Wi-Fi Aware

Wi-Fi Aware kan iPhone met alle nabijgelegen apparaten verbinden

Wi-Fi Aware is een nieuwe technologie van de Wi-Fi Alliance, waarmee apparaten via Wi-Fi lokaal met elkaar kunnen praten.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Wi-Fi AwareWi-Fi gaat een stuk veelzijdiger worden met de introductie van Wi-Fi Aware, een nieuwe technologie van de Wi-Fi Alliance. Smartphones en andere apparaten kunnen hiermee direct met andere apparaten verbinding maken, zonder dat hiervoor een handmatige koppeling vereist is. Op deze manier kan bijvoorbeeld een draadloos apparaat op een luchthaven het vluchtschema uitzenden.

Het idee achter Wi-Fi Aware lijkt op Apple’s iBeacons. Een iBeacons maakt lokaal verbinding met een iPhone via Bluetooth, om vervolgens locatiegebaseerde informatie te tonen. iBeacons worden vooral gebruikt in winkels om bijvoorbeeld aanbiedingen op bepaalde plekken te tonen. Google introduceerde onlangs nog Eddystone, een iBeacon-concurrent die vergelijkbaar werkt. Wi-Fi Aware gebruikt Wi-Fi in plaats van Bluetooth, waardoor de technologie volgens de makers amper stroom verbruikt. Het zou zelfs zuiniger zijn dan gewone Wi-Fi.

Een smartphone met Wi-Fi Aware is constant bewust van alle apparaten die in de buurt zijn. Dat kan worden gebruikt om net als met iBeacons speciale informatie toegespeeld te krijgen, maar Wi-Fi Aware ziet ook andere smartphones in de buurt. Loopt één van jouw vrienden door de wijk? Dan kan een smartphone met Wi-Fi Aware voorstellen om een bericht te sturen en af te spreken. Dat klinkt als toekomstmuziek, maar volgens Wi-Fi Alliance-president Edgar Figueroa gaat het al snel gebeuren. Facebook en LinkedIn brengen later dit jaar app-updates met Wi-Fi Aware uit.

Het is onduidelijk of de iPhone ook Wi-Fi Aware gaat ondersteunen, maar Wi-Fi Alliance is een non-profit organisatie waar Apple lid van is. Als Apple van plan is om Aware toe te voegen aan de iPhone, dan horen we hier vermoedelijk in september over. Verwacht wordt dat de iPhone 6s dan zal worden onthuld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juli 2015, 0:00
Categorie Achtergrond
Onderwerp wi-fi

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.