Alweer rechtszaak afgeblazen: FBI heeft iPhone zelf ontgrendeld in drugszaak New York

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de zaak tussen Apple en de FBI in New York afgeblazen. Ze kregen zelf toegang tot de iPhone 5s.

Er is vandaag dubbel goed nieuws voor Apple. Ze hoeven niet tegen hun zin hoeven mee te werken aan het ontgrendelen van een iPhone 5s in de drugszaak in New York. Het andere goede nieuws is dat de FBI geen hackers nodig had, maar toegang heeft gekregen door de juiste pincode in te voeren. Daarmee slaat Apple geen beveiligingsflater.


Apple-logo op winkel

‘Pincode vergeten’
Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft de lopende rechtszaak tegen Apple dan ook ingetrokken. Ze hoeven niet langer te worden gedwongen om mee te werken in de zaak. De FBI kreeg van een niet nader genoemde betrokkene de pincode van het toestel.

De drugszaak in New York is iets anders dan de eerdere zaak in San Bernardino, die volop in de publiciteit was. Niet alleen is het misdrijf anders, maar er is ook sprake van een nog levende dader. Mogelijk heeft de dader zelf de pincode vrijgegeven, of iemand uit zijn omgeving.

Bekijk ook

'Apple moet toch helpen met ontgrendelen iPhone 5s in drugszaak'

Apple zou toch hulp moeten verlenen om een iPhone 5s van een drugsdealer uit New York te ontgrendelen. Dit blijkt uit de verdere stappen die de Amerikaanse overheid wil gaan zetten.

Met de pincode konden de onderzoeker toegang krijgen tot de iPhone 5s van verdachte Jun Feng. Hij heeft al bekend, maar wilde tot nu toe niet de pincode van zijn iPhone 5s afgeven, omdat hij die zou zijn vergeten. De onderzoekers wilden op het toestel meer bewijsmateriaal vinden.

Zaak afgeblazen
In een brief aan de Amerikaanse districtsrechtbank voor het Oost-New York is nu te lezen dat het ministerie de zaak intrekt.

Click here to display content from Scribd.
Learn more in Scribd’s privacy policy.

‘Onvoldoende duidelijk waarom we moeten meewerken’

De FBI had technische expertise van Apple nodig om gegevens van het toestel te halen. Het gaat om een iPhone 5s met iOS 7. Apple weigerde en zei dat de overheid onvoldoende had duidelijk gemaakt waarom medewerking nodig was. De Newyorkse rechter James Ornstein was het daar aanvankelijk mee eens: hij oordeelde in maart dat Apple niet hoefde mee te werken. De FBI bleef bij haar standpunt, maar Apple weigerde te helpen. De zaak leek daarmee in een impasse te komen.

iPhone 5s draaide nog op iOS 7

De zaak in Brooklyn (New York) wordt op de voet gevolgd door security-experts, omdat het gaat om een beter beveiligd toestel met Secure Enclave. Dit is een extra beveiligingschip in de A7-processor. Het zou daarom interessant zijn geweest om te volgen, wat er was gebeurd als Apple was gedwongen om mee te werken. Omdat het toestel op iOS 7 draait, is Apple technisch in staat om data van het toestel te halen. Vanaf iOS 8 is het voor Apple onmogelijk om de data eraf te halen, belooft Apple.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.