mijn oog viel op de i-Station 25 van Logic3, een kantelbaar systeem waarmee je je iPhone ook kunt opladen. Als je ermee de deur uit wil, kan dat ook: deze speaker is zowel op het lichtnet als met batterijen te gebruiken.


Aan de achterkant zit een soort handgreep waarmee je de speaker in één beweging meegrijpt als je even op je balkon wil zitten. De speaker laadt de iPhone op tijdens het luisteren naar muziek of kijken naar video en heeft als handige feature een ingebouwde accelerometer.

logic3 doosDe i-Station 25 is namelijk in elke gewenste stand te gebruiken: staand met de knoppen aan de bovenkant, linksom of rechtsom gekanteld in landscape-weergave of eventueel op z’n kop (al is dat laatste niet echt zinvol). Om te zorgen dat je het speakerkanaal links en rechts nog steeds uit de juiste richting hoort komen zorgt de ingebouwde accelerometer voor het aanpassen van de stereoweergave. Aan de voorkant van het apparaat zijn daarvoor twee led-lampjes aangebracht, die de stereo-weergave aanduiden. Dit past zich automatisch aan wanneer je het apparaat kantelt. Je gebruikt de speaker liggend om video’s te kijken en staand als je alleen muziek wilt luisteren.

Veel technische details geeft de fabrikant niet, behalve dan dat er vier 40 mm speakers inzitten die tweemaal 4 Watt per kanaal afgeven. Er is ook gezorgd voor een afscherming tegen telefoonsignalen, zodat je geen vervelend bzzz-geluid hoort bij het ophalen van e-mail. Tijdens de testperiode heb ik dat geluid niet eenmaal gehoord. Logic heeft het ‘Works with iPhone’-certificaat van Apple en werd tijdens Macworld 2009 genomineerd voor de Macworld Awards 2009.

logic3 i-stationBij het kantelen van de speaker zorgt de iPhone natuurlijk zelf voor het roteren van de schermweergave. De speaker zorgt ervoor dat de stereoweergave meedraait. Het duurt een seconde of drie voordat de lampjes boven het scherm van kleur wisselen. Dit is niet een speaker die erop berekend is om tijdens een feestje waanzinnig hard te zetten, maar met normaal volume op je nachtkastje of op het bureau is de geluidskwaliteit uitstekend.

Aan de achterkant van de speaker vind je een verwisselbaar klepje, dat toegang geeft tot het batterijvak met ruimte voor vier AA-batterijen. Je vindt hier ook de aansluiting voor de stroomadapter, een stereo line-in voor het aansluiten van andere apparaten zoals een cd-speler of mp3-speler zoals de iPod shuffle. Het benodigde kabeltje daarvoor wordt meegeleverd. Ook vind je in de doos de stroomadapter, een afstandsbediening en een handleiding. Aan de achterkant van de speaker is ook een video-aansluiting (composiet output) om de speaker op een tv te kunnen aansluiten. Het is mooi dat al deze aansluitingen erop zitten, maar ze zitten wel behoorlijk diep weggestopt, zodat je wat moet frutselen om de stroomadapter te kunnen aansluiten. Vervolgens moet het plastic klepje er weer op. Aan de achterkant is bovenaan een diepe opening gemaakt om je hand in te steken tijdens het dragen van de speaker. De Logic3 i-Station 25 meet 154 x 170 x 125 mm en weegt 501 gram zonder batterijen.

ilogic3 i-station25Er is één ding waar ik in het begin moeite mee had: de iPhone uit de speaker halen. De iPhone bevindt zich in een soort nis in het apparaat en zit daarin behoorlijk vastgeklemd. Probeer je de iPhone omhoog uit de speaker te schuiven, dan moet je met enorme kracht aan het werk gaan. Dat bleek bij nader inzien dan ook niet de juiste methode. Als je je vinger achter de iPhone steekt en deze naar voren trekt, blijkt de dock connector kantelbaar. De iPhone kantelt mee naar voren en is daarna zonder moeite van de dock connector te verwijderen. Had ik de handleiding maar moeten lezen…

Wat deze speaker voor mij handig maakt, is dat je het ding kunt kantelen zonder dat je de dock moet ronddraaien of de iPhone in een andere dock moet steken. Bij de Macally Flextune, die we bij de fotowedstrijd hebben weggegeven, moet je de iPhone uit de ene dock halen en vervolgens in een andere dock steken om liggend naar een video te kunnen kijken. Deze Logic3-speaker heeft dat makkelijker opgelost: gewoon het hele apparaat draaien. Ik had voorheen niet van Logic3 gehoord en had geen idee wat ik ervan moest verwachten. De constructie zit goed in elkaar, behalve de wat diep weggestopte audio/video/stroom-aansluitingen achter het klepje aan de achterkant. Wil je regelmatig apparaten aansluiten en weer loshalen, dan is de speaker wat onhandig.

Hieronder mijn zelfgemaakte foto’s:

[flickr]set:72157622556784924[/flickr]

Conclusie

Niet iedereen zal op zoek zijn naar een kantelbare speaker voor op het nachtkastje. Maar mocht je dat wel zijn, dan is de Logic i-Station25 een compacte oplossing die minder ruimte in beslag neemt dan de grote ronde of langgerekte speakersystemen. Je draait de speaker op z’n kant zonder dat je de iPhone in een tweede dock hoeft te steken of een mechanisch onderdeel hoeft te draaien. Dat de stereoweergave daarbij meedraait is mooi meegenomen en dat je de speaker ook met batterijen buiten de deur kunt gebruiken is ook mooi dat het kan.

Logic3 i-Station25 speaker

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2009
Categorie
Accessoires
Lees de 17 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »