WhatsApp met het appicoon op een iPhone.

De berichtgeving in WhatsApp aanpassen op je iPhone: Zo werkt het

In WhatsApp kun je pushberichten aanpassen op maat. Pas notificaties aan voor groepsberichten, zet de voorvertoning uit en een meer opties. We leggen het uit in deze tip.

Net zoals de meeste instant messaging-apps heeft ook WhatsApp ondersteuning voor pushnotificaties. Wat veel mensen niet weten is, dat je die in de app zelf geheel naar eigen wens kunt aanpassen. In deze tip laten we zien hoe je berichtgeving voor berichten en groepsberichten instelt, voorvertoning aanpast en meer.

Berichten en groepsberichten

Je kunt in WhatsApp de meldingen voor berichten en groepsberichten onafhankelijk van elkaar instellen. Wil je bijvoorbeeld wel meldingen voor gewone berichten ontvangen en niet voor groepsberichten dan schakel je de meldingen daarvoor uit met de schakelaar onder het desbetreffende kopje (zie afbeelding). Daarnaast kun je instellen welk geluid je bij een melding wilt horen.

Berichtgeving WhatsApp instellen

Ook kun je bepalen hoe meldingen binnen de app eruit zien en of ze geluid maken. Klik op Meldingen in app en kies vervolgens of je meldingen als Stroken of Meldingen wilt ontvangen. Je kunt ook instellen of deze meldingen geluid moeten maken en of je telefoon moet trillen. Ook heb je hier de mogelijkheid om meldingen binnen WhatsApp volledig uit te schakelen.

De instellingen lijken erg veel op die voor Berichtgeving binnen iOS, maar het gaat hierbij om de meldingen die je krijgt als je WhatsApp open hebt staan op je scherm. De instellingen voor de meldingen binnen iOS zelf regel je in de app Instellingen van je iPhone onder Berichtgeving > WhatsApp. Hier kun je de vorm van de pushberichten kiezen en ook de plekken waar deze te zien zijn (in het berichtencentrum, op het toegangsscherm etc.).

Voorvertoning in pushberichten uitschakelen

Standaard toont WhatsApp in pushberichten een voorvertoning van binnenkomende berichten. Handig, want je hoeft de app niet te openen om berichten te kunnen lezen, maar het betekent ook dat iedereen die in de buurt van je telefoon is kan meelezen. Als je erg gesteld bent op je privacy kun je ook die optie uitzetten. Dit doe je als volgt:

  1. Ga in WhatsApp naar Instellingen > Meldingen.
  2. Tik op de schakelaar achter Toon voorvertoning.

Je ontvangt nu nog wel pushberichten, maar dan zonder de inhoud van het bericht.

Aangepaste meldingen in groepsgesprekken

Meteen weten of er een nieuw bericht in je favoriete groep is geplaatst? Je kunt in WhatsApp de meldingen ook voor afzonderlijke groepsberichten de berichtgeving aanpassen. Dit doe je als volgt:

  1. Ga in WhatsApp naar Chats.
  2. Tik op een groepsgesprek waarvan je de berichtgeving wilt aanpassen.
  3. Tik in het midden op de titelbalk (waar de naam van de groep staat).

Onder Aangepast geluid kun je een unieke meldingstoon kiezen voor je groep. Wil je geen meldingen van een groep ontvangen? Kies dan Stil. Je hebt de keuze uit 8 uur, 1 week en 1 jaar. Vervolgens zie je tot wanneer de groep stil is. Klik je hierop dan kun je de meldingen voor deze groep weer aanzetten.

Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2019
Categorie Apps
Onderwerpen berichtencentrum, pushberichten, whatsapp