Wildernis

Waarom je in de wildernis niks hebt aan een iPhone

Als je de wildernis in gaat, neem je waarschijnlijk een kompas, sterrenkaart en zaklamp mee. Of je behoort tot de moderne generatie en denkt dat je smartphone al die zaken kan vervangen. Wees echter verstandig en vertrouw in de wildernis niet teveel op je smartphone.

iPhones zijn ontzettend nuttig. Ze vervangen een boel van de zaken die je anders los zou moeten aanschaffen of meeslepen. Denk aan papieren routekaarten, maar ook aan zaklampen en soortgelijke apparatuur. Hoe verleidelijk het ook is: als je ooit de wildernis in trekt, kan je beter niet vertrouwen op je telefoon.

Geen dekking
Smartphones hebben een aantal nadelen ten opzichte van de hulpmiddelen die je in vroeger tijden mee de wildernis in nam. Allereerst is een smartphone voor een deel van zijn functies afhankelijk van een netwerkverbinding. Die verbinding bestaat alleen als er een zendmast in de buurt is. Hier in Nederland is de dekking zo’n beetje honderd procent, maar er zijn heel wat landen waar de dekking veel minder is. Vooral als je de wildernis in trekt, zijn er simpelweg geen zendmasten. Er komen over het algemeen weinig mensen, dus waarom zou je als provider een dure zendmast bouwen?

Als je iPhone geen netwerkverbinding heeft, gaat hij automatisch op zoek naar een zendmast. Die zoektocht duurt voort, tot er een nieuwe verbinding gemaakt is. Dat kost stroom, behoorlijk wat zelfs. Daarom is het altijd verstandig om als je geen oplaadpunt in de buurt hebt, of bijvoorbeeld door je powerbank heen bent, je telefoon op vliegtuigmodus te zetten.

Bekijk ook

Zo gebruik je de vliegtuigmodus (flightmode) op de iPhone

In deze tip laten we zien hoe je de vliegtuigmodus op de iPhone aanzet, welke opties je hebt en waarom je de flightmode zou willen gebruiken. Het kan ook buiten het vliegtuig van pas komen.

Er zijn wel apps die offline kaarten bieden die gespecialiseerd zijn in ruige gebieden, waaronder Maps 3D (link). Om toch de GPS-functie van je toestel te gebruiken, kan je deze eerst helemaal uitschakelen en vervolgens weer aanzetten, zonder de simpincode in te voeren. Je hebt dan wel GPS, maar je iPhone zoekt niet constant naar een zendmast.

Lege batterij
Een ander groot minpunt van een smartphone, is dat je vrij snel door je batterij heen gaat. GPS is handig om te bepalen waar je bent, maar kost ook veel stroom. Dat komt omdat de kaartenapp op je iPhone continu gegevens ontvangt. Zo kan de iPhone precies bepalen waar je je op de wereld bevindt en op basis daarvan een kaart weergeven. Daardoor raakt je batterij snel leeg. Om dat tegen te gaan, kan je een aantal zaken doen:

  • Kies zoveel mogelijk voor een offline modus. Er zijn veel offline kaartenapps waarmee je ook kunt navigeren. Daarvoor moet je wel vooraf de kaarten downloaden van het gebied waar je wilt gaan rondreizen. De iPhone hoeft daarna niet continu nieuwe kaarten te downloaden.
  • Zet je telefoon in stroombesparende modus en maak je scherm minder helder.
  • Zoek uit welke apps veel stroom gebruiken en zet ze uit (of verwijder ze zelfs).
  • Wil je wel GPS, maar geen telefoonfuncties? Zet de iPhone dan even uit en schakel hem daarna weer aan. Als gevraagd wordt om de simpincode in te voeren, doe je dit niet. Hierdoor is GPS wel beschikbaar, maar wordt er niet constant gezocht naar een signaal.

Bekijk ook onze andere tips om de iPhone-batterijduur te verlengen.

Bekijk ook

30 tips om je iPhone-batterijduur te verlengen

Met deze 30 tips gaat de batterij van je iPhone en iPad langer mee. Allerlei batterijbesparende tips waar je misschien nog nooit aan had gedacht - van pushberichten uitschakelen tot netwerkinstellingen herstellen.

Mocht je wel je smartphone willen meenemen en willen dat deze zo lang mogelijk mee kan gaan, overweeg dan een powerbank aan te schaffen. Het is daarbij relevant om na te denken hoe vaak je je telefoon wil kunnen opladen. Een iPhone X heeft bijvoorbeeld een capaciteit van 2.716mAh. Schaf je een powerbank met een capaciteit van 10.000mAh aan, dan kan je je apparaat iets meer dan drie keer opladen.

Bekijk ook

De beste powerbanks voor iPhone, iPad en MacBook

Er zijn talloze powerbanks waarmee je je iPhone of iPad kunt opladen. De extra zware varianten zijn zelfs geschikt voor je MacBook. In deze gids bespreken we enkele goede powerbanks voor onderweg, vakantie en festivals, waarmee je nooit meer met een lege accu zit. Zorg dat je altijd een reservebatterij bij je hebt!

Wat je wel moet doen
Er zijn heel wat zaken die je vooral moet doen als je de wildernis in gaat. Neem bijvoorbeeld voldoende voedsel, drinkwater en geschikte kleding mee. Vertrouw niet teveel op je telefoon als je echt de wildernis in wil trekken. Pak in elk geval deze zaken in (zodat je altijd een backup hebt als je batterij leeg is):

  • Neem een echte zaklamp mee. Je smartphone heeft inderdaad een zaklamp, maar als je de wildernis intrekt en je iPhone is leeg, is het stikdonker. Om meer dan een hand voor ogen te zien, is een zaklamp van groot belang. Extra batterijen voor je zaklamp kunnen ook van pas komen.
  • Neem een satelliettelefoon of baken mee. Misschien niet direct iets waar je aan denkt, maar wat als het heel erg mis gaat? Ondanks dat het heel gaaf is om de wildernis in te gaan, kan er altijd iets fout gaan, hoe goed je voorbereiding ook is. Stel dat je een been breekt en kilometers van de beschaving vandaan bent? Precies, dan is een baken of satelliettelefoon van groot belang. Zo kan je hulpdiensten contacteren en indien nodig kan er redding jouw kant op komen. Kijk op de site van de REI voor tips.
  • Neem een echte kaart en je kompas mee. Idealiter zou je een aantal kaarten meenemen en zorg je ervoor dat die allemaal met waterafstotend materiaal gemaakt zijn. Denk aan een sterrenkaart, maar ook een reliëfkaart. Neem ook een kompas mee en je kan altijd bepalen waar je bent en wat je weg terug naar beschaving is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!