WattUp draadloos opladen

Zo zou Apple’s draadloze oplader voor iPhones kunnen werken

Apple zou samenwerken met Energous voor een draadloze oplader voor IPhones. We kunnen daardoor al vrij nauwkeurig inschatten hoe zo'n draadloze oplader eruit kan zien.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

In toekomstige iPhones zou wel eens de koptelefoonaansluiting kunnen verdwijnen en vlak daarna kan ook de oplaadpoort het veld ruimen. Er gaan namelijk geruchten dat Apple de mogelijkheden onderzoekt om iPhones draadloos op te laden. Volgens de nieuwste informatie werkt Apple samen met Energous om dit te realiseren. Energous is het bedrijf achter WattUp, een vrij nieuwe technologie die gebruik maakt van radiofrequenties. Daarmee kun je je toestel op wel 4,5 meter afstand opladen.


WattUp draadloos opladen

‘Apple werkt met Energous’

Een onderzoeksrapport van Disruptive Tech Research bevat meerdere aanwijzingen dat Apple inderdaad een samenwerking met Energous heeft gesloten. Apple zou gekozen hebben met samenwerking met een externe partij, omdat ze te weinig patenten hebben rondom draadloos opladen om het zelf te regelen. Slechts vijf patenten beschrijven het draadloos opladen en die dateren allemaal nog van vóór 2013. Bij de samenwerking met Energous komt mooi uit dat beide bedrijven dezelfde productiepartners hebben, namelijk TSMC en Foxconn. Ook zijn beide partners lid van ANSI, waar ze werken aan standaarden voor draadloos opladen. De oplossing van Energous is bijna rijp voor de markt.

Draadloos opladen via radiofrequentie-signalen

Als bewijs dat de twee partijen samenwerken is er onder andere de deal die Energous begin 2015 sloot met een ‘bekend consumentenelektronicamerk’, dat tot de top 5 in de wereld zou behoren. Die lijst bevat slechts vijf namen: Apple, Samsung, HP, Microsoft en Hitachi. HP en Hitachi vallen af, omdat ze geen telefoons maken. Samsung maakt z’n eigen chips en Microsoft heeft plannen om uit de telefoonbusiness te stappen. Waardoor alleen Apple overblijft, redeneren de makers van het onderzoeksrapport.

WattUp Transmitter

Daarom is het interessant om te kijken wat je nu eigenlijk met de WattUp-oplossing van Energous kan doen, want misschien zien we die binnenkort wel terug in onze iPhones. WattUp vereist geen matje, maar kan op een afstand van 4,5 meter laden, tot wel 12 apparaten tegelijk. Je hoeft je dus alleen maar in de buurt van de lader te bevinden, bijvoorbeeld in een kamer.

Concurrerende technieken nog niet klaar

De techniek lijkt op Wi-Fi. Er is een WattUp Power Router (transmitter, zie foto) die de energie via een RF-signaal (radiofrequentie) rondstuurt. Apparaten met WattUp-ondersteuning bevatten meerdere kleine antennes die het RF-signaal kunnen omzetten naar stroom om de batterij te laden. Als Apple het draadloos opladen al in 2017 wil gaan gebruiken, is de techniek van WattUp daar op tijd klaar voor. Andere mogelijke oplossingen hebben een langere ontwikkeltijd nodig. Het concurrerende Cota is pas eind 2016 te gebruiken voor derde partijen en zal daarna een paar jaar later in producten te vinden zijn.

Een andere mogelijke concurrent is uBeam en daarnaast zijn er oplossingen van Wi-Charge en LaserMotive in ontwikkeling, die werken met lasertechnologie en nog in het prototype-stadium verkeren. Radiofrequentie lijkt de technologie die het eerst rijp is voor de markt.
Maar helemaal probleemloos is het nog niet. Hoe verder je van de transmitter bent, hoe meer energie er verloren gaat bij het opladen op afstand. Je kunt dus beter je iPhone vlakbij de lader leggen als je snel de batterij weer vol wilt hebben. Bovendien duurt het opladen langer dan via een Lightning-kabel in het stopcontact. Maar als je toch continu in een kamer bent en je iPhone ongemerkt wordt bijgeladen, hoeft dat geen probleem te zijn.

Als het lukt om de problemen op te lossen kan Apple in 2017 al een iPhone met draadloze oplader op de markt brengen. WattUp zou eind 2016 of begin 2017 op de markt moeten komen, maar als Apple slim is nemen ze het bedrijf gewoon over.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 februari 2016, 9:22
Categorie Achtergrond
Onderwerp draadloos opladen
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.