Reacties voor: VVD: overheid moet tijdelijk geen iPhones meer gebruiken

VVD-Kamerleden pleiten voor een tijdelijke stop in het gebruik van iPhones bij de overheid uit angst dat vertrouwelijke communicatie bij kwaadwillenden terechtkomt.
Michel Lusthof -

Reacties: 41 reacties

  1. Wat nu? Overheid mag geen Google meer gebruiken?

  2. Dat ze hun toestellen dan jailbreaken …

  3. Of je stelt het codeslot in + encryptie in iTunes??

  4. Arme ambtenaren….eerst die achterlijke Balkenende-norm dan die 0-lijn in hun CAO en nu worden ze ook nog eens verplicht om een inferieure c.q. dumbphone te moeten gebruiken voor hun werk! Zijn ze helemaal gek geworden bij de VVD!??

  5. Ben wel benieuwd sinds wanneer het woord locatie in de media onlosmakelijk verbonden is met je voordeur!!

  6. Wat een onzin, het is allang bekend dat er op deze manier locatieinfo wordt opgeslagen. Via de media wordt alles maar groter en groter gemaakt terwijl het eigenlijk niets is.

  7. Ach…als je niets te verbergen hebt.

  8. De oplossing is in aantocht toch?
    De amerikaanse overheid is bezig een encryptie mogelijkheid voor de iPhone te ontwikkelen. Dan wordt misschien de locatie nog wel opgeslagen, maar niemand kan meer bij de data. (eh, behalve misschien de Am.Overheid, maar dat vindt die van ons vast niet erg.)

  9. Origineel geplaatst door patricia
    Ach…als je niets te verbergen hebt.

    Het feit dat je mbt een bepaald aspect niets te verbergen heeft, wil niet automatisch zeggen dat iemand informatie daarover moet kunnen inwinnen.

    Ik neem aan dat jij niets illegaals te verbergen hebt in je zakken; wil dat dan ook betekenen dat als iemand op straat vraagt of hij/zij in je zakken mag kijken, jij dat zonder problemen toestaat?:)

  10. Verplichten om te laten jailbreaken :p

  11. Natuurlijk wordt je locatie continu bijgehouden, anders werkt ‘find my iphone’ toch niet?!

  12. *zucht* .. nu.nl weer. Die zijn er als de kippen bij wanneer er iets anti-Apple valt te vermelden. Begin het gevoel te krijgen dat er een Android fanboy, verantwoordelijk voor het tech-nieuws, bij nu.nl werkt.

  13. Is niet van mijzelf. Heb bron weggeklikt …. :headbang:

    Zou dit niet helpen:

    http://oo.apple.com

    Of is dit wat anders?

  14. Zegt de partij die mij overal wil volgen met camera’s.

  15. Haha inderdaad willem.

  16. Dat betekent dat de overheid helemaal géén smartphones meer mag gebruiken! Van de iPhone is het nu (opnieuw) in de publiciteit gekomen, maar wat dacht je van de Google-phone oftewel alle Android toestellen? En Windows (Phone 7) slaat ook niets op zeker? Om over Blackberry maar te zwijgen, maar die versleutelt het tenminste.

  17. Dit is wel heel erg overdreven van de VVD… Als je zelf gewoon zorgt dat je gegevens beveiligd zijn is er niets aan de hand. De VVD weet waarschijnlijk niet eens waar ze over praten…

  18. Kun je allemaal wel weer Apple het handje boven het hoofd houden, maar het slaat natuurlijk eigenlijk nergens op dat dat allemaal wordt bijgehouden..zonder medeweten van de gebruiker.
    Kan me het voorstellen dat je van bepaalde ambtenaren, topmensen, beveiligde mensen niet wil dat men kan zien waar ze zich bevinden.
    Ze hebben netjes van Apple om een uitleg gevraagd..zal me benieuwen of Apple dat nu wel eens doet, aangezien Apple nogal gesloten is en niet zo vaak openheid van zaken geeft.

  19. Wat een ophef over een bestandje met locaties. Als een dief je toestel “leent”, denk ik dat je je meer zorgen moet maken over de gegevens in de adresboek, de mailapplicatie en sms. Om maar wat standaard apps te noemen. Een heleboel mensen hebben geen pincode voor toegang tot de iPhone ingesteld.
    Als je in iTunes de backup kunt laten versleutelen, dan is het probleem met het locatiebestandje toch opgelost.

  20. @Hans Göteller:
    Daarvoor is het niet vereist dat de locatie continu bijgehouden wordt. enkel dat deze wordt opgestuurd nadat je hem aanvraagd met een ander ios apparaat. De locatie kan op dat moment worden bepaald en hoeft dus niet continu te worden bijgehouden.

    Verder moeten ze bij de VVD gewoon een keycode op hun toestel instellen en hun backup via itunes versleutelen.

    Snap uberhaupt al niet dat dat nog niet gedaan werd.
    je kan wel gaan roepen dat de iphone onveilig is maar dan moet je wel je beveiliging gebruiken voordat je een uitspraak doet.

    Maarja nadenken over de onderwerpen waar je beslissingen over moet nemen is dan ook geen vereiste in de politiek tegenwoordig.

  21. @Richard: ik weet het wel zeker.

  22. Origineel geplaatst door Daejji
    Kun je allemaal wel weer Apple het handje boven het hoofd houden

    Onzin. Het is gewoon zwak om Apple er als enig op aan te wijzen. Als Google het doet hoor je niemand, maar als Apple zoiets doet valt de hele mensheid die denk dat ze enige kennis van zaken hebben over dit ‘probleem’ ….
    Hoge bomen van veel wind.
    Zo kan ik je nu al melden dat de iPhone5 weer geen signaal gaat hebben als je hem op een bepaalde manier vastpakt. Mark my words….

  23. laag niveau die politici, eerst roepen en later pas er achter komen dat je dit zelf gewoon kan beveiligen. Beveiliging is sowieso niet iets waar ze zich echt mee bezig houden.

  24. Volgens mij onthou je zelf ook waar je geweest bent, tenzij het een “Hangover” ervaring betreft.

  25. @Daejji
    A) je telefoon staat continue in verbinding met allerlei satellieten en dus kan politie/fbi etc je ieder moment van de dag volgen, privacy heb je dus niet met een mobieltje
    B) iedere telco tapt illegalle gegevens.. Veelal voor statistieken en marketingdoeleinden. Je zal je verbazen hoeveel info kampioen Google tapt. Check youtube maar eens en je schrikt je rot.
    C) niemand houdt hier Apple een hand boven het hoofd, maar de ophef hierover is redelijk overtrokken. Alles en iedereen tapt, maar nu lijkt het alleen of Apple dat doet.

    Een partij als de VVD moet zich schamen met de constateringen in de media, daar er geen veilige telefoons zijn. Zie het probleem met de Vodafone mailbox, of de Blackberry sms en kampioen privacy verprutser Google met hun Android.
    Veilig communicen Anno 2011 en in de toekomst zal waarschijnlijk nooit meer gebeuren.

    De gemiddelde burger durft geen iPhone meer te halen door al die (onterechte) commotie.

  26. @Anonymous:

    Klopt, google ook, maar we hebben het hier over de iphone! Gelijk naar anderen wijzen is te makkelijk!

  27. lieve mensen ik heb dan toch maar de stoute schoenen aangetrokken om te kijken hoe die locatiegegevens worden opgeslagen. ik heb dat eerder besproken programma gedownload die laat zien wat er in het beruchte bestand staat opgeslagen en ik kan alleen maar het volgende concluderen.

    Apple slaat niet exacte locaties op waar je geweest bent maar meer een gebied met een omtrek van bijvoorbeeld heel Amsterdam en omgeving. Hier kan ik me iets bij inbeelden waarom apple dit handig vind om te weten en dit gebruikt voor locatievoorzieningen.

    Het slaat dus geen exacte locatie op want mijn huis word niet eens aangeduid middels een stip maar meer met een heel groot gebied met meerdere stippen. heb dit ook bij vrienden en collega’s gecheckt. zelfde verhaal bij hun. Het zal dus nooit verraden waar je je precies bevind maar meer een locatie geven ter grootte van een hele stad/ gemeente. Ik denk dat we hier niet tegen een privacy schendings rechtzaak gaan aanlopen waarbij apple de grote boosdoener zal worden.

    Ik vind daarom de media aandacht hierover weer wat te voorbarig en uit zijn verband getrokken. Ik probeer altijd zo neutraal mogelijk te kijken naar incidenten en met name bij apple constateer ik toch vaak dat geruchten omtrent dit merk uit zijn verband worden getrokken mogelijk om apple een kopje kleiner te maken.

    mijn advies dames en heren. maak je er maar niet zo druk om er zijn altijd nog ergere bedrijven in de wereld. noem geen namen…GOOGLE uhhmmm oeps deed ik het toch :p

  28. Dit is dezelfde partij die voor de centrale opslag van biometrische gegevens is, telefoongegevens wettelijk 18 maanden wilde bewaren, voor het EPD stemde in de Tweede Kamer? Sorry, maar dit is echt goedkoop scoren.

  29. Wat een onzin zeg: Je mobiele provider slaat ook op waar je bent geweest. Dit bestandje op je iPhone logt de GSM-cells waarop je bent aangemeld, i.c.m. een tijd. Gaat de VVD er ook voor zorgen dat providers die info niet meer hoeven te bewaren? Wordt eens wakker VVD. Iedereen is te volgen, van telefoon tot Bonuskaart.

  30. Er wordt beweerd dat het niet om aftappen gaat, maar waarschijnlijk om een bug in iOS.. Wordt vervolgd!!

  31. tja, gewoon Untrackerd (jb) erop en klaar is de ophef

  32. Mensen… het is de VVD maar. Stelt niks voor.

  33. Allez, allez… hier zijn de Apple lovertjes weer aant woord… ‘niet erg’, ‘normaal’…
    Lees andere bronnen er op na… Het heeft NIKS met geotagging te maken. Het is een bestand dat niet te verwijderen valt, het wordt zelfs mee overgezet naar n evt nieuwe iPhone… Het doet ook meer dat enkel je locatie bijhouden, het speelt eveneens die data naar Apple door…

  34. Wat een stelletje hypocrieten zeg! Trouwens, dat was al vorig jaar zomer duidelijk in de voorwaarden gemaakt!

  35. Als je onbekend wil blijven dan zou ik totaal geen electronica in huis halen.
    Een gewone huistelefoon met draad wordt al afgeluistert door de overheid heb ik gelezen.
    En begrijp nog steeds niet wat mensen op deze site doen die niet van Apple houden.
    Als je niet van auto’s houd dan ga je toch ook niet op auto sites rond hangen.

  36. Als je dat uitleest dan zie je alleen dat de ambtenaar voor raam 1 zit en dan voor raam 2. Niet zo spannend dus.

  37. Origineel geplaatst door Jan
    Allez, allez… hier zijn de Apple lovertjes weer aant woord… ‘niet erg’, ‘normaal’… Lees andere bronnen er op na… Het heeft NIKS met geotagging te maken. Het is een bestand dat niet te verwijderen valt, het wordt zelfs mee overgezet naar n evt nieuwe iPhone… Het doet ook meer dat enkel je locatie bijhouden, het speelt eveneens die data naar Apple door…

    Eh, Jan, weet je echt wel waar je het over hebt? Overzetten naar een nieuwe iPhone? Data naar Apple zenden? Waar haal jij je wijsheid vandaan?

    Toevallig heb ik ook het programmaatje ff gedownload en bekeken en het gaat exact terug tot de dag waarop ik de telefoon kocht. En mijn huidige iPhone heet precies hetzelfde als m’n vorige. Dus waarom gaat mijn historie dan niet verder?? Dus nee, het bestand wordt niet 100% zeker overgezet “naar een nieuwe iPhone”!

    En data naar Apple zenden? Heb je een networksniffer op je lokale netwerk gezet en gekeken wat er over de lijn gaat? Als het antwoord daarop nee is, dan moet je geen onzin beweren.

    Wederom, noem 1 telefoon waarop je niet op 1 of andere manier gevolgd wordt. Sowieso, elke telco houdt je locatie in de gaten. En de garantie dat die data niet in handen van anderen komt wordt al ontkracht door de HD-traffic service van Tomtom. Die maakt gebruik van precies die info.

  38. @iPhonist von Gates: Is iedere andere telefoon dan een i-telefoon een “dumbphone” (vermoedelijk bedoel je dump)?

  39. Wel grappig dat men zich in een maatschappij waarin (vrijwel) iedereen zijn ziel en zaligheid bloot legt in Facebook, Twitter en Hyves zorgen maakt om locatiegevoelige privacy! 😉

  40. @Robin: LOL! 😉

  41. Als je telefoon wordt gestolen, dan kan de dief bij ál je data die op je telefoon staat…. toch niet alleen bij dat ene locatiebestand?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.