iPad thuis op schoot

Waarom Apple niet elk jaar nieuwe iPads hoeft uit te brengen

Het is alweer even geleden dat er een nieuwe 9,7-inch iPad verschenen is. Maar is het zoals met de iPhone wel nodig om elk jaar een nieuwe iPad op de markt te brengen?

iPad thuis op schootJe kunt er vergif op innemen: elk jaar in september kondigt Apple nieuwe iPhones aan. Maar het voorspellen van aankondigingen van nieuwe iPads is een stuk lastiger. Zo is er in 2015 voor het eerst geen nieuwe 9,7-inch iPad aangekondigd, waardoor het de iPad Air 2 uit 2014 het meest recente model is. Maar is het voor Apple wel nodig om elk jaar een nieuwe iPad op de markt te brengen?

iPhone vs. iPad: verschil in gebruik

De iPhone is een toestel dat je dagelijks bij je hebt en ook dagelijks gebruikt. Je neemt hem overal mee naar toe, laat hem wel eens per ongeluk op de grond vallen en doet er alles mee. Bellen, berichten versturen, mailen, dingen opzoeken, je Facebook checken, het nieuws volgen, rekeningen betalen: er is bijna niks wat je niet met een iPhone kunt doen. Hoewel dit ook allemaal mogelijk is op een iPad, is een tablet toch een aanzienlijk ander toestel dan een smartphone. Een tablet neem je meestal niet overal mee naartoe.

iPad Air 2 Touch ID

Juist omdat een iPad een toestel is dat je niet de hele dag door gebruikt, is hij ook veel minder onderhevig aan slijtage. Je gebruikt een iPad af en toe om eens een filmpje te kijken op de bank, wat op te zoeken of om een spelletje te spelen. Natuurlijk zijn er ook gevallen waarbij een iPad veel intensiever gebruikt wordt, maar over het algemeen wordt een tablet op een andere manier gebruikt dan een smartphone. Zeker omdat de smartphones qua schermen steeds groter worden, waardoor een tablet vaak overbodig geworden is. De iPad mini heeft een schermdiagonaal van 7,9 inch, terwijl een iPhone 6(s) Plus een scherm heeft van 5,5 inch. Het verschil qua scherm is niet zo groot als voorheen, terwijl je met een iPhone vaak nog meer kan dan met een iPad.

Ook blijkt dat de tabletmarkt naar zijn hoogtepunt toe loopt. Uit recent onderzoek bleek dat 61% van de Nederlandse huishoudens een tablet heeft, veruit in de meeste gevallen is dat een iPad. In één op de vijf huishoudens zijn zelfs meerdere tablets aanwezig. Het is dus de vraag of het voor Apple wel echt nodig is om net als bij de iPhone elk jaar voor alle modellen een nieuwe versie aan te kondigen, zeker als je kijkt waarvoor de tablet gebruikt wordt. Gecombineerd met de teruglopende verkoopcijfers, kun je concluderen dat Apple’s tabletmarkt niet meer zo booming is als in het begin.

Minimale verbeteringen in iPads

Doordat je de iPad veel minder vaak gebruikt dan een iPhone, doe je er feitelijk gezien ook veel langer mee. Er zijn mensen die elk jaar de nieuwste iPhone kopen, omdat ze de nieuwe functies meteen willen gebruiken. Maar de ontwikkelingen in de tablet-markt gaan de laatste jaren veel trager. Als je kijkt naar de nieuwe toevoegingen in de iPads, dan zijn de echte zinvolle opties op één hand te tellen. Touch ID op een iPad: leuk, maar was er veel eerder al op de iPhone en is bovendien niet zo bruikbaar als op een iPhone. In de meeste gevallen ligt de iPad thuis op tafel, waardoor het niet per se nodig is om deze hermetisch af te sluiten voor de buitenwereld. De iPads werden ook ieder jaar dunner, maar echte nieuwe innovaties werden niet toegevoegd. Pas met de komst van iOS 9 kreeg de iPad een nieuwe functie in de vorm van multitasking met Split View en Slide Over. Maar moet je daar nou een nieuwe iPad voor halen?

iPad 2

Het beste voorbeeld van een minimalistische verbetering is de iPad mini 3. Ten opzichte van de iPad mini 2 kreeg dit nieuwe model enkel en alleen Touch ID. Is het dan wel nodig om een hele nieuwe tablet uit te brengen die €100 meer kost? Waarom niet wachten met een nieuw model tot je écht iets unieks kunt toevoegen? Apple lijkt wat betreft de iPad het spoor een beetje bijster te zijn, gezien de beperkte ontwikkelingen van de laatste jaren. De iPad Pro is leuk, maar is alleen echt boeiend voor een specifieke doelgroep met specifieke wensen.

Oude modellen nog populair

Dit laatste blijkt ook wel uit onze iCulture peilt van vorige week. Het gerucht gaat dat in de eerste helft van 2016 de iPad Air 3 verschijnt, dus wij waren benieuwd in hoeverre jullie uitkijken naar een toestel als deze. Van de ruim 2000 stemmen geeft 36% aan dat zijn of haar iPad aan vervanging toe is, terwijl 40% nog tevreden is met zijn huidige iPad. Kijkend naar de reacties geven een hoop mensen aan nog in het bezit te zijn van een iPad 3 of zelfs een iPad 2. Deze toestellen verschenen respectievelijk in 2012 en 2011, wat aangeeft hoelang mensen wel niet met een iPad doen. De iPad dient voornamelijk als aanvulling op de iPhone die vaak om het jaar of zelfs jaarlijks vervangen wordt.

Poll uitslag iPad Air 3

Dat het voor Apple niet per se nodig is om elk jaar een nieuwe iPad uit te brengen, komt vooral door de basisfuncties waarvoor mensen de iPad gebruiken. Voor een beetje e-mailen en internetten heb je niet per se het nieuwste van het nieuwste nodig en de uitslag van onze poll ondersteunt dit beeld alleen maar. Toch kijken wij wel uit naar een nieuwe iPad Air, al is het alleen maar omdat we zo benieuwd zijn naar welke toffe innovatieve nieuwe functies Apple bedacht heeft voor haar nieuwste tablet. Of zou er bij de iPad Air 3 opnieuw weinig zijn veranderd?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 januari 2016, 15:00
Categorie Achtergrond
Onderwerp ipad

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.