Nederlandse app Time2Makeup controleert of cosmetica proefdiervrij geproduceerd is

· Gonny van der Zwaag

time2makeupVandaag is Wereldproefdierendag, een dag waarop wordt stilgestaan bij het lot van miljoenen proefdieren wereldwijd. De timing van de nieuwe app Time2Makeup is daarom slim gekozen. Deze app controleert of cosmetica getest is op dieren. Je installeert de app, richt je camera op de streepjescode op de verpakking en de app geeft meteen aan of je goed zit. Zo kun je direct in de winkel kijken of een product is gemaakt zonder de onvrijwillige medewerking van proefdieren. In de app kun je ook bladeren door merken die in de Cosmeticagids staan. Op het oog een erg positieve app, maar toch heb ik er een kanttekening bij.

Bij het testen van de app op wat spullen uit mijn badkamerkast bleek dat elk product dat ik scande proefdiervrij is geproduceerd. Dat is mooi, maar na een tijdje vergaat dan wel de lust om te scannen. Van Kneipp tot Euroshopper, het zijn allemaal merken die als OK in de lijst staan. Ik heb daarom aan het mediabureau van Proefdiervrij gevraagd welke merken dan nog niét proefdiervrij zijn, maar daarmee kwam ik niet verder dan dat “bepaalde grote internationale merken” nog niet in de lijst staan. Het gaat de stichting Proefdiervrij er namelijk niet om bepaalde merken zwart te maken, maar om te benadrukken welke merken wél goed zijn.

Nog maar even verder scannen dan. Na een paar pogingen gaat er een rood vlaggetje op bij Wella haarspray, Revlon nagellak en John Frieda shampoo. Je krijgt dan een melding dat het betreffende merk nog niet in de cosmeticagids staat. Het kan dus best zijn dat het om een diervriendelijk geproduceerd product gaat, alleen heeft de fabrikant nog niet de moeite genomen om zich bij de stichting Proefdiervrij aan te melden. Bij internationale merken is die kans vrij groot. Handig maar ook een beetje beperkt dus, deze cosmeticascanner. Als je goed wilt zitten, koop je gewoon cosmetica en make-up van het huismerk van Etos, DA, De Tuinen, Kruidvat en andere grote ketens, want die produceren allemaal proefdiervrij. Zelfs met Euroshopper val je geen proefdieren lastig.

Downloaden: Time2Makeup (gratis)

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.