Review: Fabrix, stoffen case voor iPhone en iPhone 3G

De Fabrix-cases zijn mateloos populair. Daarom een review van twee mannen-cases en twee vrouwen-cases, beide handgemaakt van stof.

Fabrix CasesEen iPhone-hoesje van stof? Die kan mijn oma ook maken! Ik doe mijn iPhone in mijn broekzak, dat is toch ook van stof? Dat waren zo’n beetje de reacties toen Gizmodo een paar weken geleden aandacht besteedde aan de cases van Fabrix. In ons land wordt er heel anders gereageerd: de cases van Fabrix vliegen de winkel uit. Blijkbaar hebben we iets met stoffen cases, want tijdens 3GSM vertelde concurrent Golla ons al eens dat het in de Benelux erg goed loopt met hoesjes van textiel.


Nu is het natuurlijk prima te doen: je koopt voor een tientje aan materiaal (je hebt natuurlijk geen meter stof nodig, maar op de markt verkopen ze geen stukken van 15 centimeter), je zet oma (of aan ander handig familielid, etc.) een uurtje of twee aan het werk en je hebt een unieke case. Toch moet oma nog behoorlijk handig met de naaimachine zijn om een hoesje te maken die het niveau van goedbedoeld knutselwerk overstijgt. Het maken van dergelijke handgemaakte hoesjes kun je beter overlaten aan Fabrix, die vanuit Singapore een imperium in stoffen hoesjes heeft opgebouwd.

Uitvoering van de Fabrix case voor iPhone 3G

In deze review gaan we vier cases van Fabrix bespreken: twee zakelijke cases voor mannen (hoewel je er als vrouw best mee gezien kan worden) en twee vrolijke bloemetjesmodellen voor vrouwen. De Fabrix-cases worden geleverd in een kartonnen verpakking. Ze zijn gemaakt van textiel, met een zwarte nylon binnenvoering. Aan de binnenkant zit een extra lusje, waaraan je een sleutelring, karabijnhaak of nekkoord kunt bevestigen.

[flickr]set:72157606869389228[/flickr]

De twee ‘mannen’-cases die we hebben getest zijn gemaakt van donker materiaal met krijtstreep: Fabrix Grey Suit (grijs met roze streep) en Fabrix Black Suit (zwart met witte streep). Voor vrouwen heeft Fabrix onder andere de Fabrix Oriental Lavander (lila satijn met gouden takken en bloemen) en de Fabrix Sakura Gardens (patchwork in rozepaars). Ze kosten allemaal €19,95 per stuk.

Het materiaal waarvan de hoesjes zijn gemaakt, is verschillend: de lila uitvoering is gemaakt van glimmend en glad satijn, de patchwork-case is van bedrukt katoen en de krijtstreep-hoesjes zijn van een wat dikkere structuurstof waar ook kostuums van worden gemaakt. Bij deze cases is de krijtstreep niet opgedrukt maar ingeweven.
Alle cases zijn aan de binnenzijde voorzien van schokabsorberende voering en een bekleding van zwarte nylonstof.

Fabrix casesWat zou oma ervan zeggen? Het stiksel rondom is netjes uitgevoerd: geen loshangende draadjes en onafgewerkte randjes. Het hoesje zal niet de opmerking: “Hee, zelfgemaakt?” ontlokken dankzij de nette afwerking en het Fabrix-label aan de zijkant. Oma ziet meteen dat de krijtstrepen op de gestreepte hoesjes op elkaar aansluiten, zoals het hoort. Wel is er verschil in de uitvoering van de cases en dat komt vooral door de gebruikte stof: de krijtstreephoesjes zijn door het materiaal prima gemaakt en ook het katoenen patchworkhoesje zit goed in elkaar. Maar bij het lavendelkleurige oriëntaalse hoesje gaat de stof wat meer trekken bij de stiksels aan de bovenzijde. Deze case maakt een wat delicatere indruk. Je zult deze uitvoering vooral kiezen als je niet van brave patronen houdt en meer een trendy hoesje zoekt.

Fabrix case voor iPhone 3G in gebruik

Een gebruiksaanwijzing is eigenlijk niet nodig: je steekt de iPhone in de sleeve en haalt ‘m eruit wanneer je de iPhone wilt gebruiken. De Fabrix-cases zijn vooral handig voor mensen die eigenlijk geen hoesje willen gebruiken en de iPhone meestal los in de (hand)tas stoppen. Een kras is zo gemaakt. Fabrix beschermt in dat geval de iPhone tegen schade, al blijft één gedeelte (de boven- of onderkant) natuurlijk onbedekt.

Fabrix casesEen tijdje geleden waren er problemen met te strakke Fabrix-cases. Daarbij bleken de scherpe mute- en volumeknoppen van de iPhone 3G schade aan de voering van de Fabrix te veroorzaken. De fabrikant deed in dat geval niet moeilijk en ruilde ze om: de cases waren wellicht nog iets teveel afgestemd op de eerste generatie iPhone. Als Apple de afmetingen van de iPhone in de toekomst niet teveel veranderd kun je de case ook blijven gebruiken bij de volgende iPhone-generatie(s).

De kans is natuurlijk groot dat je tegen die tijd wel weer toe bent aan een ander patroon; Fabrix biedt wat dat betreft keuze genoeg. Het is nog niet zo gek dat ze bundels aanbieden waarmee je de cases kunt afstemmen op je outfit.

Toch nog even een kritische noot aan het eind: hoewel wij deze hoesjes fantastisch vinden, zijn er toch ook reviewers die het helemaal niets vinden: iLounge schreef vorig jaar een kritisch review over de Fabrix 2007 Collection: te onhandig, geen riemclip en je moet de iPhone uit de case halen om te kunnen gebruiken. Een iPod-sok kan hetzelfde.

[flickr]set:72157606872805915[/flickr]

Conclusie

De cases van Fabrix zijn mooi gemaakt, netjes afgewerkt en omdat ze met de hand zijn gefabriceerd is elke case uniek, overigens zonder daarbij de indruk van amateuristisch geknutsel te maken. De cases zijn perfect afgewerkt en hebben door de stof een vriendelijke uitstraling. Vooral geschikt voor mensen die de iPhone graag achteloos in hun tas gooien. Hou er wel rekening mee dat de boven- of onderkant van de iPhone onbedekt blijft.

Meer info

Lees de 38 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »