Apple bestelt 8-megapixelsensoren voor camera iPhone 5?

·

iphone 5 camera lensApple zou 8-megapixelsensoren hebben besteld voor de camera van de iPhone 5, zo melden bronnen uit de industrie. Het zou gaan om twee camerasensorleveranciers: Largan Precision en Genius. Zij zullen de sensoren “voor Apple’s nieuwste iPhone 5 met 8-megapixelcamera” maken, zo schrijft de Taiwan Economic News. Foxconn Technology Group en Pegatron Technology hebben van Apple opdracht gekregen om de iPhone 5 te assembleren.

Dit bleek eerder via een Japanse blog, die zich eveneens baseerde op bronnen in de industrie. Largan is geen kleine jongen: de fabriek maakt 20% van de wereldwijde productie van camerasensoren. De productiecapaciteit ligt hoger dan die van concurrent Genius. De bestelling bij Largan zal dan ook groter zijn. Ook is Largan meer gespecialiseerd in het ontwikkelen van sensoren met een hogere resolutie. HTC koopt al de 8-megapixelsensoren in grote aantallen voor hun huidige smartphonelijn. Bovendien is Largan bezig om nog een vierde fabriek op te tuigen, die in het derde kwartaal van 2012 operationeel is.

Genius heeft vooral geld verdiend met de productie van VGA-camerasensoren voor Motorola. Daarna raakte de fabrikant in de problemen door een defecte schakelaar, om vervolgens weer op te krabbelen na bestellingen van Apple. Genius was onder andere verantwoordelijk voor de camerasensor aan de voorzijde van de iPhone en iPad.

Het artikel en de titel zijn verduidelijkt om aan te geven dat het om 8-megapixelsensoren gaat, de meer correcte benaming voor de bestelling.
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

36 reacties

 1. door Tim

  Er bestaan geen 8 megapixel lezen!

  Je zou het beter kunnen formuleren als:
  Apple bestelt lenzen voor 8 megapixel camera in iPhone 5

 2. door koksing

  Origineel geplaatst door Tim
  Er bestaan geen 8 megapixel lezen!
  Je zou het beter kunnen formuleren als:Apple bestelt lenzen voor 8 megapixel camera in iPhone 5

  Als je dan toch precies wilt zijn: 8-megapixel sensor

 3. door Tim

  Origineel geplaatst door koksing
  Als je dan toch precies wilt zijn: 8-megapixel sensor

  Maar die hebben ze dus net niet besteld he

 4. door DutchVince

  LOL, wilde al zeggen dat ik nooit van een 8mp lens had gehoord terwijl ik al 3 decennia lang in de fotografie zit, maar Tim is me voor :)

 5. door koen

  Zal wel een 8mp-sensor moeten zijn, trouwens, wat ben je met 8mp als je gebruik maakt van een slechte lens en een slechte CMOS. Hopelijk komt Apple nu eens als eerste met iets degelijks. Want 8mp alleen is geen referentie voor mooie beeldkwaliteit.

 6. door bones

  Zolang ie moet kijken door een speldeprik gaatje, zal het wel niet veel beter worden.

 7. door Martijn

  Hebben ze die Iphone 5 nog steeds niet klaar dan? Dat duurt dan nog wel even voordat die klaar is…….

 8. door Sebastiaan

  Origineel geplaatst door Martijn
  Hebben ze die Iphone 5 nog steeds niet klaar dan? Dat duurt dan nog wel even voordat die klaar is…….

  Slimme opmerking, en dat lijkt me dan ook het echte nieuws! 8mp SENSOR was voorspelbaar

 9. door Charlie

  Als Apple nú nog allerlei “onderdelen” voor de iPhone5 moet gaan bestellen (welke dan óók nog gemaakt moeten worden), hoe willen ze deze dan met een week of 5 in de verkoop hebben? As usual: geruchten blijven geruchten . . . . zucht.

 10. door Jerry

  Pff…. In Juli m’n iPhone 4 kwijt geraakt. Het gerucht was toen dat de iPhone 5 in september zou komen dus ik denk daar wacht ik wel ff op dan. Toen bleek dat het opeens begin oktober zou gaan worden. En als ik dit nu zo lees zal de iPhone 5 ook niet in oktober komen :(. het zal nu eerder ergens in november worden vrees ik. pff. al 3 maanden zonder iPhone duss al 3 maanden sagerijnig. ik hoop dat me vriendin het nog een maandje kan vol houden..

  Dus schiet is op Apple !!! als het te lang duurt gaat het me relatie kosten!!

 11. door Marco

  @koen: De enige referentie voor een goede beeldkwaliteit is een FOTOcamera…..en dus géén smartphone. Laten we ons geen illusies maken en niet vergeten waar een apparaat voor bedoeld is. Straks komt Nikon nog op de proppen met app’s voor op een DSLR ;-)

 12. door waspoeder

  @Marco: Een telefoon is allang niet meer alleen maar bedoeld om mee te bellen.

 13. door Charlie

  @waspoeder: Ik ben het niet eens met je stelling. Hetgeen @Marco stelt is juist. Een telefoon is geen fotocamera, net als een fotocamera geen telefoon is, zelfs al zou er een simkaart in kunnen. Wel makkelijk in geval van nood. Dat is nu net wat Marco bedoeld met zijn reactie. Wel héél makkelijk dat je er een foto / filmpje mee kan maken, maar heb er dan ook geen hoge verwachtingen van!

 14. door kneusteun

  @Charlie: Kan het misschien zijn dat het voor een nieuwe batch is?
  Dat er al een batch klaar is of dat er nu een lens van een andere fabrikant bijkomt om de productie voort te kunnen zetten?

 15. door Charlie

  @kneusteun: Ik denk van niet. Vergeet niet dat er ook sprake (alweer zo’n gerucht) is van een nieuwe iPod. Nogmaals, het lijkt mij heel sterk dat er nu nog aanpassingen gedaan zullen worden aan het uiterlijk / innerlijk van de iPhone5, mede gezien het feit dat Apple binnen no-time een aankondiging zal gaan doen en er tegelijkertijd een presentatie zal plaatsvinden. Dat kan toch niet met een “half” produkt? Nee hoor, die iPhone ligt al kant-en-klaar bij Apple op de schappen!

 16. door Thomas

  @Marco: De camera’s in mobieltjes beginnen er nu wel aardig aan te tippen.
  Bijvoorbeeld bij die commercial van Apple: “de beste camera is de camera die je altijd bij je hebt”.
  Dat vind ik wel aardig kloppen!
  En er is al een mobiel gemaakt die optische zoom heeft.
  Wacht maar, over een paar jaar zullen de fotocamera’s, althans de gewone huis tuin fotocamera’s, verdwijnen.
  Natuurlijk blijven er altijd nog van die über-fotocamera’s.
  Maar wie moet er nou een camera is ze mobiel met de allerbeste kwaliteit mogelijk?
  Niet iedereen heeft daar behoefte aan. (ook qua kosten)

 17. door kneusteun

  @Charlie: Ik zeg ook dat ze juist al veel klaar hebben en de originele fabrikant misschien niet genoeg kan blijven leveren. Zodat ze een 2e in de arm nemen.

 18. door Mike

  Wie zegt dat het voor iphone is, misschien is het wel voor ipad, of zelfs voor de mac. YouNeverKnow

 19. door Lesley

  Origineel geplaatst door Marco
  @koen De enige referentie voor een goede beeldkwaliteit is een FOTOcamera…..en dus géén smartphone. Laten we ons geen illusies maken en niet vergeten waar een apparaat voor bedoeld is. Straks komt Nikon nog op de proppen met app’s voor op een DSLR

  Dit is natuurlijk onzin, en de zoveelste slim bedoelde opmerking van iemand die totaal niet in staat is genuanceerd te denken. Mensen die alleen maar zwart/wit denken, en daarbij de grijswaarden vergeten, hebben zelden gelijk. Jij dus ook niet.

  Ja, het klopt dat de camera in een smartphone waarschijnlijk nooit zal kunnen tippen aan een DSLR, of zelfs maar aan ILC-camera’s als de Sony Nex, Panasonic GF-lijn of de Olympus Pen-lijn. Maar dat pretenderen ze ook niet, en dat is ook niet wat consumenten vragen.

  Wat wel een realistische mogelijkheid is, is een smartphone-camera die heel behoorlijk mee kan komen met een gemiddelde point & shoot compactcamera, en die foto’s aflevert die kwalitatief goed genoeg zijn om iets mee te doen naar websharing (zoals uitvergrotingen voor in de huiskamer, afdrukken in fotoboeken, etc). Dit is helemaal niet teveel gevraagd, en cameraphones als de Nokia N8 hebben laten zien dat het prima kan. Zelfs de 5MP camera in de huidige iPhone is al in staat hele behoorlijke foto’s te maken.

  Ik heb zelf meerdere DSLR’s en ILC-camera’s gehad, maar als de iPhone 5 een goede backside illuminated sensor van 8MP heeft, die kwalitatief beter is dan wat in mijn huidige iPhone zit, en een stuk sneller is, zie ik mezelf mijn iPhone wel als main camera gebruiken.

  Mensen die meteen de vergelijking trekken met een DSLR zijn vaak degenen die graag heel hoog van de toren blazen over beeldkwaliteit, dynamisch bereik, ruis bij hogere ISO-waarden, contrast, oplossend vermogen en al dat soort dingen, maar zelf geen (mooie) foto’s maken. Goede fotografen kunnen met elke camera een goede foto maken, en ik heb graag dat de camera in mijn smartphone (dus de camera die ik altijd bij me heb), zo goed mogelijk is.

 20. door frank

  iPhone 5 komt er niet voor 2012!

 21. door Bubbly

  @Jerry: Tja, de mega-vertraging van de iPhone 5 heeft en gaat ze zeker weten miljoenen klanten kosten hoor. Als een abonnement afloopt, gaan veel mensen niet speciaal op Apple wachten. De iPhone is en blijft mainstream, dus velen zullen niet bereid zijn nóg meer te wachten dan die 12 of 24 maanden (of in de UK 15 maanden). Stom van Apple. Heel stom. Heb je 12 maanden, nog 30 prototypes om uit te kiezen en tientallen iMILJARDEN aan dollars. En nog kun je geen telefoon op tijd uitbrengen… Weet niet wie de strategie daar aanvoert, maar op het gebied van o.a. timing bakken ze er niks van moet ik toegeven… Zou leuk zijn als alles eens gestroomlijnd ging bij Apple. iPhone 4 wit, iPhone 5 als geheel.. En de oorzaak maakt niet uit, in de 12 maanden voorafgaand heb je genoeg oplossingen kunnen brengen. Vertraging, huge vertraging. Praktische problemen..

  Volgens mij opereren ze nog steeds vanuit een garage hoor :P

 22. Mensen mensen! Dat je nu pas leest dat Apple lenzen besteld betekent niet dat die bestelling nu pas is doorgevoerd.

  Foxcon maakte op 10 september 2010 137.000 iPhone 4’s per dag. Aannemelijk dat iPhone 5 midden oktober uit komt zou Apple, als ze vanaf vandaag beginnen met produceren,  40 dagen maal 137.000 iPhone: 5.480.000 iPhone 5’s kunnen produceren.

  Deze getallen zijn natte vinger werk en Apple is waarschijnlijk al enige tijd bezig met productie draaien. Dit betekend dat Apple waarschijnlijk meer dan 5 miljoen iPhone 5’s beschikbaar heeft midden oktober.

 23. door Quake90

  Origineel geplaatst door Jerry
  Pff…. In Juli m’n iPhone 4 kwijt geraakt. Het gerucht was toen dat de iPhone 5 in september zou komen dus ik denk daar wacht ik wel ff op dan. Toen bleek dat het opeens begin oktober zou gaan worden. En als ik dit nu zo lees zal de iPhone 5 ook niet in oktober komen :(. het zal nu eerder ergens in november worden vrees ik. pff. al 3 maanden zonder iPhone duss al 3 maanden sagerijnig. ik hoop dat me vriendin het nog een maandje kan vol houden..

  Dus schiet is op Apple !!! als het te lang duurt gaat het me relatie kosten!!

  Seriously?? ….

 24. door Jerry

  @Quake90: Geintje man.. maarhu het duurt me allemaal wel veelte lang. Had ik toch maar ff een 2e hands iPhone gekocht om de tijd te overbruggen.

 25. door Michiel Piens

  Een 8 mp camera leuk =)
  Weet iemand soms iets over een live stream?

 26. door Quake90

  @Jerry: Succes!

 27. door thespirit

  Ze raakte in problemen door een defecte schakelaar……
  Moesten ze in het donker werken?
  Lekker vaag.

 28. door runner

  Die lenzen hoeven toch niet voor de iPhone te zijn? Kunnen net zo goed voor de iPad 3 zijn.

 29. door Josie

  Als Apple niet zo’n designfout had gemaakt met de antenne, had ik een iPhone 4 gekocht. Ik hoop dat de iPhone 5 geen problemen met de antenne kent. Het wordt volgens mij alleen maar beter met de komst van de iPhone 5. Van iOS 5 heb ik ook hoge verwachtingen.
  Een betere camera in de nieuwe iPhone is ook top. Verder hoop ik dat iPhone 5 kan filmen in full HD en dat de processor op deze zware taak berekent is en eigenlijk meer dan dat….. Volgens mij zit dat wel goed. Samsung kan z’n borst weer nat maken!

 30. door Joey verseput

  Daar komen ze dan wel heeeeeeeeel laat mee, de introductie zit er al bijna aan te komen. Volgens mij zijn die lenzen al 3 maanden terug besteld.

 31. door Chavasse

  Ze zijn er op tijd bij. Maar wellicht passen ze een paar zaken aan na al het geweld op de IFA gezien te hebben. Als ze reeds meer dan een jaar aan het ontwerp werken, dan zijn de specificaties reeds verouderd.
  Anyway, het alternatief welke ik op het oog heb is ook nog niet in de verkoop. Op een mooie overgang van mijn contract had ik toch niet meer gerekend.

 32. door koen

  @Marco: Klopt, volledig met je eens, maar heb je al eens gezien welke massa er tegenwoordig foto’s maakt met een smartphone ipv met een camera… zij verwachten wel een goed eindresultaat. Fotokenners weten dat enkel via een camera goede foto te maken zijn.

 33. door JD

  @Marco: @Charlie: Niemand heeft het hier over dslr, spiegelreflex, full frame sensor blabla. Veruit de meeste mensen willen een toestel dat in hun broekzak past en op dat gebied zitten tefooncamera’s digitale pocketcamera’s al jaren op de hielen. Mijn 3 jaar oude sony cybershot deed het wat beter dan m’n 2 jaar oude 3gs, maar legt het af tegen mijn 1 jaar oude iphone 4, dus zo raar is het niet dat we nu gewoon verwachten dat de iphone 5 nog betere beelden levert. Het is mooi om te zien dat ik mijn leven, familie, collegae en vrienden in steeds meer detail kan vastleggen in het dagelijks leven veelal op momenten dat een dikke camera echt niet mee was gesjouwd.

 34. door Bubbly

  @Marco: @Charlie: Een ‘goede beeldkwaliteit’ is namelijk erg relatief. Voor professionals zal een iPhone-camera inderdaad niets voorstellen. Voor de rest van de gebruikers echter wel en de foto’s die de iPhone nu maakt zijn al een stuk beter dan foto’s van oudere en andere telefoons. En hoge verwachtingen zijn er zeker – nee, niet op het gebied van professionele fotografie met de iPhone, maar volgens mij is er ook niemand die beweert van wel…

  Ik ben het wel met jullie eens ;d, maar jullie laten buiten beschouwing dat de iPhone moet concurreren met andere smartphones en niet met fotocamera’s. Het is een andere discussie die jullie hier voeren. iPhone-camera’s kunnen de middel- tot hoge uitvoeringen onder consumentencamera’s en vast geen enkele van de professionele camera’s verslaan in kwaliteit… Maar dat is niet het doel van die iPhone-camera en ook sluit het niet uit dat die camera verbeterd kan, nee sorry, moét worden.

  IMO: de iPhone-camera moet in volgende generaties een zeer goede kwaliteit leveren op beperkte resolutie en fotocamera’s uitmuntende tot perfecte kwaliteit voor echt hoge resolutie foto’s. En ik ben echt geen professional op het gebied, maar dat is hoe ik erover denk :D

  Je komt in ieder geval bij de meeste aanbieders geen camera meer tegen die prut biedt tegen een te dure prijs, nu smartphones al aardige foto’s maken voor gebruik door consumenten.

 35. door Charlie

  @Bubbly: De iPhone is de énige met IOS: De andere zijn allemaal Androïd toestellen (Windowsphone en Nokia terzijde gelaten).

  Origineel geplaatst door Bubbly
  Ik ben het wel met jullie eens ;d, maar jullie laten buiten beschouwing dat de iPhone moet concurreren met andere smartphones en niet met fotocamera’s.

  Hier maak ik mijn statement: De keuze is een iPhone op IOS of een divers Androïd toestel. Een retina scherm of niet. Een iPhone schaf je aan (is niet de goedkoopste) omdat het een iPhone is en niet omdat het een camera heeft met 5, 6, 7 of 8 MegaPixel.

 36. door Pascal

  Origineel geplaatst door Jerry
  Pff…. In Juli m’n iPhone 4 kwijt geraakt. Het gerucht was toen dat de iPhone 5 in september zou komen dus ik denk daar wacht ik wel ff op dan. Toen bleek dat het opeens begin oktober zou gaan worden. En als ik dit nu zo lees zal de iPhone 5 ook niet in oktober komen . het zal nu eerder ergens in november worden vrees ik. pff. al 3 maanden zonder iPhone duss al 3 maanden sagerijnig. ik hoop dat me vriendin het nog een maandje kan vol houden..Dus schiet is op Apple !!! als het te lang duurt gaat het me relatie kosten!!

  Misschien dat je door ‘t gemis van de iPhone je vriendin nóg meer aandacht kunt geven… zal ze vast blij mee zijn!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.