VVD: overheid moet tijdelijk geen iPhones meer gebruiken

VVD-Kamerleden pleiten voor een tijdelijke stop in het gebruik van iPhones bij de overheid uit angst dat vertrouwelijke communicatie bij kwaadwillenden terechtkomt.

VVD vindt dat overheid tijdelijk geen iPhones meer moet gebruikenDe VVD vindt dat de overheid tijdelijk geen iPhones meer moet gebruiken, nadat gisteren duidelijk werd dat het toestel sinds iOS 4 zonder medeweten van de gebruiker de locatie van het toestel vastlegt. Tweede Kamerleden Afke Schaart en Ard van der Steur maken zich hierover ernstige zorgen en pleiten naast een tijdelijke stop in het gebruik van iPhones bij de overheid ook voor het informeren van consumenten. De twee dienen daarover later vandaag Kamervragen in, die reeds in het bezit zijn van Nu.nl.

De Britse krant The Guardian meldde woensdag dat de iPhone stiekem de locatie van gebruikers vastlegt en deze opslaat in de backups die middels iTunes gemaakt worden. Twee onderzoekers ontdekten een verborgen bestand in deze backups die je met een tooltje eenvoudig kunt uitlezen. Al snel bleek echter dat het verzamelen van locatiegegevens door Apple niets nieuws is. Apple verzamelt al locatiegegevens sinds het bedrijf bij iOS 3.2 van een eigen locatiedatabase gebruikmaakt. Ook in de Verenigde Staten zijn daar al ‘kamervragen’ over gesteld.

Volgens Alex Levinson, iOS forensisch onderzoeker, is er helemaal “niets aan de hand” en wordt de locatie van gebruikers ook niet bijgehouden. Volgens hem wordt dit bestand door het iOS-besturingssysteem gebruikt om bijvoorbeeld foto’s van een locatie te voorzien (geotaggen). Dat is op zichzelf niet nieuw, dat gebeurt al sinds het begin van iOS. Grote verschil is volgens de onderzoeker dat de data nu toegankelijker is, zodat ook applicaties van derden er gebruik van kunnen maken. “Het is niet geheim, kwaardaardig of verborgen”, aldus Levinson.

Als het aan de VVD-Kamerleden ligt worden consumenten bij aanschaf van een iPhone of iPad gewezen op het feit dat hun locatiegegevens bewaard worden. Ook moet volgens het duo het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onderzoek doen naar de wijze waarop de consument over dergelijke zaken geïnformeerd wil worden. Schaart en Van der Steur gaan zelfs nog een stap verder. Zij willen dat er door de overheid geen Apple-producten meer worden aangeschaft tot er door Apple volledige openheid is geboden. We hebben Apple om een reactie gevraagd en zullen deze later toevoegen.

Functionarissen “in kritische functies”, zouden hun iPhone helemaal niet meer mogen gebruiken als het aan de VVD ligt. Ze maakt zich ernstige zorgen of de vertrouwelijkheid van de communicatie bij justitie, politie en defensie nog wel gegarandeerd kan worden. Het is niet duidelijk of dit bijvoorbeeld ook voor ministers gaat gelden, die niet direct met politie, justitie of defensie te maken hebben. “Het is zeer onwenselijk dat bijvoorbeeld boeven door even een iPhone te ‘lenen’ gevoelige informatie van politie en justitie zouden kunnen uitlezen”, zo stelt Schaart. “Daarom willen we van de ministers weten of het voor de overheid wijs zou zijn om even pas op de plaats te maken tot er duidelijk is.”

Gisteren schreven we al dat je in iTunes kunt aangeven dat je iPhone-backup versleuteld moet worden. Hiermee voorkom je weliswaar niet dat je locatie bijgehouden wordt, maar het voorkomt wel dat anderen dit kunnen uitlezen.

Bron: Nu.nl

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 april 2011, 15:39
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen beveiliging, locatie, politiek, tracking, vvd

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.