Dyson Pure Cool Link

Review: Dyson Pure Cool Link, een luchtreiniger met iPhone-app

Review van de Dyson Pure Cool Link, een luchtreiniger met ventilator die je met een iPhone-app kunt bedienen. Wij testten deze Dyson luchtreiniger enkele weken om te ervaren wat je ervan merkt.

Dyson heeft een luchtreiniger gemaakt, die je kunt bedienen met een app. De Dyson Pure Cool Link doet bovendien dienst als ventilator, zodat je de hele dag schone en frisse lucht inademt. Wij testten de Dyson enkele weken uit om te achterhalen of je inderdaad minder last hebt van klachten aan je luchtwegen als je de Pure Cool Link naast je bed zet. Je leest in deze review onze ervaringen.


Dyson Pure Cool Link in gebruik

Reviewtekst: Gonny van der Zwaag

Dyson Pure Cool Link combineert luchtreiniger en ventilator

Toen ik vorig jaar op zoek ging naar een goede luchtreiniger, kwam ik er al snel achter dat de keuze niet groot was, zeker als je op zoek bent naar eentje met mooi design. De Stadler Viktor (€319) ziet er goed uit, maar had minder goede specs dan modellen van andere merken. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Winix P300 (€249) die qua design nog wel acceptabel uitziet. Had ik geweten dat Dyson bezig was met een luchtreiniger, dan had ik misschien nog wel even gewacht. De Winix werkt prima, is fluisterstil en slaat automatisch aan, maar de Dyson past mooier bij mijn andere Dyson-spullen (een ventilator, stofzuiger en kruimeldief). Dyson-producten zien er altijd mooi uit en hebben heeft dezelfde kwalitatieve uitstraling als Apple. Dat je deze luchtreiniger ook nog met een app kunt bedienen, is mooi meegenomen.

Voor mensen die geen ervaring met dit soort apparaten hebben: een luchtreiniger is iets anders dan een luchtbevochtiger (die waterdeeltjes de lucht in blaast) of een ventilator (die alleen maar lucht verplaatst). Luchtreinigers filteren de lucht op stof, pollen en geurtjes zodat mensen met astma of andere allergieën minder last hebben. Het mooie van de Dyson Pure Cool Link is dat het apparaat twee functies combineert: het is een luchtreiniger en je kunt het tegelijk gebruiken als ventilator tijdens warm weer.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Luchtreiniger, waarom eigenlijk?

Wat merk je van een luchtreiniger? In eerste instantie niets. Een goede luchtreiniger doet geruisloos z’n werk en slaat alleen aan als het nodig is. Ik kocht een luchtreiniger omdat ik in de winter regelmatig verkouden ben en in de zomer nogal snel last heb van hooikoorts. Bovendien had ik wat last van sigarettengeur van mijn benedenbuurman. Een luchtreiniger lost dat probleem op: het haalt stof, pollen, geurtjes en microdeeltjes uit de lucht en doet dat automatisch. Aanvankelijk heb je de indruk dat er niets gebeurt, maar na een paar weken realiseerde ik me dat ik veel minder verkouden was of wakker werd met een verstopte neus. Dat effect was al merkbaar bij de Winix-luchtreiniger die ik eerder heb gekocht en bij de Dyson merk ik hetzelfde: minder niezen en minder gesnotter. Ook als je geen ademhalingsaandoening of allergie hebt, profiteer je ervan.

Dyson Pure Cool Link: goede luchtkwaliteit, het huisje is groen Dyson Pure Cool Link: redelijke luchtkwaliteit

Dyson Pure Cool Link: design en functies

De Dyson Pure Cool Link is een ronde toren, die je in vier varianten kunt bestellen: een bureaumodel en een hoog model voor op de vloer. Je kunt kiezen uit de kleuren zilver of blauw. Ze lijken op de ventilator die Dyson al op de markt bracht. Bij gebruik als ventilator kan het apparaat ook ronddraaien, zodat iedereen in de kamer er plezier van heeft. De Pure Cool Link beschikt over een HEPA-filter met glasvezels die de schadelijke deeltjes uit de lucht filteren. Volgens de fabrikant wordt 99,95% van de deeltjes met een grootte vanaf 0,1 micron weggefilterd. Een koolstoffilter zorgt dat geurtjes en schadelijke dampen van bijvoorbeeld verf worden opgevangen. Sensoren in de Dyson merken vanzelf wanneer de luchtkwaliteit slechter wordt, zodat het apparaat automatisch kan aanslaan. Je kunt dit testen door bijvoorbeeld een dekbed uit te kloppen, vlakij de Dyson. De stofdeeltjes die dan vrijkomen zorgen ervoor dat de Dyson meteen hard aan de slag gaat.

Dyson Pure Cool Link Filter

We hebben de Dyson naast het bed gezet, om optimaal te kunnen profiteren van de filtering. Dat kan, omdat de Dyson vrij geruisloos is. Als je ‘s ochtends opstaat en kussens gaat staan uitkloppen zul je merken dat de Dyson harder gaat blazen. ‘s Ochtends na het opstaan en vlak voor het slapengaan blaast de Dyson iets harder, maar daar hebben we geen last van. Verwarmen kan niet met dit apparaat; hij blaast alleen koele lucht.

Dyson’s apparaat is is veel compacter dan gangbare luchtreinigers, die er vaak uitzien als een rechthoekige airco. Je kunt dit apparaat dan ook makkelijk verplaatsen naar een andere ruimte, zonder dat je wieltjes nodig hebt. Het zwaarste deel is de voet, met daarin het filter en de motor. Er zit een afstandsbediening bij, die wel wat lijkt op de oudere Apple TV-remotes. Deze heb je nodig om de luchtreiniger te bedienen als je geen smartphone hebt of geen zin hebt om de app te starten. Ik vond de bediening via de afstandsbediening eigenlijk het makkelijkst. Voor het inplannen van een tijdschema en het bekijken van de statistieken is de app weer ontbeerlijk.

Dyson Pure Cool Link: schema maken Dyson Pure Cool Link: de instellingen

De afstandsbediening biedt dezelfde functies als de app: aan/uit, automatisch, ventilatorsnelheid, timer, draaibeweging en nachtstand. De afstandsbediening kun je dankzij een magneetje bovenop het apparaat leggen, zonder dat ‘ie wegglijdt. Op de voet vind je ook de aan/uitknop en een led-lampje voor de blaassnelheid en de Wi-Fi-connectie. Op de voet kun je ook met kleuren zien of de Dyson aan het schoonmaken is (wit) en of de luchtkwaliteit goed genoeg is (groen). In nachtmodus is een maansymbool zichtbaar.

Dyson Pure Cool Link in gebruik

Het koppelen van de Dyson via Wi-Fi leverde bij ons nog wel wat problemen op. De app leverde steeds een foutmelding op. Ik belde de hulplijn van Dyson, waar ik eerst tien minuten zoet was met het beantwoorden van vragen over mijn woonadres en waar ik het product had gekocht. Daarna kon de medewerker aan de slag en hoewel dat goedbedoeld was, kwam ik toch geen stap verder. De app verwijderen en weer opnieuw installeren loste in ieder geval het probleem niet op. Er was ook wat verwarring of de app geschikt is voor 5GHz Wi-Fi-netwerken. Volgens de medewerker was dat wel het geval, want tja… we leven inmiddels in 2016. Maar in de documentatie van de Dyson staat dat alleen 2,4GHz Wi-Fi-netwerken worden ondersteund. De medewerker vermoedde dat het misging omdat ik meerdere iPhones met de Dyson wilde koppelen. Ook dat bleek niet helemaal correct, want toen ik het uiteindelijk werkend kreeg bleek dat het prima mogelijk is om meerdere iPhones te koppelen. Het zou ook nogal vreemd zijn als maar één persoon in huis de luchtreiniger kan bedienen.

De Pure Cool Link werkt niet met HomeKit, ook niet in iOS 10. Apple liet op WWDC 2016 een flinke lijst van fabrikanten zien die ondersteuning van HomeKit hebben beloofd, maar Dyson staat er niet bij. Dat is jammer, want in iOS 10 zijn luchtreinigers toegevoegd aan HomeKit als nieuwe productcategorie.

Dyson Pure Cool Link: verbinding maken kostte wel wat hoofdbrekens Dyson Pure Cool Link: gevoeligheid instellen

De koppeling verloopt ook iets anders dan gebruikelijk. Je moet niet (zoals bij Withings) toestemming geven om de Wi-Fi-inloggegevens van je iPhone over te nemen, of (zoals bij andere accessoires) de inloggegevens van je Wi-Fi-netwerk doorgeven. In plaats daarvan heeft de Dyson een eigen SSID, waarbij je beurtelings vanaf je iPhone moet inloggen op je eigen 2,4GHz netwerk, het netwerk van de Dyson en weer terug naar je eigen iPhone. Het is wat omslachtig en je mag er gerust even rustig voor gaan zitten om het te regelen. Reken op minimaal een kwartier werk, waarbij je het grootste gedeelte van de tijd zit te wachten op het uitwisselen van gegevens. Gelukkig is het maar eenmalig. Als je het eenmaal werkend hebt, heb je er ook geen omkijken meer naar. Ben je handig, dan raad ik aan om zelf door te gaan met prutsen totdat het werkt en niet de klantendienst te bellen. Dat is efficiënter qua tijd.

Dyson Pure Cool Link modellen

Goed, als het eenmaal werkt is het tijd om je tijdschema in te stellen en de gevoeligheid te kiezen. Je hebt keuze uit drie gevoeligheidsstanden. Daarnaast wil Dyson je locatie weten, zodat rekening kan worden gehouden met de luchtkwaliteit buiten. Soms was de luchtkwaliteit buiten matig, maar was het binnen goed. In de instellingen kun je verder nog aangeven dat je notificaties wilt ontvangen. Je hebt daarbij slechts twee keuzes: een melding als er een storing is en een melding als je het filter moet verwisselen. We hebben het filter nu een maandje in gebruik en de app geeft aan dat we nog 4.132 uur te gaan hebben. Dyson geeft zelf een gebruiksduur van 4.380 uur aan. Daarna moet je voor 60 euro een nieuw filter kopen. Nadeel is natuurlijk wel dat je filter slijt als je de Pure Cool Link alleen maar als ventilator gebruikt, met alle ramen en deuren open.

dyson-pure-cool-link-statistiek Dyson Pure Cool Link: weekoverzicht

De bediening van de Pure Cool Link is vrij simpel: je kunt de afstandsbediening of de app gebruiken om de blaassnelheid te wijzigen en de toren te laten roteren. In de app zie je een grafiek van de luchtkwaliteit in de loop van de dag en week. Op het hoofdscherm zie je een huis met de luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid binnenshuis. Je ziet op basis van je locatie ook wat de temperatuur en luchtvochtigheid buiten is. De luchtreiniger is zelflerend; na ongeveer een week is het apparaat gekalibreerd en kan het nog nauwkeuriger vaststellen wanneer het moet aanslaan. Na onze aanvankelijke aansluitperikelen was de werking verder totaal probleemloos: de verbinding viel niet weg en de app kon steeds snel verbinding maken met de toren.

In Nederland heb je eigenlijk geen alternatieve die met een app te bedienen zijn. In de VS kun je de Smart Air Purifier van Honeywell ($250) kopen, die weliswaar goedkoper is maar er ook minder stijl uitziet. Je bent dus wel aangewezen op deze Dyson als je je lucht op afstand wilt schoonwassen. Dat is op zich geen straf, maar je moet wel rekening houden met een flinke aanschafprijs van €499 voor het goedkoopste tafelmodel.

Conclusie Dyson Pure Cool Link review

Zoek je een luchtreiniger die je op afstand kunt bedienen en die er ook nog goed uitziet, dan ben je aangewezen op de Dyson Pure Cool Link. Wel zul je even tegen de prijs van minimaal 500 euro aan moeten hikken, maar heb je veel last van huisstof of allergieën dan heb je dat er misschien wel voor over. Voor de helft van het bedrag heb je een luchtreiniger van een goed merk, die er minder stijlvol uitziet. Dus je zult voor jezelf moeten bepalen wat belangrijk is: speelt het uiterlijk niet zo mee, dan ben je ook prima af met een goedkoper merk, mits er wel een automatische stand op zit. Je hebt er dan geen omkijken naar en mist de appbediening eigenlijk niet.

Het mooie van de Dyson Pure Cool Link is wel dat er twee functies op zitten, zodat je geen aparte ventilator hoeft te kopen. Bovendien is het best interessant om de grafieken te zien: je ziet hoe de luchtkwaliteit opknapt als je het apparaat even aan zet. Bij andere luchtreinigers moet je maar ervan uit gaan dat het werkt en krijg je minder duidelijk ‘bewijs’ te zien, behalve dan dat je minder vaak verkouden bent of een verstopte neus hebt. De Dyson kan een blikvanger in je huiskamer zijn, maar kan door z’n slanke design ook erg onopvallend aanwezig zijn. Jammer vinden we dat er geen HomeKit-ondersteuning is, dat de Wi-Fi-koppeling omslachtig is en alleen werkt op 2,4GHz-netwerken. Zoals de Dyson-helpdeskmedewerker al zei: “Het is 2016.”

Pluspunten

  • Mooi design.
  • Onopvallend apparaat, niet zo groot als andere luchtreinigers.
  • Combineert luchtreiniger en ventilator.

Minpunten

  • Werkt alleen op 2,4GHz netwerken.
  • Koppeling met iPhone is omslachtig en leverde bij ons problemen op.
  • Geen HomeKit-ondersteuning.

Dyson Pure Cool Link kopen

De Dyson Pure Cool Link is voor €579 verkrijgbaar bij Coolblue. Je kunt ‘m 30 dagen op proef nemen. Er is ook een tafelmodel voor €499.